Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
5 червня 2023 р.

Міська рада вимагає від міської військової адміністрації ставитися більш відповідально до безпеки чернігівців

+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6

Під час загальноміської щотижневої наради, яка відбулося сьогодні, 5 червня, прозвучала інформація про бездіяльність міської військової адміністрації. В разі відсутності реакції та відповідних результатів з боку МВА, Чернігівська міська рада звертатиметься до президента України, аби він звернув увагу на цю ситуацію. 

Минулого тижня внаслідок ракетного удару по столиці загинули люди, серед яких дитина, які не змогли потрапити в укриття воно було зачиненим, а в п'ятницю, другого червня, зі зруйнованого російською ракетою готелю "Україна" зірвало частину даху, яка впала на проспекті Перемоги, пошкодивши тролейбусну контактну мережу. На щастя, ніхто не постраждав. 

 Що спільного в цих двох подіях, якщо можна проводити якісь паралелі, те, що вони сталися в двох обласних центрах, де створені міські військові адміністрації. Згідно із Законом "Про правовий режим воєнного стану" відповідальність за цей напрямок, за питання безпеки, споруд критичної інфраструктури, за укриття  це саме і є відповідальність міської військової адміністрації (МВА далі).

У Чернігові МВА була створена сьомого лютого. За ці чотири місяці в напрямку безпеки, ні мешканці міста, ні ми, як міська влада, не побачили якоїсь реальної роботи. Хоча, вона саме для цього і створювалася. Не для постійних якихось PR-заходів, фотосесій, відкриття виставок, спортивних змагань, а для конкретної цілі це безпека.

Що таке безпека — це бомбосховища, укриття, аварійні споруди, цивільний захист населення, система оповіщення. Тому, я вимагаю від МВА більш відповідального ставлення до питань безпеки чернігівців. Не архітектурні конкурси, не суди з міською радою, не зрив сесій міської ради, не вирішення особистих земельних питань, а саме безпека. Наголошую, що на утримання МВА з бюджету міста громада спрямовує три мільйони гривень. Це суттєві кошти, я вважаю, тому ми вимагаємо результативності в тому напрямку, до речі, по якому вас створив президент. Якщо цієї результативності не буде, ми будемо від імені міської ради звертатися до голови держави щодо бездіяльності військової адміністрації. Тому що це не жарти! Я вимагаю це усвідомити і вже почати працювати,  говорить в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. 

Ситуація з готелем "Україна"

Фото телеканалу "Дитинець"

У п'ятницю, другого червня, з будівлі готелю зірвало частину даху, вона впала на тролейбусну контактну мережу на проспекті Перемоги. Внаслідок чого на цій ділянці було зупинено рух електричного громадського транспорту, а на місце події відразу виїхали співробітники КП " ЧТУ".  Вже протягом кількох годин їм вдалося ліквідувати наслідки та відновити рух машин. 

Нагадаємо, що готель зруйнований внаслідок ракетного удару, здійсненого армією рф у березні 2022 року. 

 Ми вже піднімали питання з цією будівлею і не один раз. Міський голова Владислав Атрошенко також неоднарозово його проговорював під час нарад, ми писали листи власнику споруди. За нашою вимогою була поставлена огорожа. Ну, і попереджали, що може призвести до такого, що внаслідок руйнувань постраждають чи люди, чи майно. На жаль, так воно і сталося. Вже рік пройшов і дій ніяких немає,  говорить Олександр Ломако. 

Сьогодні буде проведено міську комісію з питань ТЕБ та НС, куди запросять власника/представника будівлі і ще раз протокольно зафіксують вимогу вчинити дії, які мають убезпечити людей та майно від подібних випадків. 

Була проведена комісія ТЕБ та НС (минулого року ред.) і були поставлені задачі керівнику готелю "Україна", щоб він прибрав ці конструкції, які можуть упасти. Але цього не зроблено. На жаль, на сьогодні там також є аварійні констуркції на даху, також вони можуть впасти, повідомив начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Чернігівської міської ради Григорій Годун. 

 

 

Пояснили під час наради і чи буде відшкодовувати власник будівлі збитки, завдані майну КП "ЧТУ". 

 — В п'ятницю на місці працювала поліція і ДСНС. Даний факт зафіксований належним чином встановлені причини падіння і власник того майна, внаслідок падіння якого пошкоджена контактна мережа. Тепер КП "ЧТУ", на балансі якого знаходиться мережа, має звернутися з претензією до власника даної будівлі і у випадку, якщо у добровільному порядку не буде відшкодовано, тоді по позивному провадженню в суді вже вирішуватиметься дане питання,  пояснив заступник начальника юридичного відділу Чернігівської міської ради Олег Гаценко. 

 

Ситуація з укриттями

В п'ятницю відбулося засідання міської комісії з питань ТЕБ та НС під головуванням заступника міського голови Віктора Геращенка. 

 Було прийнято ряд рішень на цьому засіданні. Запрошували на нього керівника військової адміністрації, щоб він послухав, можливо, надав свої якісь пропозиції щодо цього напрямку, говорить Олександр Ломако. 

Серед прийнятих рішень: поліція і представники міської ради мають провести комісійне обстеження об'єктів фонду захисних споруд цивільного захисту; має бути цілодобовий вільний доступ до всіх укриттів; буде встановлено таблички, які вказуватимуть на місцерозташування укриття та ін. 

Нагадаємо, що минулого року всі комунальні захисні споруди приводилися до ладу. Також для найпростіших укриттів в багатоповерхівках були придбані коштом міського бюджету генератори, лавки, ємності для води, біотуалети і передані старшим будинків для зберігання та використання. 

 Військова адміністрація — орган, який створений державою. Це чиновники, які призначені з Києва і вони напряму підпорядковуються державній вертикалі. У нас досить скромні можливості бюджету, ми не можемо зробити всі укриття за кошти громади, у нас багато інших завдань. Тому, було б логічно, що перше, що МВА б зробила, залучила якісь державні кошти по тих напрямках, по яких дійсно потрібне фінансування. Відповідно, друге, відкрите все (відкрити всі укриття ред.)   можливі диверсії, буде питання збереження майна. Третє, хто буде чергувати. Треба розробити якийся алгоритм, треба ці питання відпрацювати. Треба довести їх до відподальних, провести певні навчання, інструктажі, перевірити як воно праює. Ну займайтеся цим (до МВА  ред.), це серйозний напрямок роботи. За чотири місяці вже можна було почати цим займатися.

Це не критика, що нам хочеться щось неприємне сказати, але це питання безпеки і ми, як місцева влада, вимагаємо результативності по цих напрямках: залучіть кошти, проведіть роботу з населенням, якийся алгоритм розробіть, дайте відповідь, що робити з майном, якщо воно буде знищено/вкрадено, якщо там будуть диверсії. Потім же люди будуть запитувати  навіщо це все було робити, якщо такий результат. Тому це конструктивна позиція з нашого боку, ми чекали, дивилися, що буде, чим вони будуть займатися і як себе поводити. Доводиться ось таким чином апелювати, тому що, я повторюсь, якщо не буде результату найближчим часом, будемо звертатися до президента, щоб він звернув увагу на ситуацію, говорить в.о. міського голови Чернігова. 

Пресслужба Чернігівської міської ради 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!