Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
30 серпня 2017 р.

Адреси пунктів прийому відпрацьованих ламп, батарейок та термометрів у Чернігові


Фото № 1
Фото № 2

Відпрацьовані і, що важливо, НЕПОШКОДЖЕНІ матеріали, що містять ртуть (освітлювальні люмінісцентні лампи, термометри, термостати), та елементи живлення (батарейки, акумулятори) можна приносити до найближчого до вас пункту прийому. Вони розташовані на базі комунальних підприємств м. Чернігова.

 

У пунктах прийому, працівники здійснюють відповідний облік та контроль отриманих на зберігання від мешканців міста небезпечних відходів, за їх найменуванням та кількістю.

Нагадуємо, що викидати відпрацьовані елементи живлення, люмінесцентні лампи та термометри зі звичайним сміттям небезпечно . Це несе загрозу здоров`ю людей та забруднює навколишнє середовище!

 

Що робити, якщо пошкодили ртутовмісні термометри чи лампи:

Інструкція


Найперше – не панікувати та сповістити відповідні служби.

У разі пошкодження цілісності термометрів та люмінесцентних ламп відразу необхідно повідомити Державну службу з надзвичайних ситуацій (ДСНС) за телефоном 101. Обов`язково вказати про факт пошкодження небезпечного матеріалу та назвати адресу, за якою потрібно прибути представникам ДСНС для проведення заходів з вилучення та знешкодження ртутних парів – демеркуризації. 
Передати інформацію про випадок розлиття ртуті також можна за номером міського колл-центру – 0-800-50-93-50. Оператори, відповідно до інструкції, самостійно зв`яжуться з ДСНС та направлять їх за потрібною адресою.

Поки чекаєте на допомогу варто провести заходи з підготовка площі розповсюдження небезпечного матеріалу та приміщення до проведення хімічної обробки :
- закрити двері в інші кімнати, відкрити вікно, таким чином ізолювавши від протягу приміщення, в якому розбито матеріал, що містить ртуть;
- одягти респіратор, або марлеву пов’язку на обличчя та гумові рукавички;
- підготувати банку з водою, яка щільно закривається кришкою;
- обережно, за допомогою пензлика, зібрати уламки термометру або лампи та помістити їх у місткість з водою;
- усі кульки ртуті, які знаходяться в полі зору, за допомогою листка паперу та пензлика зібрати і також помістити в банку з водою; 
- коли видимі кульки ртуті будуть зібрані, за допомогою скотчу пройтись по поверхні місця розповсюдження клейкою стороною скотчу для остаточного зібрання часточок ртуті та невидимих залишків термометру або лампи. Використаний скотч помістити в банку з водою та щільно закрити кришкою.

КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО:
- збирати залишки ртутовмісних матеріалів пилососом;
- підмітати залишки матеріалів віником, який знаходиться в побутовому користуванні мешканця – ртутні кульки розіб'ються на мікрочастинки;
- збирати ртутні кульки ганчіркою – це спричинить збільшення площі ураження токсичною речовиною;
- змивати в каналізацію або викидати в сміттєпровід – ртуть осяде на трубах та буде розповсюджувати токсичні пари в приміщенні;
- створювати в приміщенні протяг до моменту збору шкідливих речовин в банку з водою;
- закопувати пошкоджені матеріали в землю – пари ртуті будуть діяти у радіусі місця захоронення на протязі декількох років;
- у разі, якщо шкідлива речовина потрапила на одяг, утилізувати такий одяг, та ні в якому разі не прати в пральній машині.

Співробітники ДСНС після отримання повідомлення щодо пошкодження ртутовмісних матеріалів негайно виїжджають на місце небезпеки за адресою мешканця.
У разі, якщо мешканець до прибуття співробітників ДСНС не провів заходи щодо миттєвого зібрання залишків пошкоджених небезпечних матеріалів, співробітники ДСНС виконують роботи по їх вилученню.
Наступним етапом є проведення хімічної обробки поверхні розповсюдження речовини та приміщення в цілому від шкідливих парів ртуті. 
Представники служби порятунку проінструктують власника помешкання, щодо наступних дій, які потрібно виконувати для повного очищення та профілактики приміщення від парів ртуті.

Бережіть себе і своє здоров`я! Обов`язково повідомляйте про розлиття ртуті ДСНС!



За інф. Управління ЖКГ Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!