Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
9 травня 2023 р.

Чернігів та Реймс - відтепер офіційні міста-побратими

+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6

В урочистій атмосфері, під час заходів із відзначення закінчення Другої світової війни, в міській ратуші, відбулося підписання безстрокової угоди про партнерство в.о. міського голови Олександром Ломако, мером Реймса Арно Робіне та президенткою Великого Реймса Катрін Вотрен. 

Чернігів та Реймс відтепер офіційні міста-партнери. 

— Це вже історичний день для двох наших громад, для міст Реймс та Чернігів. Мова йде не про сьогодні чи завтра це на багато років вперед. Переконаний, дружба між нашими містами піде на користь, в першу чергу, їх мешканцям.  Я хочу вам сказати відверто та абсолютно щиро. Для нас це партнерство — дуже важливе. Особливо — сьогодні. Ця угода демонструє чернігівцям, що ми — не одні. Нас підтримує цивілізований світ у кривавій війні з росією. Війні не двох армій, а двох систем цінностей. Варварів, які мріють знищити українську націю, —  йшлося у виступі в.о. очільника Чернігова під час підписання угоди.

Дата, обрана для підписання цієї угоди про партнерство, не є випадковою

Зазначимо, що Олександр Ломако наразі знаходиться у робочому відрядження до міст-партнерів Чернігова. 8 травня, у День пам'яті та примирення, він взяв участь в урочистих заходах, що відбувалися у французькому Реймсі, а пізніше, того ж дня, була укладена угода про співпрацю між містами. 

— У день святкування перемоги союзників 1945 року над нацистським мракобіссям, ми раді підписати угоду про партнерство між містом Реймс та міською громадою Великого Реймса і українським містом Чернігів. Символічна дата, щоб підкреслити, що Україна матиме таку ж долю, як і Франція у 1945 році. Перемога і мир будуть в кінці цього болючого шляху, ми в цьому впевнені і ми будемо з Черніговом пліч-о-пліч, коли цей день настане, — провів аналогію подій мер Реймса Арно Робіне. 

— Дата, обрана для підписання цієї угоди про партнерство, не є випадковою. Вона посилає потужний сигнал: союзники знову переможуть.  Ми глибоко переконані, що Україна переможе, що вона поверне собі мир, на який заслуговує, і всю свою довоєнну велич, — підтримала думку колеги президентка Великого Реймса Катрін Вотрен. 

Підписанню кінцевої угоди передував кількамісячний робочий процес із налагодження контакту та визначення напрямків за якими міста співпрацюватимуть у майбутньому. Налагодити партнерські стосунки між українським та французьким містом вдалося завдяки допомозі Програми «U-LEAD з Європою». 

Щоб започаткувати основи цієї нової дружби, Олександр Ломако у листопаді 2022 року вперше відвідав Реймс з робочим візитом, а в лютому 2023 року вже делегація з французького міста завітала до нашого, де перебувала протягом кількох днів, вивчаючи масштаби руйнувань та, власне, саме місто. 

— Під час минулої зустрічі я показував вам відео руйнувань Чернігова. Місто пережило сильний удар ворога на початковому етапі війні. Ми перебували в частковій блокаді 35 днів. В місті два тижні не було світла, води та тепла, ми були близькими до гуманітарної катастрофи, але вистояли, а наші військові відігнали ворога. Перед 24 лютим 2022 року в Чернігові проживало 285 тис людей. Наприкінці березня в місті лишилося 70 тис.

За рік багато змінилося. Влада міста зробила все, щоб дати людям сигнал — тут буде майбутнє, ми відновимо Чернігів, сюди можна повертатися. За рік нам вже багато вдалося відновити. В місті вчасно почався та планово пройшов опалювальний сезон. Є вода, попри атаки ворога на енергосистему — світло, працює громадський транспорт, діти ходять в школи та садочки, відновлює свою роботу бізнес. В місто повернулося життя, наскільки це можливо під час війни. Сьогодні в Чернігові проживає більше 260 тисяч людей. Вони повірили в своє місто та його майбутнє. Дякуємо, що в нього вірите і ви, — подякував партнерам Ломако. 

—  Понад 80% Реймса було зруйновано під час Першої світової війни і відбудовано частково завдяки міжнародній солідарності. Місто пережило приниження і біль окупації під час Другої світової війни, перед тим як 7 травня 1945 року стати містом перемоги і відновити престиж своєї історії. Тому ми усвідомлюємо руйнівні масштаби війни та важливість відродження з попелу, щоб повернути собі велич і продовжувати розвиток. Ми знаємо, що таке світле майбутнє чекає і на місто Чернігів, і Реймс буде підтримувати свого українського друга під час його відбудови,  так про важливість цього партнерство говорить Арно Робіне.  

Напрямки за якими співпрацюватимуть міста

Вже визначені напрямки за якими наші міста співпрацюватимуть в майбутньому. Наприклад, це сфера водопостачання та водовідведення, сміттєпереробки, молоді та культури, туризму. 

— Наше партнерство — це стратегічні відносини, які будуються на багато років. В них нас найбільше цікавить досвід, технології, проектні рішення та зв‘язки, які б ми дуже хотіли долучити до відбудови нашого міста та його подальшого розвитку. Ми вже зробили перші кроки. Вони в сферах культури, співпраці між університетами. Я вдячний владі Реймсу, що ви цього літа приймете наших дітей на реабілітацію та психологічну підтримку. Я думаю, попереду ще багато різниці цікавих проектів, реалізація яких піде на користь обом містам, а головне - їхнім мешканцям, йшлося у виступі Олександра Ломако. 

Наприклад, перші результати цієї співпраці вже будуть цього літа, коли Реймс прийме близько двадцяти молодих людей з Чернігова, віком від 13 до 17 років, деякі з них стали сиротами під час війни. Вони візьмуть участь у програмі "Reims Activ'Eté", що має на меті тимчасово забрати їх з контексту війни та сприяти особистісному розвитку.

— В рамках цього партнерства Великий Реймс прагне брати участь в обміні передовим досвідом у сфері місцевих публічних послуг. Конкретно це передбачає обмін досвідом між службами водопостачання та водовідведення, зокрема, з метою відновлення зруйнованого та застарілого обладнання в Чернігові. Обмін досвідом між службами переробки відходів та забезпечення чистоти, знову ж таки, в контексті реконструкції в Чернігові, — зазначила Катрін Вотрен. 

 

Свої привітання з важливою подією, укладанням офіційної співпраці між містами Чернігів та Реймс, за допомогою відеозв'язку, висловив після підписання угоди Надзвичайний і Повноважний Посол України у Франції  Вадим Омельченко. 

Нагадаємо, що від початку широкомасштабної війни, 24 лютого 2022 року, Чернігів розірвав партнерські стосунки з білоруським гомелем, натомість укладені договори з Жешувом (Польща), Аахен (Німеччина), Лаппеенранта (Фінляндія), Реймс (Франція). 

Довідково. Реймс — місто у Франції з населенням понад 180 тисяч осіб. Відоме, як столиця шампанських вин, там розташовані найбільші його виробники. Також у місті знаходиться великий авіабудівельний завод, що випускає літаки загального призначення.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Фото  Ville de Reims

 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!