Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
7 березня 2023 р.

Завершення опалювального сезону, перекриття вул. Любецької та ремонт водопроводу на вул. Тероборони. Щотижнева нарада в муніципалітеті

+6
+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9

Зі слів "Слава Україні!" та відповіді "Героям Слава!" розпочалася щотижнева загальноміська нарада в муніципалітетіЦе реакція на опублікований в соціальних мережах відеозапис розстрілу військовослужбовця Збройних Сил України, якого російські окупанти стратили після його слів "Слава Україні!".  Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким Героя. 

Єдність нас, єдність народу, єдність світу  це запорука нашої Перемоги. А всіх вбивць і нелюдів українська армія і український народ обов'язково знайде і покарає. Вони за все будуть відповідати, — сказав на початку засідання в.о. міського голови Олександр Ломако. 

Нижче інформуємо про питання, які були розглянуті під час робочої наради. 

Музей стійкості міста 

6-го березня 2022 року Чернігову відповідним указом президента були присвоєно відзнаку "Місто-герой України". Олександр Ломако вчора, 6 березня 2023-го, підписав розпорядження про початок роботи над створенням Музею стійкості міста. Подія приурочена річниці від дня присвоєння цього почесного звання. 

Проєкт планують реалізувати на базі музею міста, робота над яким була розпочата ще до 24 лютого 2022 року. 

— В межах музею міста зробити експозицію, присвячену саме героїчному подвигу чернігівців, які стримували  значно переважаючі сили ворога, який проривався в напрямку Києва. Я думаю, що це одна із важливих подій на першому етапі війни — ворог не пройшов далі, як він хотів.

Для того, щоб цю пам'ять зберегти, ми почнемо вже зараз збирати все необхідне для цього музею. Я думаю, що краще його розміщувати спільно з музеєм міста, наприклад, у будівлі колишньої поліклініки за адресою просп. Миру, 36. Гарне приміщення, ми давно до нього приглядалися. Я думаю, що як основний варіант — ми будемо його розглядати, бо там більше місця, ніж на Валу, — повідомив під час наради Ломако. 

Вже створена профільна робоча група, до складу якої, в тому числі, включені представники ОК "Північ", 1-ої окремої танкової Сіверської бригади та ТРО. Члени групи працюватимуть як над концепцією музею, так і над збиранням експонатів для нього. Зокрема, в.о. міського голови повідомив, що раніше мав розмову з командиром 1-ої танкової Леонідом Ходою, і вже є попередні домовленості, аби після Перемоги нам передали український танк, який би можна було встановити в місті. Серед можливих локації  площа біля залізничного вокзалу. 

 

Вуличне освітлення

Минулого тижня, 28 лютого, у місті відновили роботу вуличного освітлення. У зв'язку з тим, що під час активних бойових дій  інфраструктура електричних мереж була значно пошкоджена, то ліхтарі запрацювали не скрізь. Наразі тривають ремонтні роботи. 

— Роботи з відновлення мереж зовнішнього освітлення ми проводимо в плановому режимі. Зараз з 24 проблемних питань залишилося у нас чотири у найбільш постраждалих районах ЗАЗ та Подусівка. До кінця наступного тижня ці питання маємо вирішити.  

Я хочу зазначити, що наші мережі дуже сильно постраждали під час обстрілів. Прошу містян зважати на цю інформацію, також прошу надавати інформацію до міського контакт-центру, аби ми могли в найближчі дні виконати всі роботи з відновлення, сказав директор КП "Міськсвітло" Дмитро Хажевскас. 

 

Завершення опалювального сезону і підготовка до наступного

Олександр Ломако звернувся до тепловиків з питанням, чи врегулювані наразі ціни та ліміти на придбання газу з 1 квітня, так як договори з НАК "Нафтогаз України" у них укладені до 31 березня, а опалювальнйи сезон до цієї дати у місті ще не закінчиться. 

— Подальші механізми наразі невідомі, — повідомив в.о. директора КЕП «Чернігівська ТЕЦ» ТОВ «ФІРМА «ТЕХНОВА»» Дмитро Аркатов. 

Ломако дав доручення розібратися з цим питанням і наступної наради доповісти. Маємо закінчити цей опалювальний сезон виключно в плановому режимі та коли середньодобова температура протягом трьох діб буде не менше +8о С, йшлося під час наради. 

Також він повідомив про результати своєї участі в засіданні Правління Асоціації міст. Зокрема, під час якого було прийнято звернення до уряду щодо компенсації з держбюджету підприємствам тепло- та водопостачання різниці в тарифах.

—  У 2021 році, коли був підписаний Меморандум між Урядом, Асоціацією міст та Офісом президента про непідвищення тарифів, держава взяла на себе зобов'язання з компенсації цієї різниці. Але, з 14 млрд грн, які були закладені минулого року на це в бюджеті країни, ми з них отримали нуль гривень нуль копійок. А на цей рік в бюджеті і зовсім не закладалися ці кошти, сказав Ломако. 

Станом на 1 січня 2023 року непогашена заборгованість з різниці в тарифах становить 631,8 млн грн і до кінця опалювального сезону вона ще збільшиться. З них:

  • 353,8 млн грн АТ «Облтеплокомуненерго»,
  • 241,7 млн грн ТОВ ФІРМА «Технова»,
  • 7,1 млн грн ПП «Спеціальна енергетична компанія»,
  • 285,4 тис. грн КП «Теплокомуненерго».

В.о. міського голови повідомив, що в засіданні АМУ взяв участь голова Правління «НАК Нафтогаз України» Олексій Чернишов. За словами якого, уряд в 30-денний період розробить законопроєкт, щоб передбачити кошти для компенсації різниці в тарифах та внесе до Верховної Ради. 

Звернули під час наради і увагу на те, що маємо вже розпочинати підготовку до наступного сезону, виходячи з цьогорічного досвіду та маючи в своєму арсеналі напрацювання, як пройти його в умовах війни і можливих загроз. 

 

КП "Чернігівводоканал"

Теплогенеруючі підприємства не єдині кому держава не компенсувала різницю в тарифах. За словами директора КП "Чернігівводоканал" ця заборгованість за минулий період перед його підприємством 24 млн грн, ще 129 млн грн очікується у цьому році. 

А це обігові кошти КП, яке, в зв‘язку з цим, не сплачує кредит від «Світового банку».

Стосовно кредиту, то на період військових дій пеня не нараховується. Були спроби Асоціації водоканалів України і самого Мінфіну розглянути списання цих кредитів, адже Чернігів не єдине підприємство. Там було в 2010-2012 роках близько десятка учасників цього проєкту і орієнтовна ситуація у решти підприємств, які отримували цей кредит, аналогічна нашій,  розповів Малявко. 

Під час наради були прийнято рішення звернутися до Кабміну стосовно відшкодування різниці в тарифах. 

 

Водоканал розпочне ремонт водопровідних мереж на вулиці Тероборони

Про це повідомив директор підприємства. 

— Пів року тому ми провели переговори з міжнародною організацією з міграції. Вона отримали від нас кілька проєктів з реконструкції мереж. Одна із водопровідних мереж, яка пролягає по вулиці Тероборони, де під час бойових дій були численні удари, потребує реконструкції. Дана організація провела свої внутрішні тендери і закупила нам матеріалів та обладнання для реконструкції цієї мережі на суму близько шести мільйонів гривень. Виже від сьогодні ми починаємо отримувати це обладнання і будемо планувати реконструкцію, — повідомив Сергій Малявко.

 

Перекриття вулиці Любецької

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 17 лютого прийняв рішення про перекриття руху по вул. Любецькій на ділянці від вул. Івана Мазепи до вул. Ріпкинської з 1 березня по 1 вересня 2023 року, що необхідно для проведення реконструкції водопроводу. Але на сьогодні роботи так і не розпочалися, адже схема об'їзду до сих пір не погоджена патрульною поліцією. 

— В останній редакції схема була подана 10-15 днів тому. У них за процедурою до 30 днів на розгляд. Раніше вони інформації не дають,  — повідомив заступник начальника управління ЖКГ Євгеній Дейнеко. 

Під час його доповіді Олександр Ломако також дав доручення з'ясувати деталі ситуації, яка була зафіксована на відео і викладена в соцмережі. На записі невідомі чоловіки, знаходячись на вулиці 1-ої танкової бригади, грузять в автівку будівельні матеріали та їдуть у невідомому напрямку. 

— Невідомі нагло грузять з будмайданчика матеріали, які мають йти на відновлення цього будинку, сідають та їдуть. Попрацюйте з поліцією та мунвартою.  Вони крадуть у тих, чиє житло постраждало.  Це не тільки злочин, а й ще гріх. До чернігівців прохання, коли бачите такі факти, то не тільки знімайте на відео, а й телефонуйте відразу до поліції

Пресслужба Чернігівської міської ради 

 

 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!