Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
6 травня 2024 р.

Каналізаційний колектор на Масанах обстежили - ремонтуватимуть методом санації


Фото № 1
Фото № 2

Найбільш прийнятним методом ремонту аварійного колектору по вулиці Незалежності, 42 – метод санації гнучким полімерним рукавом. 

Нагадаємо, 27 квітня на ділянці вуличного каналізаційного колектору діаметром 600 мм було виявлено декілька просідань асфальтобетонного покриття, що свідчить про порушення цілісності та герметичності трубопроводу, який проходить у зазначеному місці. 

Колектор збудований у 1997 році із залізобетонних труб. Через нього відводяться стоки від 14 багатоповерхових будинків в районі Масани.

Для обстеження його стану запросили фахівців КП «Міськводоканал» з міста Суми. Підприємство має телеметричну лабораторію, потрібну для огляду стану каналізаційних мереж зсередини*.

За результатами дослідження встановлено, що відбулася розгерметизація каналізаційного колектору на декількох ділянках. Колектор збудовано із залізобетонних розтрубних труб, які під впливом ґрунтових вод частково розкарбувалися. Саме через попадання води ззовні і відбувається вимивання піску в колектор, що призвело до утворення провалів на асфальтобетонному покритті тротуарів та дороги.

Для усунення аварійності колектору його потрібно знов зробити герметичним

Враховуючи той факт, що глибина залягання колектору складає 6 м, для проведення ремонтних робіт потрібен котлован шириною до 10 м. Але це, практично, неможливо через те, що на відстані 3 м від стінки колектору знаходяться магазини. Взагалі проводити такі роботи в густонаселеному районі міста доволі складно, через певні обмеження  для населення району, пов'язані з безпекою проведення робіт.

За таких обставин, найбільш прийнятним методом ремонту є метод санації гнучким полімерним рукавом. В Україні є декілька підприємств, які мають практичний досвід виконання таких робіт та відповідне спецобладнання.

В ході обміну досвідом між водопровідно-каналізаційними господарствами України, КП «Чернівціводоканал» повідомляло, що раніше виконувало роботи з відновлення каналізації таким методом із залученням підрядної організації ТОВ «Авто-М», м. Запоріжжя.

Для припинення руйнації асфальтобетонного покриття, недопущення припинення водопостачання великого району в Чернігові та повноцінного відновлення роботи каналізаційного колектору, роботи по його ремонту потрібно виконувати терміново.

Враховуючи специфіку санації каналізаційного колектору та потребу в спеціалізованому технологічному обладнанні, на технічній раді КП «Чернігівводоканал» було прийнято рішення щодо звернення до ТОВ «Авто-М» (м. Запоріжжя) для розгляду можливості виконання відновлювальних робіт зазначеним вищим методом та подальшим укладанням прямого договору.

Інформація щодо термінів виконання робіт по ремонту каналізаційного колектору в районі Масанів буде відома вже наступного тижня. Наразі чернігівське комунальне підприємство здійснює контроль за станом колектору та готує узгодження проведення робіт з представниками служб, чи мережі проходять в зазначеному районі міста.

*Телеметрична лабораторія суміському підприємству була поставлена два роки тому в рамках програми міжнародної допомоги Україні. Аналогічна лабораторія, але для водопровідних мереж, за тією ж програмою одночасно була передана і КП «Чернігівводоканал». Враховуючи значну вартість лабораторій, передбачалося, що фахівці з міста Суми та Чернігова будуть надавати допомогу в діагностиці каналізаційних та водопровідних мереж водоканалам зі всієї України. Наразі ця програма – в дії.

Пресслужба Чернігівської міської ради за повідомленням КП «Чернігівводоканал» 

Сюжет телеканалу «Новий Чернігів»

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!