Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
28 вересня 2023 р.

Шукаємо своє місце в європейській родині і працюємо над тим, аби Чернігів був конкурентним, - Олександр Ломако

+13
+10

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15
Фото № 16

Стратегічний документ, що визначає просторові та змістові напрямки розвитку Чернігова на наступні кілька десятків років. Робота над таким власне вже завершена. Концепцію розвитку міста презентували сьогодні, 28 вересня, у стінах муніципалітету. 

Над ним, починаючи з квітня 2022-го, працювала Чернігівська міська рада спільно з архітектурною студією «Yakusha». До написання Концепції залучили близько ста фахівців із різних галузей та представників громадськості. Під час презентації фінального документа в.о. міського голови Олександр Ломако всім подякував за роботу та зазначив, що це було важливо зробити саме зараз, не чекаючи завершення війни. Цим ми заявляємо про свої довгострокові плани з розвитку, реалізація яких гарантуватиме Чернігову достойне місце серед українських та європейських міст.  

   — Чернігів місто, яке займе своє гідне місце в конкуренції між обласними центрами України, а також іншими європейськими містами. Ми розуміємо, що Україна обов'язково стане членом європейської родини і конкуренція тільки збільшуватиметься. Вже сьогодні ми шукаємо своє місце і працюємо над тим, аби Чернігів був конкурентноспроможним, — пояснює мету розроблення Концепції Олександр Ломако. — Якщо ми в цих складних для країни та міста умовах знаходимо час і можливості думати про завтрашній день, думати, яким ми бачимо наше місто після Перемоги і розробляємо такі проєкти, то це означає, що ми обов'язково переможемо. 

 

 

Під час кожної зустрічі з представниками європейських країн та міжнародних організацій, які готові допомагати Чернігову, важливо говорити не тільки про першочергові потреби, а й давати зрозуміти, що ми плануємо наше майбутнє, яке задеклароване у відповідних документах. А нашими орієнтирами є сучасні підходи та цінності, спрямовані на удосконалення всіх сфер життя. 

— Перший діалог з партнерами у нас завжди ведеться про термінові потреби міста. Але — під час кожної зустрічі ми наголошуємо, що говоримо не тільки про сьогоднішній день, а й про довготермінові плани. Коли вони чують, що у нас  є чітке бачення завтрашнього дня, то кажуть, що для них це важливо. Вони прийшли в Україну не на рік-два для відбудови, а хочуть працювати з переосмисленням міських просторів. Наявність  Концепції і відповідних проєктів, допоможуть Чернігову більш ефективно працювати з міжнародними партнерами по залученню допомоги, — пояснює в.о. міського голови. 

Чернігів майбутнього, автори концепції бачать, як місто побудоване довкола людини, її потреб та інтересів. Мова про мобільність та безбар’єрність, використання альтернативних джерела енергії, залучення еко-орієнтованого бізнесу, розчищення Стрижню, модернізацію ТЕЦ, будівництво сміттєпереробного заводу тощо.

   

—  Концепція — це про вектор. Є речі, які потрібно вирішувати терміново, але є речі про далекоглядність — саме такою є ця Концепція. Це на багато років вперед, коли ти розумієш, хто ти і куди йдеш. А також чим твоє місто відрізняється від решти, — говорить архітекторка та засновниця студії «Yakusha» Вікторія Якуша. 

 

 

 

 

Концепцію розвитку міста як готовий документ представники архітектурної студії «Yakusha» передали на безоплатній основі Чернігівській міській раді. Подальша робота над всіма проектами з відбудови, відновлення та модернізації міста буде відбуватися із врахуванням напрацьованого документа. 

 

— У нас є серйозні як плюси, так і мінуси. Недоліки, які потрібно враховувати — географія, безпека, логістика. Але чимало і переваг — екологія, інновації, історія. Це ці напрямки, за якими ми зможемо залучити сюди людей та інвестиції.  Ці речі враховані в цій Концепції. Також ми розуміємо, що війна змінила нас і це також буде надалі відображено в міському середовищі, — сказав Ломако. 

 

 

 

Пресслужба Чернігівської міської ради 

 

 

 

 

 

 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!