Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
27 травня 2024 р.

Доходи та витрати Чернігова: виконком схвалив Звіт про виконання бюджету за І квартал 2024 року


Фото № 1
Фото № 2

Звіт про виконання бюджету Чернігівської міської територіальної громади за І квартал 2024 року представила начальниця фінансового управління міськради Олена Лисенко на засіданні виконавчого комітету міської ради 21 травня.

Надалі документ виноситиметься на розгляд та затвердження Чернігівською міською радою, засідання якої відбудеться 28 травня.

 

Доходи бюджету Чернігівської міської територіальної громади

Загальний обсяг доходів бюджету за І квартал поточного року 866,3 млн грн, що майже на 4% менше у порівнянні з минулим роком, у зв'язку з вилученням «військового ПДФО» і спрямуванням його у державний бюджет.

Власні доходи загального фонду наразі складають майже 683 млн грн, що на 34 млн грн (або майже 5%) менше у порівнянні з таким же періодом минулого року, повідомила Олена Лисенко.

Питома вага ПДФО у структурі власних надходжень бюджету Чернігівської міської територіальної громади також зменшилася й наразі складає 52%. Як і в попередні роки, це більша частка надходжень бюджету, проте вона значно зменшилася.

По місцевим податкам і зборам питома вага збільшилася – 33% (або понад 225 млн грн) у власних надходженнях. Надходження місцевих податків, у порівнянні з минулим роком, збільшилися майже на 78 млн грн, або 53%. Зокрема, єдиний податок складає 156,3 млн грн, або майже 70% (збільшення відбулось на 60,6 млн грн, або 63,4%); плата за землю – 60,6 млн грн, або майже 27% (збільшення майже на 16 млн грн, або понад 35%).

У частині надходжень до спеціального фонду надходження зменшилися майже на 25% у порівнянні з минулим роком. Зокрема, по власним надходженням надійшли менші суми, оскільки у І кварталі місто отримало менше грантових коштів та благодійної допомоги, зокрема, для закладів освіти. Також надійшли менші обсяги по напрямку відновлення інфраструктури міста, пояснила начальниця фінуправління міськради.

 

Видатки бюджету Чернігівської міської територіальної громади

Видаткова частина бюджету Чернігівської міської територіальної громади в цілому склала майже 657 млн грн. У порівнянні з минулим роком, виконання бюджету мінус 3% відповідно до дохідної частини. Як і раніше, соціально-культурна сфера є найбільш фінансово затратною – майже 73%. При цьому сфера ЖКГ зменшила свій відсоток до 12% (минулого року було майже 19%).

 

У структурі виконання видатків бюджету Чернігівської міської територіальної громади за економічною суттю, зокрема: майже половина оплата праці з нарахуваннями (понад 313 млн грн), до 16,4% збільшилася плата за комунальні послуги та енергоносії (107,9 млн грн) через підвищення тарифів. Проти цього, капітальні видатки значно зменшилися майже 9% (57,5 млн грн).

 

Загальний обсяг видатків на галузь «Освіта» вцілому складає 370,2 млн грн.

З них: майже 63%, або 232 млн грн – заробітна плата; майже 21%, або понад 76 млн грн – енергоносії; капітальні видатки –  3,3%, або 12,4 млн грн.

На галузь «Охорона здоров’я» витрачено майже 29 млн грн.

З них: оплата комунальних послуг та енергоносіїв – майже 73%, або майже 21 млн грн; капітальні ремонти – 10,5%, або 3 млн грн (в т.ч. ремонт реабілітаційного відділення 3-ї міської лікарні – 1,7 млн грн).

 

По галузі «Культура і мистецтво» спрямовано майже 29 млн грн. У порівнянні з минулим роком зростання відбулося через збільшення заробітної плати та комунальних послуг.

Видатки по галузі «Фізична культура, спорт та молодь» за І квартал 2024 року – 12,4 млн грн.

 

Видатки на житлово-комунальне господарство склали майже 77 млн грн, що майже на 40%, або 49 млн грн менше за видатки у такий же період 2023 року.

Загалом на благоустрій міста спрямовано майже 48 млн грн. Капітальні видатки на благоустрій міста протягом І кварталу поточного року не здійснювались.

 

На підтримку транспортної галузі в цілому спрямовано 26,3 млн грн: фінансова підтримка комунального підприємства «Чернігівське тролейбусне управління» – 8,6 млн грн, здійснення оплати перевізникам за надані транспортні послуги – 17,7 млн грн.

Зменшення, у порівнянні з І кварталом 2023 року – у 1,7 разів, або на 18,8 млн грн.

 

У І кварталі поточного року продовжилось виконання цільових міських програм, на які загалом спрямовано 52,6 млн грн.

У межах Програми шефської допомоги військовим частинам ЗСУ, Нацгвардії та Державної спецслужби транспорту та прикордонної служби – 6,4 млн грн, на підготовку територіальної оборони та населення до участі у русі національного спротиву – 10,6 млн грн; на соціальну підтримку населення, постраждалого внаслідок російської військової агресії – 3,1 млн грн.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!