Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
22 серпня 2019 р.

Вже 18 чернігівських будинків переведені на нову систему збору сміття


Фото № 1

Від 1 серпня в Чернігові у багатоквартирних будинках, які обслуговує комунальне підприємство «ЖЕК №10», почали заварювати внутрішні сміттєпроводи. Зараз вони вже заварені майже у половині будинків, на подвір’ях яких, починаючи з травня, були встановлені сучасні напівпідземні контейнери для сміття. Процес заварювання здійснюють дві бригади майстрів. Із 32 будинків, де стоять нові майданчики з напівпідземними контейнерами, у 18 будинках – це приблизно у 40 під’їздах – сміттєпроводи вже закриті й не використовуються.

Про те, за яким алгоритмом це роблять, як реагують на нововведення мешканці будинків і де ще в обласному центрі планується ліквідація сміттєпроводів, 21 серпня говорили в ефірі Українського радіо «Чернігівська хвиля» у програмі "Прайм-вечір. Акценти". Програма виходила в прямому ефірі. На запитання журналістки Надії Дерев’янко та слухачів програми відповідали Ігорь Лущай - начальник КП ЖЕК 10, Сергей Стринадко - начальник цеху санітарного чищення КП АТП2528 та Світлана Наумець - мешканка будинку №28 по вул. Рокоссовського і одночасно представник цього будинку, двірник.

- Будинкові контейнери вже старі і сміттєпроводи здебільшого в такому стані, що ми не можемо їх обслуговувати. Заварювання сміттєпроводів ми почали з тих будинків, де мешканці про це просили. Першими стали 14-поверховий будинок по Рокоссовського, 28 і корпус 1 будинку 169 по 1 Травня. Там приблизно 70% мешканців «за», є такі що вагаються, і квартир по 5 може є які проти. Вже два тижні пройшло, я неодноразово був у цих будинках, сміття там не валяється, пакети з ним у під’їздах не стоять – всі носять у контейнери, - розповів Ігор Лущай.

За словами Сергія Стринадка, з першого дня КП «АТП 2528» працює спільно з КП «ЖЕК 10» по заварюванню сміттєпроводів. Ситуації виникають різні. Здебільшого люди реагують добре, але в кожному будинку є й по кілька мешканців, які проти. З ними працівники підприємства спілкуються, доводять, що це повинно бути і це правильно. В основному, аргументи діють. На сьогоднішній день бували випадки, що заварену кришку люку сміттєпроводу знову відривали. Тоді її заварювали повторно, а з мешканцями спілкувалися, намагалися довести їм що цього робити не треба.

Світлана Наумець як працівниця, якій постійно доводиться стикатися з усіма найгіршими наслідками експлуатації сміттєпроводів, теж за їх ліквідацію.

- У моєму будинку десь у 80% жителів було прохання заварити сміттєпровід, тому що він часто буває забитим. Це були й цілі якісь кавуни, великі пластикові бутлі, килими, памперси, що завгодно. Воно воняло, люди дзвонили: «Світлано Іванівно, пробийте, заберіть!». А ті сусіди, хто це все забивав, кидаючи сміття як попало – ті за те щоб не заварювали, - розповідає вона.

Заступник чернігівського міського голови Олександр Ломако, коментар якого в передачі прозвучав у запису, переконаний, що відмова від сміттєпроводів – процес незворотній у Чернігові:

- Я думаю, що це правильно, що їх не повинно бути. Це не екологічно, це постійні якісь запахи, це можуть розводитися якісь небажані тварини та комахи, це незручно для людей, які потім працюють з цим сміттям, це в принципі брудні під’їзди, з жахливим запахом, особливо влітку. Набагато краще робити так, як ми робимо зараз у дворах міста: підземні контейнери, які абсолютно нормально ми встановлюємо і дійсно це є крок вперед. І якщо ми в перспективі говоримо про сортування сміття і побудову сміттєпереробного заводу – то зі сміттєпроводами ми ніколи цього не зробимо, зрозуміло чому. Тому дуже добре, що ми поступово рухаємося в правильному напрямку. І з часом ми маємо прийти до того, що сміттєпроводів у нас не буде, - сказав він.

Поступово новими майданчиками з сучасними заглибленими в землю контейнерами, які акуратно вписуються у дворовий простір і максимально ізолюють сміття від розкидання та розповсюдження запахів, обладнають усе місто. Це відбудеться за кілька років. За словами Сергія Стринадка, наступними мікрорайонами, у встановлять ці контейнери, будуть «Масани» і мікрорайон Червоного мосту.

Зараз встановлюється програма, яка буде оповіщати комунальне підприємство про відсоток наповнення контейнерів. Як тільки будуть бачити що контейнер от-от заповниться – відразу ж будуть виїжджати і забирати сміття. Поки ж його вивозять просто щодня. Контейнери заповнені, чернігівці користуються ними активно.

Більше подробиць – у відео з записом передачі:

 

 

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!