Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
1 травня 2024 р.

З 1-2 травня частина громадського транспорту припиняє працювати. Начальник МВА блокує виплати перевізникам

+6
+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9

Протягом 1-2 травня роботу громадського транспорту у Чернігові частково буде зупинено. Всі перевізники, які обслуговують автобусні маршрути, вимушені припинити надання цих послуг, у зв'язку з тим, що начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський не підписує платіжні доручення, а отже, не пропускає оплату часткової компенсації за здійснені в березні громадські перевезення. 

На сьогоднішній день наше підприємство має борги тільки перед постачальником палива близько 700 тис. грн. А зараз ще закінчився місяць і стає питання про виплату заробітних плат, говорить директор ПРАТ «Таксосервіс» Олексій Захарченко. 

Решта перевізників в аналогічній із Захарченком ситуації. У них борги за пальне, а також немає чим розрахуватися зі співробітниками.  Їх автобуси допрацьовують день-два на тому, що було заправлене раніше, і зупиняються. 

Сьогодні, 1 травня, перевізники зібралися у Чернігівській міській раді, аби пояснити, як склалася така ситуація, що вони вимушені припинити надання послуг. На зустрічі також був присутній в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако, начальник управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку Олександр Рижий, начальник управління земельних ресурсів Василь Дмитренко, начальник ЦНАП Юрій Балєв. 

 

Транспортна реформа і компенсація перевізникам за послуги

Протягом 2022-2023 років у Чернігові було повністю перезапущено транспортну сферу. Провели конкурс, обрали чотирьох перевізників для обслуговування автобусних маршрутів. Умови для всіх однакові: машини середньої чи великої місткості, низькопідлогові, на зупинки мають прибувати вчасно, рухатись за чітким графіком. Надаючи якісні послуги, перевізники натомість мають право отримувати компенсацію з бюджету Чернігівської міської територіальної громади. Розмір таких виплат розраховується на основі щомісячних  звітів з «Дозор» та від Чернігівської транспортної компанії, а також вартості кілометра на конкретному маршруті. 

 

– Кількість кілометрів множиться на вартість пробігу. Наприклад, машина проїхала 10 км, а вартість кілометра 44 грн, тобто маємо 440 грн. Перевізник назбирав 500 грн (з розрахунків пасажирів – ред.). У такому випадку місто нічого не доплачує. Якщо перевізник назбирав 300 грн, то різницю в 100 грн має сплатити місто. Але знову ж таки, це відбувається в межах бюджетних асигнувань і виходить що місто не 100% різниці сплачує, а стільки, скільки коштів є в бюджеті,  пояснює начальник управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку Олександр Рижий. В середньому ми сплачували 94% перевізникам. 

 

У лютому начальник МВА підписав платіжне доручення і перевізники отримали компенсацію за надані послуги.

– Якщо взяти лютий, то було виконано транспортних послуг вартістю 9 млн 318 тис., а місто сплатило 8 млн 700 тис. Питань не було, все було затверджено МВА і здійснено проплати,  повідомив Рижий. 

У березні перевізники виконали послуг на суму 9 млн 336 тис. грн. Цифра зросла, у порівнянні з лютим, у зв'язку зі збільшенням кількості транспортних засобів, які відповідають критеріям «Програми компенсації» (перевізники придбали ще шість нових машин), а також більшої кількості днів у місяці. 

За словами перевізників, вони спілкувалися з Дмитром Брижинським щодо підписання цього платіжного доручення ще від минулого тижня і отримали від нього схвальну відповідь, що все буде зроблено. Натомість МВА щодня відхиляла підписання цих фінансових документів. 

 

– Неодноразово зверталися до міської та обласної військових адміністрацій. Неодноразово були на прийомах у пана Брижинського. Намагалися донести інформацію ситуація вкрай критична. Жодна машина нашого підприємства вчора не отримала пального каже керівник ТОВ «Тревел експрес» Володимир Коваленко. Наш борг за паливо близько 800 тис. грн. 

 

 

 

 

Йшлося під час зустрічі і про причини блокування Брижинським підписання платіжних доручень. Зі сторони МВА з'явилася умова: підпишемо, як тільки буде вирішено конкретні земельні питання. Зокрема, управління земельних ресурсів Чернігівської міської ради на вимогу МВА мало розробити проєкти договорів оренди земельних ділянок між Чернігівською міською військовою адміністрацією та ТОВ «Альянс міжрегіонального співробітництва» (земельні ділянки знаходяться за адресою вул. Мартина Небаби, 106. Їх площа 49 кв.м, 57 кв.м, 235 кв.м). 

У цьому випадку я, як керівник управління, зробив доповідну на ім'я секретаря Чернігівської міської ради, де чітко до норм чинного законодавства розписав, що ми не можемо в тому обсязі, якого вимагав директор цього підприємства, готувати ці проєкти договорів. Я був викликаний до військової адміністрації, де пояснив, що я можу зробити те, що в рамках чинного законодавства. 29 квітня управлінням земельних ресурсів було надано МВА проєкти договорів і супровідний лист, в якому вказано, що надаються проєкти договорів, а  також зазначено, що рішення з даних земельних ділянок міська рада не приймала і відповідно не несе відповідальності за розпорядження, видані міською військовою адміністрацією, пояснив начальник управління земельних ресурсів Василь Дмитренко. 

 

Вже після чого надійшла ще одна вимога від МВА  договори мають бути зареєстровані в центрі надання адміністративних послуг.  Керівник ЦНАПу Юрій Балєв пояснює,  вони не уповноважені це робити.

– Питання оренди земельних ділянок, які є власністю територіальної громади міста Чернігова, вирішуються виключно сесією міської ради, – зазначив Балєв. 

Як йшлося вище, Чернігівська міська рада не затверджувала рішення, які стосувалися цих земельних ділянок. Це зробив Дмитро Брижинський, окремим ропорядженням МВА.

 

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако вчергове звернувся до міської військової адміністрації, аби питання з підписанням платіжного доручення було вирішено, і перевізники могли й надалі надавати послуги містянам. 

Ще раз звертаюсь до МВА: зупиніть цей шантаж і безвідповідальну поведінку. Підпишіть платіжне доручення для того, щоб хоча б завтра ці кошти були у перевізників і вони б могли працювати. 

Чернігівська міська рада продовжує шукати шляхи вирішення цього питання. 

Пресслужба Чернігівської міської ради 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!