Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
25 травня 2023 р.

Надходження і видатки бюджету Чернігова за І квартал 2023 року

+18
+15

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15
Фото № 16
Фото № 17
Фото № 18
Фото № 19
Фото № 20
Фото № 21

Звіт про виконання бюджету Чернігівської міської територіальної громади за І квартал 2023 року схвалив виконавчий комітет міської ради на своєму засіданні 23 травня. Надалі документ виноситиметься на розгляд та затвердження міською радою. Представила його начальниця фінансового управління міськради Олена Лисенко.

Протягом І кварталу 2023 року до загального та спеціального фондів бюджету, враховуючи офіційні трансферти, зараховано майже 900 млн грн. Виконання склало 98,5%. Обсяги надходжень січня-березня 2022 року перевищено майже на 207 млн грн, або 30%, через отримання у поточному році більшого обсягу надходжень від податку на доходи фізичних осіб, зокрема, в частині грошового забезпечення військовослужбовців, акцизного податку, надходжень від орендної плати за користування майновим комплексом, тому що погашені заборгованості за минулі роки, додаткові кошти були по власним надходженням в частині благодійної та гуманітарної допомоги.

В той же час, зменшилися надходження по місцевим податкам і зборам. Також зменшилась сума освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Держава для Чернігова зменшила майже на 24 млн грн обсяг освітньої субвенції.

Що стосується власних надходжень, то ми отримали всього 716 млн грн, що на 20 млн грн, або на 2,7 %, менше порівняно з призначеннями звітного періоду. Порівняно з минулим роком, надходження зросли майже на 31%, повідомила Олена Лисенко.

Доходи 

Недовиконання планових призначень відбувається через зменшення заробітної плати військовослужбовцям.

Коли у листопаді затверджувався бюджет, грошове забезпечення військовослужбовців було на одному рівні. У січні була прийнята Постанова Кабінету Міністрів України, відповідно до якої зменшився обсяг грошового забезпечення. Додаткові виплати залишилися тільки для тих військовослужбовців, які беруть безпосередню участь у бойових діях, пояснила начальниця фінуправління. 

При цьому, по ПДФО із заробітних плат зростання лише на 4,8%, або додатково до минулого року 12,6 млн грн, зважаючи на те, що мінімальна заробітна плата майже не збільшилася.

В. о. міського голови Чернігова Олександр Ломако зауважив, що ще не всі підприємства після 24 лютого відновили свою роботу.

Наприклад, на такому підприємстві як «Чернігівський автозавод», де раніше працювало 1200 людей, зараз лише 600. Відповідно, в цих умовах у нас невеличкий плюс і це нормально, зазначив він.

Податок на доходи фізичних осіб продовжує займати домінуючу позицію  у ресурсному забезпеченні бюджету міста.

Додаткові надходження від грошового забезпечення ми отримали у 2,4 рази, або на 96 млн грн, більше, ніж минулого року. По іншим заробітним платам, як я вже зазначила, зростання лише 4,8%, — додала Олена Лисенко.

Акцизного податку до бюджету Чернігівської міської територіальної громади надійшло 56,5 млн грн. У порівнянні з минулим роком збільшення на 24,2 млн грн, або у 1,8 рази.

По місцевим податкам, на жаль, іде скорочення, зменшення надходжень на 5,6%, у порівнянні з минулим роком.

Бюджетні установи, що фінансуються за рахунок коштів бюджету Чернігівської міської територіальної громади, отримали майже 72 млн грн власних надходжень бюджетних установ. Обсяги надходжень збільшились у 8,4 рази.

Надходження від плати за послуги, що надаються бюджетними установами згідно із законодавством, склали понад 10 млн грн, які займають 14,2%. Решта – 85,5% – інші джерела власних надходжень бюджетних установ. Обсяг надходжень з цього джерела збільшився, завдяки отриманню благодійної допомоги в натуральній формі на ремонти закладів освіти, придбання та заміну металопластикових конструкцій, будівельних та господарських матеріалів, обігрівачів, генераторів, тощо.

Від продажу майна, що перебуває у комунальній власності, було проведено два аукціони. Відповідно надходження до бюджету розвитку склали 1,6 млн грн. Це менше на 1,5 млн грн, ніж минулого року.

Видатки

Загальний обсяг видатків бюджету Чернігівської міської територіальної громади за І квартал 2023 року з урахуванням міжбюджетних трансфертів, враховуючи кредитування, в умовах воєнного стану виконано в обсязі 675,4 млн грн, у тому числі:

  • за загальним фондом 515,4 млн грн,
  • за спеціальним фондом 160 млн грн.

Майже 60% витрати на соціально-культурну сферу. Майже половину всього бюджету займає фінансування галузі освіти. Минулого року, з початку повномасштабного вторгнення, ми не сплачували реверсну дотацію, вилучення не відбувалося. Але Кабінет Міністрів України вніс правку і цього року, з 1 січня, ми реверсну дотацію сплачуємо. До Державного бюджету перерахували з нашого 27,3 млн грн, або 4%, - повідомила керівниця фінансового управління міської ради.

Структура видатків бюджету характеризується значною питомою вагою фінансових ресурсів, спрямованих на захищені статті 56,1%. Зокрема, на виплату заробітної плати та нарахувань на неї 42,4%, на капітальні видатки 16,6%, на соціальний захист та соціальне забезпечення 3,7%, забезпечення фактичного споживання енергоресурсів 8%, на харчування та медикаменти 2%.

Освіта

Загальний обсяг видатків на галузь освіти складає 326,5 млн грн. З них: 65%, або 212,7 млн грн  заробітні плати, 5,5%, або 17,9 млн грн капітальні видатки. 

Охорона здоров'я 

Витрачено 19,5 млн грн. З них: оплата комунальних послуг та енергоносіїв – 65%. Решту основних видатків покривається за рахунок НСЗУ.

Наразі завершується проведення процедур закупівлі медичного обладнання. По завершенню першого півріччя заклади охорони здоров’я зможуть закупити все обладнання, яке було заплановане у бюджеті на цей рік, — висловила впевненість Олена Лисенко.

Культура і мистецтво

Видатки склали 21,6 млн грн. У порівнянні з минулим роком відбулося збільшення, через те, що у березні минулого року більша частина працівників закладів була відправлена у простій.

Сфера ЖКГ

Видатки склали 125,9 млн грн. Зокрема, на ліквідацію наслідків воєнних дій на території міста майже 29 млн грн, на реконструкцію водопроводів 3,6 млн грн, на поповнення внесків у статутні капітали майже 9 млн грн. На благоустрій міста спрямовано 67,2 млн грн, з них 43 млн грн на утримання вулично-дорожньої мережі.

Транспортна галузь 

Підтримка галузі склала 45 млн грн, це вдвічі більше, ніж у першому кварталі минулого року.

Виконання видатків бюджету розвитку склали 72 млн грн, що у шість разів більше за такий же період минулого року.

— Проте, ми розуміємо, що це не зовсім розвиток, а це відновлення нашого міста, прокоментувала Олена Лисенко.

Виконання соціальних програм

У І кварталі продовжилось виконання міських програм, які були прийняті у 2022-му. Зокрема, проводились виплати одноразової допомоги власникам приватних житлових будинків 153 громадянам на загальну суму 2 млн грн, надавалася часткова компенсація за пошкоджені вікна 49 мешканцям на загальну суму 600 тис. грн.

Також були розроблені нові програми. Зокрема, 93 членам родин загиблих Захисників та Захисниць України надана матеріальна допомога загалом 5,6 млн грн. 157 власників квартир у багатоповерхових будинках, житло яких було пошкоджене чи зруйноване 3,1 млн грн.

Продовжилось виконання й інших цільових програм. Зокрема, у рамках програми підготовки територіальної оборони було проведено видатків на 6,8 млн грн, основна сума з них це послуги з підключення резервного живлення об’єктів критичної інфраструктури нашого міста.

Пресслужба Чернігівської міської ради

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!