Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
19 липня 2019 р.

Пожежній частині в Чернігові урочисто передали спецавтомобіль на базі МАЗ

+17
+14

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15
Фото № 16
Фото № 17
Фото № 18
Фото № 19
Фото № 20

Потужним спецавтомобілем українського виробництва на базі шасі білоруського МАЗ поповнився парк пожежних машин Першого пожежно-рятувального загону ДСНС області, що базується в Чернігові. Сьогодні, 19 липня, ключі від цієї машини та сертифікат на неї в урочистій обстановці вручили чернігівським пожежним.

У передачі автомобіля взяв участь і Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, який теж доклав зусиль до того, щоби Чернігів і Чернігівщина одержали цю нову техніку. І за останні буквально кілька років наша область одержала вже, разом з сьогоднішнім, 16 таких пожежно-рятувальних автомобілів. У тому числі 4 з них – місто Чернігів.

- Для міста Чернігова це вже 4-й подібний автомобіль, залишилося ще 2 підрозділи без такої техніки. Я сподіваюся, що найближчим часом ця ситуація буде вирівняна, - сказав у вітальному слові 1-й заступник начальника Управління ДСНС у Чернігівській області Дмитро Бескостий. Він подякував керівництву міста за ту увагу і співпрацю, яка налагоджена між управлінням та міською радою.

Новий пожежно-рятувальний автомобіль вироблений на ТОВ «ПК Пожмашина» в смт Ладан Прилуцького району. Він обладнаний сучасними механізмами та агрегатами, частина з яких – європейського виробництва. Нові машини на базі МАЗів є більш потужними та досконалими, ніж їх аналоги на базі ЗІЛ 130 і 131, які були на озброєнні в чернігівських пожежних частин донедавна.

Розповідає заступник начальника 1 ДПРЗ Управління ДСНС України у Чернігівській області Петро Дьогтяр:

- Звичайно, що техніка і морально, і фізично старіє. Якщо у ЗІЛів запас води, яку вони можуть везти з собою на пожежу, 2,5 тони, то в новій машині, яку сьогодні отримали, вже 4 тони. Плюс економічна складова: те, що при використанні застарілих двигунів на бензині витрата пального удвічі більша, ніж на нових автомобілях витрата дизпалива. Враховуючи ціни на пальне, це теж важливо. І безпосередньо комплектування сучасного пожежно-рятувального автомобіля на базі МАЗ є кращим. По-перше, на ньому встановлений новий потужніший насос: якщо на старих ЗІЛах стоять насоси з подачею води 40 літрів за секунду, то на нових пожежних автомобілях – до 60. Це і швидкість, це і тиск, і можливість на більшу відстань подати воду від пожежної автоцистерни. Тобто тут більші можливості для гасіння пожежі. І те саме можна сказати про багато видів обладнання на цих машинах.

Більше того, навіть від отриманих нами перших аналогів ці машини відрізняються. Виробник враховував ті рекомендації, які надавалися з місцевих гарнізонів і підрозділів: які є питання проблемні, що треба покращити.

Через 2 тижні ця машина вже зможе виїжджати на виклики. Зараз подані документи для її державної реєстрації та отримання спеціальних номерів (по місту можна побачити, що пожежні автомобілі та автомобілі швидкого реагування – з чорно-білими номерами). Потім машину поставлять у бойовий розрахунок. Вона, як і вся інша техніка, буде використовуватися не тільки в нашому місті, а по області - там, де буде нагальна потреба.

Чернігівський міський голова побажав усім рятувальникам служби на благо громади міста Чернігова з мінімумом ризику для здоров’я, мінімумом надзвичайних ситуацій по місту. А для цього, зазначив він, потрібно опрацьовувати ситуації на випередження. І цьому сприятиме в тому числі й та нова сучасна техніка, зразок якої зараз отримує міський підрозділ ДСНС України.

У подальшому спілкуванні з керівництвом і особовим складом загону він повідомив, що в найближчі роки ставитиме питання про те, щоби Чернігів придбав 52-метрову драбину для протидії пожежам на верхніх поверхах висоток, а також 30-ти метрові вишки для обслуговування інфраструктури міста, в тому числі багатоповерхових будинків. Зараз у розпорядженні комунальних підприємств Чернігова є підйомники висотою до 17 метрів.

 

 

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!