Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
11 липня 2023 р.

Античернігівська діяльність перевізників на приміських маршрутах. Чернігівська міськрада звернеться до відповідальних структур

+2

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5

З понеділка у Чернігові запрацювала нова транспортна мережа міського громадського транспорту. З важливого: 1. автобусні маршрути обслуговуватимуть четверо перевізників, згідно проведеного конкурсу управлінням транспорту ЧМР; 2. щодня на своїх маршрутах працюватиме 99 автобусів, 75 з них низькопідлогові, 44 — 2022/2023 рр. виробництва; 3. до кінця липня у всіх будуть встановлені стаціонарні валідатори.

Начальник управління транспорту Олександр Рижий 11 липня під час загальноміської наради доповів, чи дійсно на своїх маршрутах працює заявлена кількість транспорту.

 — Як і планувалося, у місті на лінії вийшли 99 од. автотранспорту, також працює 52 од. електротранспорту. Скарги на якість перевезень від пасажирів не надходили. Працюємо далі, але хочу звернутися до містян. Користуйтеся міським видом транспорту, а не приміським. Сплачуйте за проїзд повну вартість квитка і не ведіться на провокації, проїхати за 10 грн, як іноді пропонують на приміських маршрутах. Якщо ми хочемо, щоб у місті був якісний транспорт, давайте разом сплачувати за це і не гратися, говорить Олександр Рижий.

 

Приміські автобуси "ведуть" античернігівську діяльність

Мова про роботу приміських маршрутів №160 та 135. Відповідно до чинного закондавства конкурси на ці маршрути проводить Чернігівська ОДА.

— Дозвіл їм зараз надається не через конкурс, у зв’язку з воєнним станом. Їздять вони через все місто і ніхто їх не контролює. Хоча за законом, якщо маршрут проходить через Чернігів, він має забрати на вокзалі чи в іншому місці пасажирів і далі без зупинок їхати за своїм маршрутом. У нас відбувається так, що це приміський маршрут, але ще й виконує функції міського. Якщо ви хочете працювати у місті, будь ласка.  Для міста визначені чіткі умови — транспорт, ціна, графіки роботи і т.д. Ідіть на конкурс, перемагайте і працюйте. Якщо ви хочете таким шляхом, напіврейдерським, заробляти кошти, то ми будемо зі свого боку з цим боротися, всіма доступними для нас методами, — повідомив під час наради в.о. міського голови Олександр Ломако. 

Перевізники на приміських маршрутах використовують машини малої місткості "Рути" (від яких у Чернігові відмовилися), курсуючи через усе місто, зупиняються на міських зупинках, забирають пасажирів та ще вдаються до демпінгування ціни на квиток, йшлося на нараді.

 — Маючи на лінії тільки «Рути», а там зовсім інші економічні затрати, ставлять вартість квитка — 10 грн, тобто на дві гривні менше, ніж міські перевізники. Також намагаються їздити наввипередки і забирати пасажирів. При цьому, псують враження від громадського транспорту. Ми робили все можливе, щоб такого транспорту у нас не було, а от ці приміські, на які ми не можемо вплинути, таким займаються, — говорить Олександр Ломако. 

 

 

Чернігівська міська рада і раніше зверталася з цього питання до ОДА, а зараз, коли у місті перезапустили сферу громадських перевезень, зробить це знову. Олександр Ломако дав доручення сьогодні ж підготувати відповідні листи і адресувати їх профільному з цього питання департаменту енергоефективності, транспорту, зв’язку та ЖКГ Чернігівської ОВА, а також силовим (прокуратура, поліція) структурам, які мають відреагувати на порушення перевізниками чинного законодавства в сфері громадських перевезень. 

— Я звертаюся публічно до керівництва відповідного департаменту ОДА і до перевізника припиніть займатися цим, це шкодить місту, це античернігівська діяльність, підкреслив в.о. очільника міста— Ми ще раніше зверталися з цим, неодноразово і міський голова Владислав Атрошенко піднімав це питання.  Але ми бачимо, що нічого не міняється роками. Для цих економічних суб’єктів це вигідно, але  — не вигідно містянам та місту. Такими кроками ми не досягнемо якісного нормального громадського транспорту. 

 

Ремонт зупинок громадського транспорту та електронних табло 

В продовження теми покращення сфери громадських перевезень, Олександр Ломако звернув увагу, що деякі зупинки громадського транспорту потребують ремонту, оскільки були пошкоджені під час активних бойових дій і треба це вирішити. Також не працює сім електронних табло, а ще 20 не мають живлення чи підключення до Інтернету.

— Якщо ми йдемо правильним шляхом – зробити все максимально якісно, то це один із напрямків. Давайте, зробимо заміну там, де потрібно, відремонтуємо, щоб було живлення та Інтернет, щоб все працювало, доручив в.о. міського голови. 

Крім того, в.о. міського голови сказав запросити у Чернігів представників "Дозор", щоб вони перевірили і відновили ті табло, які не стоять на балансі міста, а є у їх віданні, наприклад, як біля готелю "Україна". 

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!