Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
11 травня 2023 р.

У Чернігові працюють над створенням музейного простору «Стійкість Чернігова»

+7
+4

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10

Яким буде музейний простір «Стійкість Чернігова», де він розміщуватиметься, якими експозиціями наповнюватиметься – про це та інше говорили на першому засіданні робочої групи з його створення. Зустріч проходила у конференц-залі управління культури та туризму Чернігівської міської ради 10 травня.

Керівник міського управління культури повідомив, що експонати для музею "Стійкості", які стосуються періоду активних бойових дій у 2022 році, готове надати ОК «Північ». 

Музей "Стійкості" стане частиною музею міста, який планують розмістити у двоповерховій будівлі по просп. Миру, 36. Загальна площа  — 1585 кв.м. 

Ця будівля за архітектурою є унікальною та презентабельною, хоча її стан потребує відновлення. Відноситься вона до пам’яток архітектури місцевого значення і вже близько п’яти років як законсервована. Музейний простір може мати багато виставкових залів, як на першому, так і на другому поверхах.

Розробники з Києва вже працюють над загальною концепцією, яку презентують, орієнтовно, через півтора-два місяці. Цей документ матиме етапи: перспективний аналіз самої будівлі, її візуалізація й наповнення. Наразі ж нам чернігівцям треба визначитись з питаннями, які можна реалізувати вже сьогодні, зокрема, що ми хочемо там бачити, сказав Олександр Шевчук.

Нагадаємо, у Чернігові з березня розпочали роботу над розробкою концепції  музейного простору «Стійкість Чернігова» в рамках проєкту зі створення музею міста, його облаштування й функціонування. Це передбачено змінами та доповненнями до Програми розвитку туризму та промоції міста Чернігова на 2022-2026 роки. 

До робочої групи зі створення такого музейного простору ввійшли представники профільних структурних підрозділів міської ради, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського та його заступник з наукової роботи, начальник відділу внутрішньо-комунікативної роботи управління морально-психологічного забезпечення ОК «Північ», майор 119-ї окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ, історики та краєзнавці нашого міста.

Начальник управління культури та туризму міської ради Олександр Шевчук під час засідання акцентував увагу присутніх на головних напрямках роботи робочої групи. По-перше, пам’ятки та меморіалізація подій 2022 року, що також стосується створення музейного простору. По-друге, це безпосередньо бачення та напрацювання, що можна зробити вже зараз для реалізації проєкту "Музей Стійкості".

Представники робочої групи запропонували розпочати роботу щодо реалізації зазначеного проєкту з визначення керівника цього музейного закладу, який набере команду, яка активно працюватиме тільки над цим питанням. Також акцентували увагу на тому, що до створення такого музею треба залучати молодь Чернігова, а також вивчити й врахувати досвід інших міст України щодо створення таких сучасних музейних закладів.

У ході обговорення також наголосили на тому, що важливо збирати експонати присвячені й волонтерам. При цьому враховувати події з 2014 року.

Сюжет Суспільне Чернігів

 

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!