Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
17 вересня 2015 р.

Тест - дослідження на якість та безпеку : сметана


Фото № 1

В торговельній мережі міста представлений широкий вибір молочної продукції на будь-який смак та гаманець. Але чим більший вибір, тим більша ймовірність натрапити на неякісний товар.

Опитування споживачів міста засвідчило, що серед придбаних продуктів харчування щоденного вживання 26,8% - молочні продукти неналежної якості.

Як розпізнати підробку, який продукт є дійсно якісним та безпечним для споживання…

Що треба знати про сметану

 

Вимоги до сировини.

У відповідності до ДСТУ 4418:2005 «Сметана. Технічні умови»  сметана – кисломолочний продукт, вироблений з нормалізованих пастеризованих вершків сквашуванням закваскою, яку готують на чистих культурах молочнокислих бактерій.

Кількість життєздатних молочнокислих бактерій, КУО в 1 гсметани повинна становити не менше ніж 1 ∙107.

Сметану застосовують для безпосереднього вживання в їжу, для кулінарних цілей, в ресторанному господарстві.

Сметану виробляють із масовою часткою жиру від 15 % до 40 %.

Для виробництва сметани  використовують :

молоко коров’яче не нижче 1 сорту;

молоко знежирене, без сторонніх запахів і присмаків, яке отримане сепаруванням молока;

вершки, одержані з коров’ячого молока;

вершки пластичні;

закваску або бактеріальний концентрат для сметани вітчизняного виробництва згідно з чинними нормативними документами.

Для нормалізації сметани за фізико – хімічними показниками в процесі її виробництва дозволяється застосування молока знежиреного, сухих вершків, маслянки, яка одержана під час виробництва солодковершкового масла, а також питної води (для відновлення сухого молока).

Органолептичні показники.

За органолептичними показниками сметана повинна вимогам, що наведені в таблиці 1.

Назва

Характеристика

Зовнішній вигляд і консистенція

Однорідна маса з глянсуватою поверхнею, густа. Дозволено недостатньо густа, наявність поодиноких пухирців повітря, незначна крупинчатість.

Смак і запах

Чистий, кисломолочний, з присмаком і ароматом властивим пастеризованому продукту,

без сторонніх присмаків і запахів

Колір

Білий з кремовим відтінком, рівномірний за всією масою

Примітка. Для сметани, яку виробляють з використовуванням пластичних вершків, дозволено незначний присмак топленого молока.

Вимоги до пакування та зберігання.

Сметану випускають фасованою або ваговою.

Фасовану сметану пакують масою нетто від 100 г до 100 г у спожиткове пакування : пакети, банки, коробочки, стаканчики з полімерних матеріалів або банки скляні, та інше спожиткове пакування вітчизняного виробництва згідно з чинними нормативними документами.

Вагову сметану дозволяється випускати у санітарно-оброблених алюмінієвих флягах або бідонах.

Сметану зберігають в холодильниках або холодильних камерах за відносної вологості не більше ніж 80%.

Строк придатності сметани за температури від 00С до 60С :

для спожиткового пакування – не більше 5 діб;

для вагової сметани у флягах та бідонах – не більше 3 діб.

Вимоги до маркування.

Спожиткове та транспортне маркування повинно містити такі дані :

назву та адресу підприємства-виробника, його товарний знак (за наявності), телефон, адресу потужностей виробництва;

назву з зазначенням масової частки жиру (торгова марка та власна назва за наявності);

склад сметани в порядку переваги складників, зокрема харчових добавок, що їх використовували під час її виробництва (окрім транспортної тари з фасованою сметаною);

кінцеву дата споживання «Вжити до» або дату виробництва та строк придатності;

умови зберігання;

масу нетто г(кг);

кількість пакованих одиниць (для транспортної тари з фасованою сметаною);

інформаційні дані про харчову та енергетичну цінність (калорійність) 100 гсметани (розраховує виробник відповідно до конкретної рецептури)                    (окрім транспортної тари з фасованою сметаною);

номер партії;

штрих- код EAN ( на спожитковаму пакуванні);

позначення стандарту або технічних умов виробника.

 

Лабораторні дослідження та їх результати.

У серпні поточного року спеціалістами управління споживчого ринку та підприємництва Чернігівської міської ради в торгових об’єктах міста було закуплено зразки сметани вітчизняного виробництва 21% жирністю для їх дослідження за мікробіологічними та фізико-хімічними показниками.

Торгові марки, що брали участь в дослідженні :

ТМ ТМ «Добряна»;

ТМ «ТМ «Волошкове поле»;

ТМ «ТМ «Весела ферма»;

ТМ «ТМ «Куликівка».

  Перевірка  якості та безпеки відібраних зразків сметани проходила в науково - випробувальній лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини     ДП «Чернігівський державний науково - виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації».

Усі зразки відібраної сметани підтвердили своє молочне походження та безпечність у мікробіологічному та фізико-хімічному відношенні.

Відхилення від норми за кількістю життєздатних молочнокислих бактерій в сметані зазначених торгових марок не встановлено.

Стафілококів, умовно-патогенних та патогенних бактерій, у тому числі роду Salmonella, у проаналізованих зразках сметани також виявлено не було.

Титри дріжджів відповідали вимогам нормативних документів.(див. таблицю 2).

 

Рекомендації споживачам.

По-перше. Щоб убезпечити себе від придбання неякісної та небезпечної для здоров’я сметани, варто запам’ятати, що чим коротший термін зберігання сметани, тим більша вірогідність, що її виготовлено з якісної натуральної  сировини.

Нині виробник має право виготовляти продукцію як за традиційною технологією, яка зберігається зовсім короткий термін, так і продовжувати її життя за допомогою дозволених Міністерством охорони здоров’я речовин, на жаль, їх перелік чималий. Тож читайте інформацію на маркуванні і робіть свій свідомий вибір.

По-друге. Не купуйте сметану, в маркуванні якої відсутня інформація про склад, у тому числі кількість життєздатних молочнокислих бактерій (допускається не менше, ніж 1∙107 КУО в 1г продукту), найменування виробника, дату виготовлення, термін та умови зберігання, або якщо ця інформація викладена недостатньо чітко та зрозуміло для сприйняття.

По-третє. Купуючи сметану на вагу, без маркування – вимагайте у продавця пред’явлення посвідчення про якість або інших документів, що підтверджують їх якість та безпеку. Відсутність на спожитковій або транспортній тарі сметани маркування державною мовою та супровідних документів у продавця свідчить про те, що товар є неякісним та можливо навіть небезпечним для вживання.

По-четверте. Як відрізнити натуральну сметану від неякісної в домашніх умовах? Фахівці науково - випробувальної лабораторії харчової продукції та продовольчої сировини ДП «Чернігівський державний науково - виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» рекомендують:

Опустити ложку сметани у гарячу воду.

Натуральна сметана розчиниться, фальсифікована – осяде на дно білими пластівцями. Осадок свідчить про наявність у складі продукту таких добавок, як мука, крохмаль, крейда.

Уважно придивитися до зовнішнього вигляду сметани.

Консистенція сметани повинна бути однорідною та густою відповідно до заявленої жирності. Поверхня сметани має білий з кремовим відтінком та рівномірний за всією масою колір. Запах повинен бути ніжним, без вираженої кислотності та гіркоти.

Сметана не підлягає заморожуванню. Тому комкуватість та неоднорідність сметани, наявність сироватки на її поверхні свідчать про непридатність продукту до споживання.

 

 

 

 
 
 

 

 
 
 

Товарний знак виробника

ТМ «Добряна»

ТМ «Волошкове поле»

ТМ «Весела ферма»

ТМ «Куликівка»

Назва продукту

Сметана 21% жиру

Сметана 21% жиру

Сметана 21% жиру

Сметана 21% жиру

Назва підприємства-виробника, місце виготовлення, країна

ПАТ «Чернігівський молокозавод»,
Україна, 14021,
м. Чернігів, вул. Любецька,б. 76
 
 
ПАТ «Юрія»
Україна,18030,
м. Черкаси,
вул. Вербовецького,108
 
 
 
ПрАТ «Галичина»
Україна, 80200, Львівська обл., м. Радехів,
вул. Б.Хмельницького,120
 
 
ПрАТ «Куликівське молоко»
Україна, 16300, Чернігівська обл., смт Куликівка,
вул. 8 Березня,18а
 
 

Маса нетто, г

400г

400г

400г

400г

Нормативний документ

ТУ У 25027034-009-99

ТУ У 25027034-009-99

ТУ У 15.5-25027034-030-2001

ТУ У 15.5-19492247-003-2002

Фізико-хімічні показники

відповідає

відповідає

відповідає

відповідає

Масова частка жиру, заявлено на етикетці, %
фактично,%
 
 
 
21,0
21,0
 
 
 
 
 
21,0
21,0
 
 
 
 
 
21,0
21,0
 
 
 
 
 
21,0
21,0
 
 
 

Мікробіологічні показники

відповідає

відповідає

відповідає

відповідає

Staphylococcus aureus в 1г

не виявлено

не виявлено

не виявлено

не виявлено

Бактерії групи кишкових паличок (колі-форми) в 0,001г

не виявлено

не виявлено

не виявлено

не виявлено

Дріжжі, КУО в 1г, не більше 50

50

менше 10

50

50

Кількість життєздатних молочнокислих бактерії в 1г, не менше 1*107

1,3*107

 
7*107
 
 
2,5*107
 
 
2,5*108
 

Патогенні мікроорганізми в тому числі роду Сальмонела в 25г

не виявлено

 
не виявлено
 
 
не виявлено
 
 
не виявлено
 

Плісняві гриби, КУО в 1г, не більше 50

менше 10

 
50
 
 
10
 
 
50
 




Довідково :
Тестування продукції здійснювалось на виконання розпорядження міського голови Соколова О.В. від 01.07.2015 року №165-р «Про проведення моніторингу та оцінки рівня продовольчої безпеки у м. Чернігові».

Результати тестування носять інформаційно - роз’яснювальний характер для споживачів.

Результати дослідження поширюються виключно на зразки, що приймали участь в тестуванні.

Остаточний вибір продукції залишається за споживачем.

  


За інформацією управління споживчого
ринку та підприємництва міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!