Мити руки перед їжею, ретельно мити овочі та фрукти, дотримуватися температурних вимог під час приготування страв із м’яса та риби, уникати незнайомих грибів чи ягід – ось ті елементарні норми, завдяки яким можна вберегтися від гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Про ці та інші небезпеки літа йшлося на засіданні Державної надзвичайної протиепідемічної комісії при Чернігівській міській раді на чолі з секретарем міськради Олегом Шереметом
«З огляду на численні спалахи в Україні небезпечних захворювань ми працюємо над посиленням контролю за санітарно-епідемічною ситуацією в місті,» - зазначив О.Шеремет.
Ситуацію з захворюваністю на гострі кишкові інфекції прокоментував головний санітарний лікар Іван Макаренко. За його словами, у Чернігові останнім часом не зафіксовано ні спалахів інфекцій, ні масових захворювань, ні проблем у оздоровчих закладах. Певне зростання кількості хворих із гострими кишковими інфекціями (на 19%) пов’язане зі звичайними сезонними коливаннями.
За результатами перевірок харчоблоків оздоровчих закладів, що працюють у обласному центрі, санстанція практично не має жодних зауважень. Також систематично перевіряються постачальники продуктів харчування, супровідні документи. «Можливою загрозою може стати тільки людський фактор», - вважає І.Макаренко. Керівників оздоровчих закладів непокоять факти, коли батьки приносять дітям продукти, які швидко псуються, або ж придбані на стихійних ринках фрукти.
В ході засідання комісії організацію роботи щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення в Чернігові в цілому визнано задовільною. У схваленому членами комісії протоколі рекомендовано посилити контроль на всіх рівнях за організацією харчування дітей в оздоровчих закладах, провести позачергові медогляди працівників закладів, активізувати санітарно-просвітницьку роботу серед населення міста.
Секретар міської ради О.Шеремет наголосив на актуальності профілактичних заходів та важливості чіткої взаємодії усіх служб.
Відділ зв’язків з громадськістю міської ради