Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
10 травня 2023 р.

"Партнерські стосунки між Реймсом та Черніговом мають величезні перспективи". Посол України у Франції привітав міста з партнерством


Фото № 1
Фото № 2

8 травня у французькому місті Реймс відбулося підписання угоди про партнерство. Чернігів та Реймс затвердили своє співробітництво офіційно. Воно є безстроковим. Документи своїми підписами засвідчили: в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако, мер Реймса Арно Робіне, президентка Великого Реймса Катрін Вотрен. 

З цією важливою подією обидва міста привітав Надзвичайний і Повноважний Посол України у Франції Вадим Омельченко. Відразу після підписання угоди він зв'язався з Реймсом, де це відбувалося, за допомогою відеозв'язку. Нижче публікуємо повний текст його промови у текстовому варіанті, а також додаємо відео. 

Шановний мер Арно Робіне, секретарю міської ради Чернігова, пане Олександре Ломако. Дорогі співвітчизники, дорогі друзі.
Я дуже шкодую, що не можу бути з вами сьогодні фізично через заходи в Парижі і я прошу у вас вибачення. Я хотів би сказати, що для мене велика честь бути сьогодні разом з вами з цієї нагоди, навіть, якщо це завдяки скромному відеоформату.

Щороку 8 травня цивілізований світу і Україна віддають шану всім тим, хто захищав планету від нацизму під час Другої світової війни.
Десятиліття після того темрява повернулася в Україну. Іншим фронтом і під іншими гаслами, але з тією ж метою. Росія збирає новий глобальний урожай звірств, а Україна бореться зі злочинною агресією. 

Місто Чернігів стало однією з багатьох жертв цих злочинів. Боротьба за Чернігів розпочалася у перший день широкомасштабного російського вторгнення. 6 березня 2022 року Президент України Володимир Зеленський, на знак вшанування героїзму містян, присвоїв Чернігову Почесне звання - Місто Герой.

Війна Росії проти України триває вже понад 400 днів. Ми проживаємо всі страшні драми з десятками тисяч загиблих, агресор продовжує регулярні обстріли мирного населення та руйнує міста і села. 

Я вдячний Вам, пане мер, у цей важкий історичний момент ви з нами, як друг і брат.  Партнерські стосунки між Реймсом та Черніговом мають величезні перспективи і можуть дати велику користь обом містам. 

Чернігів - одне з найстаріших міст України. У середньовіччі це було одне з головних міст Київської Русі. Історичний центр Чернігова нині є кандидатом на включення до списку міст світової спадщини ЮНЕСКО. Місто Реймс відоме як "місто коронації" або "місто королів". Саме на місці майбутнього собору Нотр-Дам де Реймс Хлодвіг був хрещений святим Ремі та було короновано багато французьких королів. 

​​Відносини між двома містами можуть розвиватися у сфері культури, освіти, гуманітарних обмінів і, звичайно, реконструкції. Ми маємо амбітну мету: не тільки відбудувати нашу країну, але й оновити її, радикально модернізувати.

Я дякую вам усім від імені народу України та мого Президента. Запевняю, український народ назавжди збереже у своїх серцях вдячність французькому народу.

Хай живе Франція! 

Слава Україні!

 

Пресслужба Чернігівської міської ради

 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!