Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
2 червня 2023 р.

Повернення ТЕЦ з оренди. Депутати прийняли низку важливих рішень

+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6

Повернення ТЕЦ в управління міста. Низка необхідних рішень була затверджена депутатами та депутатками під час 32-ї (позачергової) сесії Чернігівської міської ради VIIІ скликання першого червня. 

Зазначимо, що Чернігівська ТЕЦ опалює 35 тисяч домогосподарств та надає послугу з гарячого водопостачання до 25 тисяч домогосподарств. З 2000 року цей єдиний майновий комплекс було передано в оренду ТОВ «ФІРМА «ТЕХНОВА» згідно договору оренди №1  від  25.12.2000 р., який закінчується 20 серпня 2023 року. 

Під час засідання сесії, по-перше, надано згоду для передачі у повне господарське відання КП "Теплокомуненерго" Чернігівської міської ради єдиного майнового комплексу, що повертається з оренди.

По-друге, обранці звернулися до Кабінету Міністрів України щодо передачі ЄМК КЕП «Чернігівська ТЕЦ» в державну власність. 

— Розуміючи, що борги за спожитий природний газ — понад два мільярди гривень і ми звертаємося до Кабінету міністрів розглянути питання. І в робочому варіанті наша пропозиція наступна, ми готові спілкуватися на цю тему й обговорювати, ми розділили б це підприємство на дві частини, й мережі залишили в місті, тому що це обслуговування, це розрахунки споживачів, а саму генерацію готові розглянути передачу її у державну власність. З боку держави були певні спілкування на цю тему, але рішення ще немає, час ще є, каже Олександр Ломако. 

Але в будь-якому разі, якщо не буде реакції Кабміну, то міська рада йтиме раніше затвердженим шляхом — після закінчення дії договору оренди з "Техновою", створене минулого року КП "Теплокомуненерго" прийме на свій баланс ЄМК. 

Третє рішення стосувалося погодження Програми забезпечення діяльності комунального підприємства «Теплокомуненерго» Чернігівської міської ради на 2022-2023 роки у новій редакції.

—  У нас немає іншого шляху, як забрати єдиний майновий комплекс до комунального підприємства, яке ми створили минулого року. Для того, щоб почало працювати підприємство, потрібні кошти. Термін оренди закінчується 20 серпня 2023 року, ми передбачаємо кошти комунальному підприємству на два, майже три, місяці для того, щоб воно почало працювати, тому що в серпні, вересні і жовтні, зрозуміло, що дохід буде мінімальний і коштів буде не вистачати на виплату заробітних плат, підготовку комплексу до опалювального сезону, — пояснив заступник Чернігівського міського голови Віктор Геращенко.  Ми внесли зміни до Програми підтримки комунального підприємства, яку ми прийняли раніше, відповідно, закладено 90 млн грн на статутний фонд, але кошти по статутному фонду передбачають тільки капітальну реконструкцію, тобто, цим питанням ми також будемо займатися. Прошу вас проголосувати, тому що з рішенням, яке ми прийняли, про повернення комплексу до комунального підприємства, потрібно також проголосувати за зміни цієї Програми. 

Ще одне питання в порядку денному, яке стосувалося діяльності орендаря ТЕЦ  — звіт  в.о. генерального директора ТОВ ФІРМА «ТЕХНОВА» Дмитра Аркатова. Він, як і будь-хто інший з представників фірми-орендарки, був відсутній на засіданні. 

  Фірма "Технова" ігнорує будь-які контакти з Чернігівською міською радою, починаючи з середини квітня. Сьогодні, заздалегідь, на сесію був викликаний в.о. директора Аркатов, декілька разів ми писали листи, телефонували. Це було публічне рішення (звіт представника ТОВ "ФІРМА "Технова" — ред.), яке проголосоване більшістю депутатів і це неповага до громади міста. Вони демонструють цю неповагу тим, що не дають гарячу воду, а не прийти на сесію зі звітом — це уникнення відповіді на питання, на які у них, очевидно, просто відповідей немає.

Я публічно звертаюсь до правоохоронних органів, я підпишу відповідне звернення, з приводу ігнорування звіту, на який був запрошений в.о. директора "Технови", ігнорування запитань, які 100% були б від депутатів і невиконання своїх обов'язків щодо постачання гарячої води. Це неповага і халатне ставлення до своїх обов'язків та громади міста, — сказав під час засідання в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. 

Нагадаємо, що внаслідок російської військової агресії ЄМК зазнав суттєвих руйнувань. 11 травня 2022 року ТОВ ФІРМА «ТЕХНОВА» направило до Чернігівської міської ради лист з повідомленням, що товариство не в змозі відновити роботу з проханням дострокового припинення договору оренди. З метою усунення ризику загрози зриву опалювального сезону 2022-2023 років 31 травня 2022 року міська рада прийняла рішення про надання згоди на дострокове припинення 30 вересня 2022 року. Матеріали проведеної інвентаризації ТОВ ФІРМА «ТЕХНОВА» направила суб’єкту оціночної діяльності для здійснення незалежної оцінки майна та рецензії на звіт, однак звіт про оцінку майна та рецензія на звіт не були надані, процес повернення ЄМК станом на 30 вересня 2022 року завершити не вдалося.

11 жовтня 2022 року ТОВ ФІРМА «ТЕХНОВА» повторно направило лист до Чернігівської міської ради з проханням дострокового припинення договору оренди ЄМК. 27 жовтня 2022 року Чернігівською міською радою було прийнято рішення про надання згоди на дострокове припинення Договору оренди ЄМК із ТОВ ФІРМА «ТЕХНОВА», яким визначено нову дату дострокового припинення Договору оренди ЄМК – 31 березня 2023 року, але в зв’язку зі значним порушенням строків звіту про оцінку майна та рецензії у спільної комісії по розмежуванню і оцінці майна не було можливості вчасно та в повному обсязі опрацювати надані ТОВ ФІРМА «ТЕХНОВА» матеріали.   

Враховуючи недотримання строків оформлення звіту про оцінку майна та рецензії на звіт, процедур припинення договору оренди та неможливості оформлення та підписання трьохстороннього акта приймання-передавання майна, Чернігівська міська рада 30 березня 2023 року прийняла рішення про скасування рішень про надання згоди на дострокове припинення договору оренди єдиного майнового комплексу комунального енергогенеруючого підприємства «Чернігівська ТЕЦ». 

 Якісь вони роблять дописи у Facebook про те, що вважають, що договір завершено якогось березня. Вважати вони можуть що завгодно, але, є діючий договір, який був заключений у 2000-му році і термін оренди в ньому чітко прописаний до серпня 2023 року. Тому, думати можна все що завгодно, але дайте людям гарячу воду, займайтеся підприємством.

У нас є велике прохання до всіх правоохоронних органів — допомогти міській раді привести до тями орендаря і зобов'язати його виконувати свої зобов'язання перед чернігівцями це пункт перший. Пункт другий  ми зверталися до всіх правоохоронних органів з проханням провести державний аудит Чернігівської ТЕЦ та їх витрат, бо ми чудово розуміємо, що зараз орендар нарощує борги, я не виключаю, що він це робить частково свідомо, говорить Олександр Ломако. 

Як повідомив під час засідання сесії Віктор Геращенко, численні зверення міської ради дали результат і за сприяння Чернігівської окружної прокуратури  державний аудит буде проведений. 

— Ми, звичайно, не хочемо забирати ці борги. Ми розуміємо частково їхню природу, тому що без державного аудиту ми не зрозуміємо, чи це весь борг за природний газ, чи всі кошти, які «Технова» мала заплатити за природний газ, вона заплатила. Тому що я думаю, я припускаю, що частину коштів, які вони отримали з платежів людей, вони витратили не на оплату заробітних плат, не на оплату орендних платежів і не на оплату газу. Якщо ці кошти знайти й куди вони пішли, можливо, правоохоронці займуться цим питанням. Але, ми розуміємо, що частина цих боргів — це непогашена різниця в тарифах.  І коли в Чернігові був профільний міністр, то він заявив, що це неправильно, коли місто на себе бере борги, які не воно створило. 

Наша мета — забрати підприємство таким чином, щоб не міський бюджет, не громада міста не сплачувала за ці борги. Ми будемо шукати на це питання спільну відповідь з Кабінетом міністрів, з міністерством і з «Нафтогазом». Тому що, звичайно, ця сума понад два мільярди гривень для громади Чернігова дуже непідйомна і ми будемо робити все, щоб ці борги не перейшли на міський бюджет, — пояснив в.о. міського голови Олександр Ломако. 

Пресслужба Чернігівської міської ради 

Головне фото з мережі Інтернет

 

 

 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!