Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
10 червня 2024 р.

93% чернігівців за два останні роки жодного разу не стикалися з корупцією в місцевій владі. Це найкращий показник в Україні

+6
+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9

Такі результати дев'ятого муніципального дослідження, що проводилося Міжнародним республіканським інститутом. 93% жителів Чернігова протягом останніх двох років жодного разу не давали хабар представникам місцевої влади для отримання від них якоїсь послуги чи документа. 

 

– Всі вважають, що влада корумпована, а коли людям задають питання, як часто протягом останніх двох років вам чи вашим знайомим доводилося платити хабарі представникам місцевої влади, то 93% чернігівців кажуть «ніколи». Це дуже важливо зафіксувати, адже всі ці крики, дописи, заяви про корупцію чернігівці спростовують. Я про це також говорю для того, щоб міжнародні партнери, з якими місто зараз працює, бачили реальну ситуацію, – сказав під час представлення результатів дослідження на загальноміській нараді 7 червня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. 

 

 

На сайті Міжнародного республіканського інституту в межах представлення матеріалів дослідження зазначається, що хоча корупція і залишається проблемним питанням для українців, переважна більшість громадян у всіх областях (79%93%) заявили, що не стикалися з нею при отриманні послуг у місті.

 

– Різке зниження кількості тих, хто стикався з корупцією на місцевому рівні, є важливим результатом для України. Це свідчить про роботу, яку провели місцеві органи влади, щоб побороти корупцію та зосередитись на потребах своїх виборців, – говорить  директор IRI у Євразії Стівен Нікс. 

 

 

 

 

 

Стосовно міської влади Чернігова, то лише 1% респондентів ствердно відповіли на питання чи давали хабара представникам цієї інституції для вирішення власних проблем за останні два роки. Це один із найнижчих показників серед 21 обласного центру, де проводилося опитування. 

 

 

А от із твердженням, що місцева влада приділяє більше уваги добробуту міста, а не власним інтересам, погоджується 47% чернігівців. Це другий показник в Україні. 

 

 

 

 

 

Якщо дивитися на зведені результати опитування в частині в яких саме інституціях українці давали хабарі за останні два роки, для вирішення питань, то:

  • 19% – медичні заклади;
  • 8% – освітні заклади;
  • 6% – поліція;
  • 4% – установи ЖКГ;
  • 3% – реєстраційні та дозвільні інституції;
  • 3% – міська влада;
  • 3% – податкові органи; 
  • 2% – ЦНАП;
  • 2% – суди; 
  • 2% – митні та прикордонні органи; 
  • 2% – прокуратура. 

Відсоток тих, хто стикався з корупцією у вищеперелічених установах зменшився, у порівнянні з 2019 роком. 

Методологія дослідження.  Опитування проводилося Соціологічною групою «Рейтинг» на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту у 21 місті України (Київ та усі обласні центри, де безпекова ситуація дозволяла провести дослідження) з 13 квітня по 14 травня 2024 року за допомогою face-to-face інтерв'ю на дому у респондентів.

Вибірка складалася з 16,800 громадян віком від 18 років і старше. Отримані дані у кожному місті були зважені по статі та віку з використанням національних статистичних даних (станом на 1 січня 2022). Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%. Досяжність респондентів у середньому склала 49%.

Опитування було проведено за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Пресслужба Чернігівської міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!