Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
21 листопада 2022 р.

"Ми намагаємось випередити час і дивитися у майбутнє". Владислав Атрошенко про концепцію розвитку Чернігова

У Чернігівській міській раді 18 листопада презентували попередні спільні напрацювання громадськості та архітектурної студії «Yakusha», які спрямовані на розроблення концепції розвитку міста «Чернігів – стійке місто. Стійкий дух. Стійкий розвиток». Цей документ потрібен, в тому числі, для того, щоб інвестори та донори, які захочуть долучитися до відновлення Чернігова у післявоєнний час, могли бачити задекларовані орієнтири розвитку міста. 

Європейські міста мають аналогічні концепції, де виписані вектори їх руху на десятки років. Такий же документ має бути і у Чернігова, зважаючи ще й на наслідки активних бойових дій, які потрібно ліквідовувати і залучати для цього зовнішні кошти. 

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на початку зустрічі подякував представникам студії за те, що вони безкоштовно роблять для Чернігова такий важливий проєкт.

— Цей проєкт нам необхідний для того, щоб на момент закінчення воєнних дій, коли треба буде відбудовувати місто і залучати кошти, у нас була чітка візія майбутнього міста. Маючи таку візію, відповідні напрацьовані документи, я вважаю, що ми більш якісно зможемо звернути увагу інвесторів, донорів, навіть, підприємців на Чернігів. Ми робимо вкрай необхідну роботу, яка буде затребувана та намагаємось випередити час і дивитись у майбутнє. А це майбутнє ми повинні зустрічати з певними документами, — пояснив міський голова.

Олена Власюк, представниця студії «Yakusha», розповіла присутнім про ідею конценції "Стійке місто", а також про результати напрацювань, які є на сьогоднішній день. За її словами, над стратегією почали працювати з квітня, вивчаючи, шляхом опитування, думку громадськості з ключових питань. 

— Слово «стійкий» підкреслює наявну силу у міста, це ДНК-міста, яке вже є і притаманне місту, — сказала вона.

Майбутнє Чернігова, розробники стратегії вбачають у місті, побудуваному довкола людини, із  забезпеченням гідних умов та високих стандартів якості повсякденного життя. Зокрема, для цього пропонується впроваджувати сучасні підходи та технологій у сфері екології, захисту середовища, заощадження енергії та ресурсів міста, працювати над збереженням історико-культурної спадщини тощо. 

Міський голова, слухаючи презентацію, попросив фахівців дещо відійти від стандарту подібних проєктів й зважити на те, що для будь-якого інвестора важливим буде порівняти привабливість нашого міста з іншими обласними центрами.

— Я би просив залучити економістів, креативно мислячих менеджерів, які вивчили б досвід розвитку інших міст. Тобто, потрібно зважити пріоритети, що саме для нас краще і туди залучати кошти, яких не дуже багато. Тобто, потрібно визначитися з тим, які кроки нам робити, щоб ми випереджали темпи розвитку та податкові надходження. А сьогодні ми відстаємо від обласних центрів західної України, де наразі приплив робочої сили, економічно активних людей і готового бізнесу.

Зараз ми говоримо про планування розвитку нашого міста на п’ять і більше років. Тому нам важливо визначитися, що саме потрібно профінансувати в першу чергу. Тобто, потрібно конкретніше визначити кількість напрямків та пропорційність їх фінансування. Якщо ми правильно й раціонально витратимо кошти, то нам вдасться досягти кращих результатів, — підкреслив Владислав Атрошенко.

 

Секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако повідомив, що у грудні концепція розвитку нашого міста буде презентована для ЗМІ та міжнародних партнерів на всеукраїнському рівні у Києві. На його думку, для того, щоб зацікавити інвесторів та донорів, потрібно зосередитися на ключових напрямках, які б демонстрували чим Чернігів відрізняється від інших міст та чим він приваблює. 

Підсумовуючи зустріч, Олександр Ломако наголосив на необхідності зробити у приміщенні міської ради остаточну презентацію ще й для громадськості Чернігова

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!