Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
17 листопада 2023 р.

У Чернігові вшанували пам’ять євреїв, страчених нацистами

+10
+7

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13

Щороку, з нагоди вже 82-ої річниці масових розстрілів євреїв Чернігова під час нацистської окупації, в урочищі «Березовий рів» проходить меморіальний захід. Сьогодні, 17 листопада, участь у ньому взяли представники влади міста, об'єднань громадян та історики. Присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих  та поклали квіти до пам’ятного знаку.

Урочище Березовий рів — одне з місць масових страт єврейського населення у нашому місті. За різними підрахунками істориків тут вбито близько 1,5 тисячі осіб. Всього за роки Другої світової війни нацистський окупаційний режим знищив на Чернігівщині від чотирьох до шести тисяч євреїв.

 

Це місце є свідченням жахливих злочинів, коли євреїв знищували тільки за національною ознакою через нетерпимість та ненависть. Нацистський режим робив всі ці злочини, коли отримав повну владу. Все це сталося через байдужість світу, який вчасно не зрозумів загрозу, яку в собі несе диктатура. Зараз усі ми більш ніж просто розуміємо біль і жах, який переживав тоді цілий народ, — сказав в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако у своїй промові.

 

 

Очільник міста провів аналогії між діями нацистів стосовно євреїв та росіян стосовно українців в умовах широкої війни.

Ми маємо багато прикладів українських міст, в тому числі, й наш Чернігів, який був у блокаді понад 35 днів, і який втратив велику кількість цивільних, які загинули в результаті того, що в сусідній країні прийшов диктатор, якого ніхто не зміг стримати  ні власний народ, ні весь світ. Це дає нам розуміння всього того жаху, який пережили євреї під час Другої світової війни, зауважив Ломако. 

Пресслужба Чернігівської міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!