Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
29 листопада 2022 р.

26 листопада у Чернігові вшанували пам’ять жертв Голодомору-геноциду

+2

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5

У Чернігові вшанували пам'ять мільйонів жертв Голодоморів. Захід відбувся біля П'ятницької церкви за участі представників міського та обласного керівництва, військових, священнослужителів та громадськості. Цього року ми вшановуємо жертв сталінського геноциду в умовах повномасштабної війни росії проти України, яка супроводжується геноцидними практиками проти українців. 

Щороку, в четверту суботу листопада, в Україні та світі вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 років і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років. У цьому та наступному роках минає дев’ять десятиліть від злочину геноциду українського народу.

Захід розпочався о 15:50. Усі присутні запалили лампадки, а настоятель кафедрального храму Святої Катерини (ПЦУ) у Чернігові отець Роман (Кіник) відправив заупокійну літію за всіма безневинними жертвами голоду.

О 16:00 Чернігів разом зі всією Україною вшанував пам'ять українців, заморених голодом, хвилиною мовчання. 

— Дуже схожі події 1932-1933 років та 2022-го  вбивають українську націю і вбивають ті, хто називали свого часу українців і росіян братами. І вбивають свідомо.

Сьогодні такий час, що точно не варто якихось голосних і довготривалих промов, а я скажу дуже коротко: той, хто не пам'ятає своєї історії, той не матиме свого майбутнього. Давайте пам'ятати свою історію, — сказав Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко. 

Проводить паралелі між політикою Сталіна та путіна стосовно українського народу і секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако.  Каже, що наше завдання — зробити правильні висновки та побудувати таку державу, проти народу якої ніхто більше не зможе здійснити акт геноциду. 

— І тоді, і зараз  мета москви очевидна. Кривавий режим прагне знищити українців. Тільки в 30-х сталін не кричав про це на весь світ публічно. путін діє цинічніше, відверто говорячи, що України та українців не існує. Очевидно, що злочини обох диктаторів — це геноцид проти українського народу. Сталін за життя не поніс покарання за нього. путін має бути покараний за свої злочини за життя на міжнародному трибуналі. Це буде справедливо. І це буде справжнім вшануванням пам’яті невинних жертв. 

Прес-служба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!