Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 листопада 2022 р.

У Чернігові вшанували пам'ять місцевих євреїв, які були розстріляні у роки Другої світової війни


Фото № 1

У Чернігові сьогодні, 18 листопада, відбувся меморіальний захід до 81-ї річниці розстрілів євреїв нацистськими окупантами. Проходив він в урочищі Березовий Рів — це одне з місць масових страт єврейського населення у нашому місті, яке німці знищували виключно за національною ознакою. За різними підрахунками істориків тут було вбито близько 1,5 тисячі осіб. Всього за роки Другої світової війни на Чернігівщині нацистський окупаційний режим знищив від 4 до 6 тисяч євреїв.

На пам’ятний захід зібралися представники органів місцевого самоврядування та об'єднань громадян, історики та чернігівці.  Присутні хвилиною мовчання вшанували загиблих у ті роки та поклали квіти до пам’ятного знаку.

Секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако у своїй промові провів аналогії між діями нацистів стосовно євреїв та діями росіян до українців сьогодні. 

— Сьогодні ми тут зібралися, щоб вшанувати пам'ять євреїв Чернігова, які були розстріляні у 1941 році тільки через те, що вони єврейської національності. Тоді у нацистській Німеччині панувала ненависть до різних народів. І єврейська громада найбільше постраждала від цієї агресії.

На жаль, зараз ми живемо у війні і можна зробити висновки, що російська імперська держава знищує українців тільки через те, що вони українці. Рівень жорстокості не можна порівнювати, але, на жаль, це повторюється і ми чітко розуміємо, що до цього призвело.

Як до Другої світової війни, так і до цієї війни привела байдужість і сліпота західних лідерів, які вчасно не помітили загрозу. До масових вбивств та геноциду призводить тоталітарний режим, коли влада концентрується у невеликої групи людей, а потім знищуються нації. Це велике зло і світ має з цим боротися, — сказав секретар Чернігівської міської ради. 

Звернув  увагу присутніх Олександр Ломако і на те, на скільки важливо говорити, що нам потрібна підтримка Ізраїлю і визнання цієїю державою голодомору як акту геноциду.  

—  Для всіх українців зараз дуже важливо, щоб ви, спілкуючись зі своїми рідними та близькими там, в Ізраїлі, доносили їм такі важливі речі  це політична, дипломатична, гуманітарна підтримка та підтримка зброєю України саме зараз.

Також хотілося б, щоб Голодомор – акт геноциду радянської влади проти українців також, як і Голокост, був визнаний державою Ізраїль. Щоб ви, як мешканці Чернігова, як люди, які живуть в Україні, доносили своїм побратимам, що треба підтримувати Україну, щоб злочини, які були у роки Другої світової не повторювалися під час цієї, так само несправедливої, неспровокованої і незаконної війни. 

 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!