Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
9 листопада 2022 р.

Чернігів разом зі всієї Україною написав радіодиктант національної єдності-2022


Фото № 1
Фото № 2

Популяризуємо українську писемність та мову в день одноіменного свята. Чернігів долучився до написання диктанту національної єдності. Цьогоріч ця традиція заграла ще більш глибинними сенсами і об'єднала величезну кількість людей як в межах країни, так і за кордоном. 

9 листопада о 11:20 у туристичному інформаційному центрі диктант писав секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако, начальник Управління культури та туризму Олександр Шевчук, військовослужбовець ОК "Північ".  

— Сьогодні, в День української писемності та мови, перш за все, хочеться подякувати Збройним Силам України за можливість і писати диктант національної єдності і можливість розмовляти українською мовою.

Українську мову потрібно плекати і хотілося б, щоб у нас більше не було дискусій, які були останні тридцять років: про другу державну мову, про використання української мови в сфері побуту, в інформаційній сфері, в культурі, дублювання фільмів і т.д. Ці дискусії робили 30 років нас слабшими і вони, можливо, стали однією із причин цієї війни, яку ми зараз маємо  відсутність єдності.

Я думаю, що ці дискусії вже мають бути завершені і, одночасно з цим, ми маємо побачити ще під час війни програму українського Уряду про підтримку української мови, популяризацію, про підтримку класного україномовного продукту, який зробить її більш популярною. Тому що заборонами не досягнеш результату, а популяризація  це дуже важливо, а це неможливо без підтримки, в тому числі без фінансової, з боку української держави. Тому сьогоднігарна нагода про це подумати і про те, що треба плекати українську мову, — сказав після написання диктанту Олександр Ломако. 

Крім локації ТІЦ, диктант також писали у музичних школах Чернігова №1 та 2, міській школі мистецтв ім. Л. Боднарука, КП "Центр культури та мистецтв", а також міських бібліотеках. 

Авторка цьогорічного тексту — українська письменниця і режисерка, членкиня Українського ПЕНу Ірина Цілик. Читала диктант  народна артистка, Герой України Ада Роговцева.  

Радіодиктант є традицією, яку започаткувала Національна радіокомпанія України. У прямому ефірі “Українського радіо” в День української писемності та мови його транслюють вже двадцять другий рік поспіль.  Приєднатися до написання може кожен бажаючий.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!