Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 вересня 2019 р.

Харчування у чернігівських школах забезпечує КП «Шкільне»

+15
+12

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15
Фото № 16
Фото № 17
Фото № 18

У минулому навчальному році КП «Шкільне» Чернігівської міської ради надало послуг на суму 44,9 тис. грн. З них третину оплатив бюджет і дві третини – батьки школярів. Про це директор цього комунального підприємства Антоніна Радченко доповіла у своєму звіті 17 вересня на щотижневій міській розширеній нараді.

Вартість харчування школярів у Чернігові – 18 грн 50 коп. за сніданок. З них 8 грн – за рахунок міського бюджету і 10.50 – за рахунок батьків. Для школярів-пільговиків – повна вартість 18.50 надається за рахунок міського бюджету. І стільки ж, 18.50, у Чернігові вартість шкільних обідів у групах продовженого дня.

Порівняння вартості різних категорій шкільного харчування в деяких обласних центрах України:

Як можна побачити, не всі обласні центри беруть однакову участь у різних категоріях шкільного харчування. Наприклад, навіть таке економічно розвинене місто як Вінниця не вважає потрібним підтримувати родини з дітьми у таких спосіб. Є й інші міста, у яких бюджет фінансує тільки пільговиків, тобто те, що гарантовано законодавством – а всі інші їдять за власний рахунок. У Чернігові ж бюджет приймає участь і в оплаті харчування учнів 2-4 класів, і дітей з пільгових категорій харчує на досить хорошому рівні.

Щорічно з 2017 року технологічна служба підприємства розробляє та вводить до меню учнів нові страви. Наприклад, у минулому навчальному році було підтримано ініціативу Міністерства освіти та введено кілька страв з довідника Євгена Клопотенка, переможця телепроету «Майстер Шеф». Загалом, вдосконалення став і перегляд меню відбуваються щосезонно.

Важливою складовою роботи підприємства є забезпечення рівня якості сировини, з якої готуються страви. За минулий навчаньний рік постачальниками КП «Шкільне» вкотре стали виробники, які впроваджують у своїй роботі міжнародну систему управління якістю та безпечністю «ХАССП» та «ISO-22000», що вимагають максимального контролю якості на всіх етапах виробництва. Особливо це стосується молочної та м’ясної продукції.

Вже третій рік як КП «Шкільне» теж запровадило в себе таку систему. Вона є складною, але вкрай необхідною в дитячому харчуванні. Для ефективного систематичного контролю виробництва якісної продукції воно тісно співпрацює в цьому напрямку з Управлінням держпродспоживслужби в Чернігівській області та Чернігівським обласним лабораторним центром МОЗ. 5-8 шкіл перевіряються щомісяця. Плюс контролюють харчування в усіх шкільних їдальнях медичні працівники, закріплені за навчальними закладами, комісія управління освіти та батьківські комітети.

Економіка підприємства «Шкільне» є такою:

Дороговартісне обладнання, яке використовується в харчоблоках, підприємство не може закуповувати самостійно, тому що така рентабельність у ціну його продукції не закладається. Але в цьому комунальне підприємство підтримується містом: зокрема, в минулому році Управлінням освіти Чернігівської міської ради закуплено та передано в користування КП «Шкільне» 20 одиниць техніки на загальну суму 478 тис. грн.

Штат КП «Шкільне» налічує 202 особи. Кужарів з них 110, минників посуду 79, адмінперсоналу – 13.

Питання кадрового забезпечення кваліфікованими працівниками кухні є нагальним і гострим вже протягом третього навчального сезону. На сьогодні вакантні 8 посад кухарів. Окрім рівня заробітної плати, це зумовлено сезонністю роботи: на літо тут весь штат звільняють, розповіла директор КП.

Прийнявши звіт, чернігівській міський голова сказав, що найближчим часом разом з директором КП «Шкільне» він особисто завітає у 5-8 шкіл, аби побачити стан харчування дітей у школах на власні очі. І що ці візити будуть без попередження.

 

Читайте також: Страви з рецептурнорго збірника Євгена Клопотенка з’явилися в меню чернігівських шкільних їдалень

 

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!