Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
13 вересня 2023 р.

Не забирати ПДФО із зарплат військових з міських бюджетів. Чернігіврада звернулась до ВР, Кабміну та Мінфіну


Фото № 1
Фото № 2

У межах підготовки закону «Про державний бюджет на 2024 рік» Уряд пропонуватиме спрямувати у повному розмірі надходження від ПДФО військових з місцевих у центральний бюджет, а також додаткових 4% з інших ПДФО. Для Чернігова це означатиме зменшення дохідної частини майже на третину, а, отже, ще менше можливостей для базового функціонування, не кажучи вже про відбудову.

Депутати Чернігівської міської ради 13 вересня звернулися до Верховної Ради, Кабміну та Мінфіну, аби ці зарахування й надалі отримували саме територіальні громади. 

   

— Забрати ці кошти у таких міст як Чернігів, коли потрібно займатися відновленням міста і повертати сюди людей це злочин під час воєнного стану,  говорить в.о. міського голови Олександр Ломако.  Чернігів без цих коштів піде в повну деградацію. Якщо у міста забрати один мільярд, але залишити фінансове навантаження у вигляді пільгового харчування дітей, перевезень, різниці в тарифах по тому ж водоканалу, то це призведе, фактично, до зупинки міста.

 

 

 

Надходження від ПДФО є одним із найбільших джерел наповнення місцевих бюджетів. У 2022-2023 роках у казну Чернігова за цим напрямком надійшов 1,6 млрд грн. Завдяки цим коштам місто могло вирішувати питання зміцнення обороноздатності, підтримки ЗСУ та відбудови. У повному обсязі ці надходження були розподілені так: 

  • 400,7 млн грн забезпечення оборони та безпеки (підтримка ЗСУ, облаштування лінії захисту, укриттів, інших захисних споруд);

  • 936,0 млн грн відновлення пошкоджених споруд (будинки, школи, лікарні) та інфраструктурних об’єктів;

  • 75,7 млн грн забезпечення ВПО;

  • 177,5 млн грн фінансування делегованих державою без компенсації повноважень та надання мешканцям громад послуг, пільги на які встановлені законом. 

Якщо надходження від ПДФО військових спрямують у державний бюджет, то це позбавить місто можливості фінансувати ці напрямки. 

Стосовно ще однієї ініціативи Кабміну, зарахування до бюджетів громад 60% ПДФО, а не 64% як було до цього: казні Чернігова це «коштуватиме» ще кілька сотень мільйонів гривень (у 2022-2023 рр. за цим напрямком у бюджет міста надійшло 202,2 млн грн). Наприклад, цієї суми достатньо, аби підготуватися до опалювального сезону. 

— Сьогодні українські міста опинилися в різних умовах — десь формується профіцит бюджету (туди релокувався бізнес, переїхали люди), а на нашому прикладі підраховуємо збитки від війни та дефіцит коштів у казні. В той час, коли наші витрати навпаки суттєво зросли, а їх природа змінилась — потрібно відбудувати зруйноване, повертати додому людей.

Якщо держава, при прийнятті рішення про розподіл ПДФО від виплат військовим, хоча б не скоригує його регіональним підходом, то нам, аби вижити, потрібно буде урізати витрати на те ж прибирання, утримання інфраструктури, закладів медицини та освіти. Про розвиток я взагалі мовчу, не буде ресурсу навіть на те, щоб відновлювати розбите.

Треба зважено приймати подібні рішення. Ті громади, які мають профіцити бюджетів, а, отже, можливість витрачати кошти на власний розвиток, то там треба дивитися і може, дійсно, направляти ці кошти на оборону, а там, де йде мова про функціонування і відновлення, не можна цього чіпати і треба говорити про це в голос, — говорить в.о. міського голови. 

Якщо бюджет країни на 2024 рік буде формуватися із врахуванням цих пропозицій, то для Чернігова це означатиме ще більший дефіцит в казні.  Коштів не вистачатиме навіть на забезпечення базового функціонування міста, не говорячи про відбудову, а, поготів, розвиток.

Профільні управління та підприємства вже отримали доручення від в.о. міського голови готуватися до найгіршого бюджетного сценарію, коли ці надходження все ж таки вилучать з місцевих бюджетів, і відпрацьовувати урізання кошторисів на наступний рік, в тому числі, і по захищених статтях.

Разом з цим, міська рада зробила звернення до ВР, Кабміну і Мінфіну, аби там врахували голос громад і не забирали кошти, без яких такі міста як Чернігів, опиняться на межі виживання. 

Пресслужба Чернігівської міської ради 





 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!