Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
15 травня 2023 р.

Солідарність не знає меж. Чернігів та Аахен підписали угоду про офіційне партнерство солідарності

+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако та мер Аахена Сибілла Койпен підписали документ про офіційне партнерство солідарності. Це відбулося 13 травня під час заходів з нагоди вручення Україні міжнародної премії імені Карла Великого — європейської премії за внесок в об'єднання Європи.

Документ засвідчили своїми підписами перші особи українського та німецького міст перед громадою Аахена на площі біля історичної ратуші.

— Ви знаєте, я приїхав до вас з передової боротьби за наші спільні цінності, адже Україна захищає сьогодні не тільки себе, а і свободу й демократію в усій Європі. Я хочу подякувати за підтримку цієї боротьби народ Німеччини та громаду міста Аахен та вас особисто, пані мер. Угода, яку ми підписуємо — вона про стратегічну співпрацю між нашими містами на багато років вперед, вона не про сьогоднішній день. Але важлива для нас саме зараз. Адже демонструє мешканцям славетного міста Чернігів — ми не одні в протистоянні з агресором, нас підтримує весь цивілізований світ, і зокрема, наші нові партнери з прекрасного міста Аахен, — зауважив Олександр Ломако.  

Зазначимо, що міжнародну премію імені Карла Великого у 2023 році присудили українському народу та президентові України Володимиру Зеленському за те, що ми захищає не лише суверенітет своєї країни і життя її громадян, а й Європу та європейські цінності.  Її вручення відбулося 14 травня у місті Аахен. З цієї нагоди — багато заходів, присвячених Україні. Серед них і підписання договору між цим містом та Черніговом. 

— З нашим містом-партнером ми схожі серед іншого університетським середовищем, кількістю населенням та багатою історією, а також європейськими базовими цінностями. З нетерпінням чекаємо на поточні та майбутні обміни щодо сталого розвитку, енергії, інфраструктури, управління відходами, містобудування, освіти, — говорить Сибілла Койпен. 

Сьогодні Чернігів продовдує відновлюватися, ліквідовуючи наслідки активних бойових дій 2022 року. Для цього нашому місту потрібна допомога міжнародних партнерів на різних рівнях. 

— Сьогодні наше місто зробило вже багато кроків для відновлення руйнувань та повернення до нормального життя, наскільки це можливо під час цієї варварської війни. Люди повернулися в місто, сьогодні в Чернігові проживає понад 260 тисяч людей. В наших планах не просто відновлення усіх руйнувань, ми працюємо над розробкою стратегії модернізації міста. Для цього ми б хотіли залучити ваш досвід, знання, технології та проектні рішення.  А отже, попереду ще багато різних цікавих проектів, реалізація яких піде на користь обом містам, а головне — їхнім мешканцям. Я вірю, що в найближчому майбутньому багато простих мешканців Аахену зможуть відвідати мирний Чернігів, а чернігівці приїздитимуть сюди. Мешканці наших міст зможуть побачити красу один одного, і саме це і буде справжньою дружбою!, — висловив свої сподівання від майбутньої співпраці Ломако. 

Налагодити партнерство між двома містами вдалося завдяки сприянню спілки “Українці в Аахені”. В онлайн форматі угоду про співпрацю між Черніговом та Аахеном було затверджено 20 січня 2023 року, а тепер це зробили публічно перед жителями німецького міста в рамках заходів з нагоди вручення міжнародної премії імені Карла Великого. 

Довідково. Премію імені Карла Великого вручають в Ахені за внесок у об'єднання Європи з 1950 року. Одними з перших її лауреатів були Вінстон Черчілль та Конрад Аденауер. У різні роки її отримували відомі політики та громадські діячі: Вацлав Гавел, Анґела Меркель, Еммануель Макрон, Папа Римський Франциск та інші.

Аахен — це одне із найстаріших німецьких міст з майже 250 тисячним населенням, розташоване на кордонах трьох країн: Німеччини, Бельгії та Нідерландів. Основні галузі промисловості: кондитерська, машинобудування, автоматизація, лазерна та екологічні технології.

Пресслужба Чернігівської міської ради Фото - Peter Klingel, Andreas Herrmann

 

 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!