Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
1 листопада 2023 р.

Нові міста-побратими Чернігова під час війни: американський Вайт-Плейнс та французький Сен-Дені

+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6

Депутати та депутатки Чернігівської міської ради під час 35-ї (позачергової) сесії сьогодні, першого листопада, затвердили наміри про укладання партнерства між Черніговом та ще двома містами. Налагодження співпраці на рівні муніципалітетів та міст є одним із пріоритетних напрямків у роботі органів місцевого самоврядування Чернігова. Зараз це потрібно, в першу чергу, з метою залучення допомоги для відновлення міста, а в майбутньому ще й розвитку. 

 

— Чернігів продовжує працювати над розширенням мережі міст-партнерів. Ми вже підписали угоди про співпрацю з містами Жешув (Польща), Реймс (Франція), Аахен (Німеччина), Лаппеенранта (Фінляндія) і почали від них отримувати допомогу. Наприклад, цьогоріч діти наших військовослужбовців їздили на реабілітацію до Реймса, а також Сен-Дені, хоча партнерсто з останнім містом ще й офіційно не підписано, але співпраця вже триває. Я думаю, що у нас й надалі буде плідна взаємодія на благо наших громад, — говорить в.о. міського голови Олександр Ломако. 

 

Сен-Дені (Франція)

Налагодження співпраці між Черніговом та Сен-Дені триває вже протягом кількох місяців. Встановлення партнерства дасть можливість обмінюватись досвідом муніципального управління, здійснювати культурні та молодіжні обміни, розвивати співпрацю щодо реалізації спільних проєктів у різних галузях, додатково залучати фінансові ресурси для соціально-економічного розвитку Чернігова.

Олександр Ломако записував звернення до громади та депутатів цього французького міста. Сьогодні на засіданні сесії Чернігівської міської ради присутні в сесійній залі мали можливість заслухати звернення міського голови Сен-Дені Метью Анотіна. 

 

 

— Я пишаюся тим, що наші міста підписують угоду про співпрацю для обміну ідеями, проєктами та культурною діяльністю. Ми були раді приймати дітей із Чернігова цього літа в одному з міських центрів відпочинку. Цей проєкт мав успіх  і я з нетерпінням чекаю на нові обміни у майбутньому. Від імені всієї моєї команди дозвольте мені привітати вас і подякувати за нашу взаємну відданість, —  сказав у своєму зверненні очільник французького міста. 

 

Вайнт-Плейнс (США)

За ініціативи міста Вайт-Плейнс налагоджено зв’язок між містами та проведено декілька офіційних онлайн зустрічей щодо співпраці та встановлення партнерства. Під час спілкування визначено напрямки, які можуть бути корисними та цікавими для обох громад. Зокрема, розвиток економічної співпраці, туризму, сталий розвиток.

Міський голова цього американського міста Томас Роуч вже презентував майбутнє партнерство своїм депутатам. 

— Під час мого відрядження до Сполучених Штатів Америки у 2022-му році ми обговорювали з політиками та представниками громадськості пошук міста-партнера для Чернігова, з яким би ми працювали. Було запропоновано кілька варіантів. Цей партнер  — результат роботи відділу міжнародних відносин ЧМР і, я хотів би подякувати за дуже активну роботу. Чернігів зараз має багато напрацювань щодо міжнародного партнерства та допомоги, — зазначив Олександр Ломако. 

Місто Вайт-Плейнс знаходиться у штаті Нью-Йорк і є потужним бізнес-центром, в якому зосереджені передові виробники та інвестиційні компанії. Загальна кількість населення, разом з приїжджими працівниками та гостями, може досягати 250 тис. осіб.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Головне фото Віталій Гриць

Фото міст Сен-Дені та Вайнт-Плейнс з мережі Інтернет

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!