Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
20 серпня 2019 р.

Владислав Атрошенко: непродуктивне майно комунальної власності необхідно продати

+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6

Чернігів позбудеться неліквідних підвальних чи напівпідвальних приміщень, які не використовуються і вимагають від міста набагато більше витрат, ніж приносять прибутку. Таке доручення дав Чернігівський міський голова на розширеній нараді в міській раді сьогодні, 20 серпня. Необхідно зробити чіткий перелік неліквідного майна, жоден із договорів оренди по цьому переліку не продовжувати і усі зазначені об’єкти юридично підготувати до продажу, зазначив він.

Такі приміщення комунальної власності знаходяться в різних будівлях по всьому місту. Місто за свій рахунок зобов’язане їх ремонтувати, платити за опалення, нести інші витрати на утримання. З року в рік це все більші суми коштів. Наразі, за словами голови фонду комунального майна, у комунальній власності – 46 тільки підвальних приміщень, загальною площею 4,8 тис.кв.м. На їх утримання (комунальні послуги, охорона, тощо) з 2016 року було витрачено 750 тис. грн коштів міського бюджету.

Також міський голова доручив придивитися до цих приміщень керівникам міських комунальних підприємств. 

«Можливо вони вам технічно потрібні. Тоді надайте заявку і ми передамо вам їх в оренду. Решти підвальних та напівпідвальних приміщень низької ліквідності потрібно позбутися», – зазначив Владислав Атрошенко.

Загалом же на балансі фонду комунального майна міської ради перебуває 1513 об’єктів нерухомого майна (952 тис.кв.м), а також 840 одиниць транспортних засобів. Фондом станом на 1 липня укладено 166 договорів оренди, з них 2 договори оренди цілісних майнових комплексів, які забезпечують теплопостачання міста.

За словами голови міського фонду коммайна Олексія Єпініна, загальний обсяг надходжень до міського бюджету від оренди (з 2016 року) складає 142,8 млн грн, з них: по ЦМК – 128,5 млн грн, від іншого майна 14,3 млн грн. За цей період спостерігається збільшення надходжень на 10,8 млн грн. Це стало можливим завдяки внесенню змін до Методики щодо збільшення орендних ставок, встановлення коефіцієнтів та мінімальної орендної плати в залежності від розташування приміщення. У порівнянні з іншими обласними центрами надходження від орендної плати (без урахування оренди ЦМК) - на рівні з містами Вінниця, Хмельницький та Суми.

Іншим завданням Фонду є наповнення дохідної частини міського бюджету за рахунок коштів від приватизації комунального майна. З 2016 року у місті були приватизовані об’єкти комунальної власності на суму 29,2 млн грн. До міського бюджету перераховано - 24,5 млн грн. Крім того, до міського бюджету надійшла компенсація на суму 1,6 млн грн за знесений об’єкт за адресою вул. Любецька, 26. Загальна площа приватизованих об’єктів складає 13,6 тис кв м.

Олексій Єпінін повідомив, що у 2019 році було продано 9 об’єктів комунальної власності. Додатково планується приватизувати 3 об’єкта, за якими наразі вже прийняте рішення, та ще 2, за якими планується прийняття рішення щодо продажу.

Більш детальна інформація про роботу фонду комунального майна розміщена на офіційному сайті міської ради за посиланням. Цей розділ містить докладну інформацію та фотоматеріали щодо кожного об'єкту комунальної власності міста. Всі дані розділу регулярно оновлюються і підтримуються в актуальному стані. 

 

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!