Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 квітня 2023 р.

Загроз для наступного опалювального сезону у Чернігові немає, — Олександр Ломако


Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4

17 квітня заступник Чернігівського міського голови Віктор Геращенко взяв участь у засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі — НКРЕКП), де розглядалося питання зупинення дії ліцензій на право провадження господарської діяльності з виробництва електричної та теплової енергії, виданих ТОВ "ФІРМА "Технова". Про це він повідомив сьогодні, 18 квітня, під час загальноміської наради. 

За результатами ще одного засідання, що відбулося сьогодні, 18 квітня, НКРЕКП не підтримала зупинення дії ліцензій на право провадження господарської діяльності з виробництва електричної та теплової енергії, виданих ТОВ "ФІРМА "Технова".

Позиція Чернігівської міської ради з цього питання така, що анулювання ліцензій можливе тільки після повернення ТОВ "ФІРМА "Технова" з оренди єдиного майнового комплексу з дотриманням вимог законодавства та порядку повернення орендованих єдиних майнових комплексів, після підписання акту прийому-передачі майна, в строк, визначений договором оренди ЄМК — 20 серпня 2023 року. 

— Було зазначено (під час засідання НКРЕКП 17 квітня — ред.), що всі боргові зобов'язання, які є на сьогодні, вони повинні бути врегульовані і буде протокол наради стосовно врегулювання цих заборгованостей. Тобто, "Технова" повинна чітко надати свої пропозиції.

На жаль, була повідомлена додаткова інформація про заборгованість: за вугілля — 360 млн грн, не вирішене питання фінансового зобов'язання "Технови" стосовно рішення НКРЕКП і ці кошти повинні були спрямувати на відновлення Чернігівської ТЕЦ — 500 млн грн і також є порушення  — неправомірно понесені витрати, а це ще 470 млн грн.  Загальна заборгованість  2,3 млрд грн.  Це було повідомлено під час вчорашньої комісії НКРЕКП.

Якщо ми без державного аудиту просто заберемо ці боргові зобов'язання, то громада Чернігова і міський бюджет вимушені будуть взяти їх на себе.  Наша позиція така, щоб був проведений державний аудит і взагалі це питання, я вважаю, потрібно виносити на державний рівень, — повідомив Віктор Геращенко. 

Стосовно проведення аудиту, то Чернігівська міська рада вже звернулася до правоохоронних органів та Міністерства фінансів України щодо проведення Державною аудиторською службою України аудиту ТОВ "ФІРМА "Технова" з метою перевірки дотримання вимог законодавства під час провадження фінансово-господарської діяльності з використанням комунального майна, зокрема, правильності використання амортизаційних відрахувань на повне відновлення орендованих основних фондів, проведення розрахунків за спожитий природний газ у відповідності до ліцензійної діяльності ТОВ "ФІРМА "Технова". 

Під час загальноміської наради в муніципалітеті в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако звернувся до чернігівців з проханням не реагувати на панічні дописи з елементами маніпуляції громадською думкою, що поширюються в соцмережах, про те, що опалювальний сезон  2023/2024 під загрозою.

— На інформаційному ресурсі, пов'язаному з військовою адміністрацією, не хочу його називати, минулого тижня вийшла стаття з таким заголовком, що наступний палювальний сезон у Чернігові під загрозою. Я просив би знизити градус і ТЕЦ,  і тих чиновників, які цим займаються — менше займатися політикою і не розводити таких чуток. Немає взагалі загроз для наступного опалювального сезону у Чернігові.

Питання закінчення договору оренди ТЕЦ — це 20 серпня. Якщо це ще відбудеться.  Бо не треба забувати, що у нас військовий стан і цей договір, теоретично, може бути продовжений, якщо не будуть вирішені питання з боргами, державним аудитом, не буде внятної позиції всіх до кого ми зверталися, я не виключаю, що ми це питання ще вивчатимемо. Але зараз лякати чернігівців, що вже зараз опалювальний сезон під загрозою — це просто маячня, — сказав Олександр Ломако. — Там ще написано, що самоусунулася міська рада від опалювального сезону. Скільки нарад відбувалося і з представниками ТЕЦ, і тепловиків, скільки питань було вирішено і, треба не забувати, що трансформатор придбаний за кошти міського бюджету.  Але, нехай всі ці заяви залишаться на їх совісті.  

Питання договірних відносин з орендарем, який більше 20 років експлуатував майно, заробляв на цьому, по суті не інвестував у підприємство, суттєвих інвестицій там ні в мережі, ні в обладнання не було, а коли почалися проблеми, зібрався і сказав: "Ось ключі — ми пішли". Такого не буде. Треба підготувати підприємство до опалювального сезону, виконати всі зобов'язання, треба заплатити людям заробітну плату влітку, як би цього не хотілося не робити, і треба врегулювати питання з боргами, бо місто не буде просто так приймати 2,3 млрд грн. До того ж ми розуміємо, що скільки зараз відкрито вже кримінальних справ, що це буде дуже уважно аналізуватися правоохоронними органами, а, по-друге, треба мати відповідальність перед містянами, — сказав в.о. міського голови Олександр Ломако. 

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!