Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
26 червня 2006 р.

Завод «Panasonic» може постати в Чернігові

Заводи великих і відомих у всьому світі транснаціональних корпорацій можуть постати в Чернігові уже найближчим часом. Це стало зрозумілим і реальним після візиту до Чехії першого заступника Чернігівського міського голови Валерія КОКОТЯ. Ексклюзивне інтерв’ю з ним провів Владислав САВЕНОК.
Чеський довід
- Валерію Олексійовичу, які ідеї і домовленості ви привезли з Чехії? -Насамперед, чеський досвід створення промислових зон, що почався ще з 1994 року. - Чим же вони здивували? - Почали виділяти придатні для розвитку промисловості ділянки землі на рівні міст. На цих територіях були обов’язковими наявність електропостачання, газифікації, нормальні під’їзні шляхи. Тобто - нормальні умови, щоб розміщувати екологічно не шкідливі виробництва. - Що це їм дало? - Насамперед - залучити провідні фірми світу, щоб організовувати виробництво саме в Чехії. Зараз там працюють практично всі транснаціональні корпорації, які є в світі. Для них – це вигідні умови. Вони ж знаходяться в центрі Європи, гарні шляхи сполучення з заходом, де є великий ринок, а в чехів була дешевша робоча сила – це й було найбільш цікавим для інвестора. Середній розмір зарплати в Чехії зараз близько 500 євро. - Тобто вони скористались перевагою. Пригадую, чеський президент навіть «Радіо Свобода» перетягнув у Прагу. -Так, є така перевага. Серед всесвітньо відомих корпорацій можна назвати і „Panasonic ”, і взагалі - велику присутність японців. Приходить одна велика японська фірма, бере з собою великих постачальників і розміщують виробництво в Чехії. Сьогодні в Чехії навіть не вистачає робочої сили. - Ви позичите їм наших чернігівських випускників? - Ми зробимо так, що у Чернігові будуть створені робочі місця для висококваліфікованих спеціалістів, якими швидко стає наша молодь.
Переваги Чернігова
- З чого почнете? - У нас є декілька ділянок землі, де ми хотіли творити інвестиційне диво. Щоб це було не голослівно, на сьогодні уже досягнуто домовленості з „Чех-інвестом», з американською Агенцією Міжнародного розвитку про реалізацію в Чернігові проекту залучення іноземних інвестицій. Ми готуємо ділянку упродовж найближчих місяців, де буде розміщена промислова зона, і починаємо роботу. Скористаємося і нашими перевагами – близькість до міжнародної траси Санкт-Петербург – Одеса. У нас вдосталь кваліфікованої робочої сили – людей , які були змушені піти на ринок. Цих людей можна переорієнтувати. - Які ще переваги Чернігова ви бачите? - У чехів інвестування йде навіть у віддалених і відсталих районах. А Чернігів знаходиться в центрі транспортних магістралей, ми можемо ефективно працювати. Орієнтуватися і на київський ринок, а на другому етапі - на ринок Росії та Білорусі. - Чи визначилися ви з промисловими напрямками виробництва? - Звичайно. Орієнтуємося на виробництва, які приносять досить велику додану вартість. Вони - пов’язані з тектонікою і електротехнікою, науково - прикладними дослідженнями, які використовуються тут. Чехи пішли на те, щоб у промислових зонах створювати і торговельні центри. Тобто вони працюють у комплексі. Від супермаркетів до логістичних складів великих фірм. Є підрозділи, що займаються технологіями. Є наука, яка займається прикладними речами – вона залучить і наших фахівців. - Коли можна очікувати перших результатів, і коли чернігівці побачать, що у місті закрутиться ділове життя? - Плануємо у липні зустріти чеську делегацію фахівців. Вони оглянуть ділянки, які ми пропонуємо. Є вже гроші, не з міського бюджету, а з міжнародних фондів, щоб зробити всю необхідну документацію. Можна вже говорити, що ми почнемо велику маркетингову кампанію по залученню інвестицій. Але треба робити, як чехи. Вони ніколи не віддають територію першому зустрічному. На ділянку шукається надійний інвестор, який прийде і приведе з собою кілька постачальників. Це слугуватиме прикладом, що ця всесвітньо відома фірма працює, і будь-яка інша захоче працювати поруч. Авторитетний інвестор привабливий для інших інвесторів.
Історичний колорит
- Які цікавинки запам’яталися під час поїдки? - З урахуванням історії Чехії і Чернігова - вразив відремонтований палац в чеському місті Дитинець. Він раніше був у занедбаному стані. Приватні розум і руки зробили з нього родзинку. Поновили середньовічний заклад харчування, атмосферу старого міста. Там бігають, скликають людей. Коли гарно поїли – виходять на стіл цигани, танцюють , кидають мечі і таке інше. - Не страшно? - Ні! Найцікавіше - туристи з усього світу, аби потрапити туди , за півтора - два місяці бронюють місце. Так просто не потрапиш. Чому б не зробити щось подібне в Чернігові? Що, у нас не така історія? Он під Шестовицею турніри проводяться. Дуже вигідна транспортна розв’язка. Дати рекламу і для Києва. Це ж гроші. До речі, в тому селі у Чехії проживає двісті місцевих, а туристів - у декілька разів більше. - А готелі, до речі, які там? У нас державне підприємство «Чернігівстандартметрологія» сертифікувало перший у Чернігові двозірковий – колишній «Україна». - Готель у тому чеському селі має 4 зірки. У нашому місті поки що 4-зіркового нема. Але ми, передовсім, будемо акцентувати увагу на створенні виробництва. До речі, у Чехії зростає вартість робочої сили у зв’язку з приєднанням до Євросоюзу. І ті транснаціональні компанії будуть шукати, де розмістити свої виробництва. Свого часу чехи скористалися перевагою перед німцями, а ми можемо зараз виграти у чехів. Хто раніше почне цю роботу - той виграє. Бесіду вів Владислав САВЕНОК

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!