Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
26 листопада 2022 р.

Мешканці Заріччя, житло яких постраждало під час бойових дій, отримають для відбудови кошти від організації ZOA

Мешканці Заріччя, житло яких було пошкоджене під час активних бойових дій, отримають фінансову допомогу від міжнародної організації з надання допомоги та відновлення ZOA в Україні, яка базується в Нідерландах. 

Сьогодні, 26 листопада, вони підписують тристоронні договори про отримання коштів. Угода укладається між організацією, Чернігівською міською радою та власником господарства. 

Раніше ця організація звернулась до міської ради з пропозицією підтримати постраждалих чернігівців. Спільно було прийнято рішення спрямувати цю допомогу на відбудову приватного житла в мікрорайоні Заріччя. По-перше, це одна із найбільш постраждалих частин міста під час бойових дій, а по-друге, на той момент вона ще не була охоплена увагою саме міжнародних  організацій. 

Секретар міської ради Олександр Ломако під час сьогоднішньої зустрічі з метою підписання договорів з чернігівцями, подякував цій організації за надану людям допомогу і наголосив, що ліквідувати всі наслідки війни місто саме неспроможне, йому потрібна підтримка як держави, так і зовнішня.  

  За допомогу завжди потрібно дякувати. Я хочу сказати наступні речі: Чернігів дуже постраждав від російської агресії в лютому-березні, і, на жаль, дуже багато людей втратили будинки. На перших етапах дуже багато уваги було мікрорайону Бобровиця, але, це не означає, що про вас забули, просто більше уваги було тому мікрорайону.  Ми намагаємося для допомоги людям залучати всі можливі ресурси. 

Я хотів сказати, що Чернігів самостійно не зможе все відновити — це просто неможливо. Місцевого бюджету для цього ніколи не вистачить. За оцінкою Київської школи економіки, 4,2 млрд доларів потрібно для того, аби відновити Чернігів. Тому, звичайно, ми в цьому питанні дуже розраховуємо на підтримку міжнародних організацій і держави, — сказав Олександр Ломако. 

Тристоронні угоди будуть підписані зі 120 мешканцями Заріччя. Сума для кожного постраждалого домогосподарства є індивідуальною. Представники ZOA в Україні попередньо провели огляд пошкодженого житла і визначили, які саме ремонтні роботи необхідно виконати, після чого і розрахували розмір допомоги.

Кошти, які отримають люди, мають бути спрямовані виключно на ремонт житла. Зокрема, на відновлення вікон, дверей, покрівлі, системи опалення.  

Нагадаємо, що у Чернігові, внаслідок активних бойових дій, було пошкоджено 2 783 приватних житлових будинки. З них:  незначно пошкоджені, підлягають поточному ремонту — 1 469;  значно пошкоджені —  784; зруйновані — 530.

Прес-служба Чернігівської міської ради 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!