Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
6 березня 2023 р.

Звернення в.о. міського голови Олександра Ломако з нагоди річниці присвоєння Чернігову звання "Місто-герой"

Рівно рік тому, 6 березня 2022-го року, наш Чернігів указом президента отримав статус "Міста-героя". А, насправді, міста Героїв.

Адже рік, що минув — це про подвиг людей. Кожного чернігівця. Кожного військового, лікаря, рятувальника, працівника комунальних служб, кожного чесного поліцейського, водія, продавця, волонтера; кожного добровольця, хто в перші дні війни пішов в тероборону та військкомат… кожного, хто лишився в місті та допомагав йому вистояти.

І ми вистояли. Чернігів вистояв. Бо місто це люди. Героїчні люди Чернігова. Північних воріт до Києва, серця країни, яке ми захистили.

Пам’ятаю свій короткий допис в ті дні. Лише три слова: «Відсвяткуємо після перемоги». Ще не час святкувати. Але час увіковічити пам‘ять. Щоб ніколи не забути.

Як після руйнування мосту човнами доставляли гуманітарні вантажі. Як під обстрілами рятували людей, ремонтували пошкоджені мережі, розвозили воду, рятували поранених; як волонтери евакуювали жінок і дітей, рятуючи майбутнє міста. Не забути про те, яким особливо смачним був хліб у березні…

Щоб пам’ятати подвиг кожного, хто вистояв та усіх, хто загинув за своє місто. За свою країну.

І щоб ця пам‘ять жила, я сьогодні підписав розпорядження про створення Музею стійкості Чернігова. Він буде присвячений подіям російсько-української війни. Присвячений героїчному опору нашого міста. Він буде діяти, як частина Музею міста, над створенням якого ми почали працювати ще до 24 лютого 2022 року.

Вже сформована робоча група. Її задача збирати експонати, трофеї та спогади для музею. А також працювати над концепцію закладу.

Друзі! Ваші спогади тих днів: фото, відео тощо, стануть частиною експозиції Музею стійкості міста. Чернігів вистояв і почав відроджуватись.

Чи міг би хтось уявити в квітні, коли ми ходили вулицями напівзруйнованого, сповненого ран міста, що вже за кілька тижнів запрацюють ліфти, а вода поступово повернеться в оселі усіх мікрорайонів. Що вже в травні відновить роботу громадський транспорт, а в червні на маршрути виїдуть тролейбуси. Що у вересні відкриють двері школи та садки, їх кількість зростатиме і станом на сьогодні це 26 шкіл, куди ходить майже 14000 дітей. І 35 садочків, які постійно відвідує більше 3000 дітей. Найбільший виклик опалювальний сезон. І в 99% будинків він розпочався вчасно.

Попереду в нас ще багато роботи. Житловий сектор: тисячі зруйнованих і пошкоджених будинків. Тролейбусна мережа, школа на Подусівці, стадіон та десятки інших об‘єктів. Це ще маємо відбудувати. Сподіваюся на ефективну співпрацю з міжнародними партнерами та допомогу від держави.

Дякую всім, хто продовжує працювати, відновлює бізнес в рідному місті та платить податки.

Сьогодні, в річницю, хочу подякувати всім чернігівцям, які не просто працюють, а віддають усіх себе заради розвитку рідного міста. Міста-героя Чернігова.

Слава кожному із Вас!

Слава нашому красеню Чернігову! І Слава Україні!

В.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!