Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
6 березня 2023 р.

АМУ звернулася до Уряду щодо компенсації із держбюджету підприємствам тепло- та водопостачання різниці в тарифах


Фото № 1

Проходження опалювального сезону 2022/23 та актуальні питання підготовки вже до наступного. В.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако взяв участь у засіданні Правління Асоціації міст України, яке відбулося 3-го березня у Києві. Очільники міст обговорили низку питань від яких залежить функціонування їхніх громад. 

Зокрема, було розглянуто питання про стан погашення заборгованості з різниці в тарифах у сферах тепло- та водопостачання.

Протягом опалювальних сезонів 2021/22 та 2022/23 тарифи на послуги теплопостачання та гарячого водопостачання для побутових споживачів не змінювалися. Підставою для мораторію на підвищення тарифів були укладений 30 вересня 2021 року Меморандум між АМУ, Кабміном, Офісом Президента та НАК «Нафтогаз України», а також Закон України «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування».

Разом з мораторієм на підвищення тарифів, зазначеними документами передбачалась компенсація збитків підприємствам, що надають комунальні послуги, за рахунок коштів державного бюджету.

—  В держбюджеті на 2022 рік було закладено 14 млрд грн на компенсацію різниці в тарифах, але теплогенеруючим кампаніям не надійшло жодної гривні. На 2023 рік в держбюджеті взагалі не передбачено коштів на компенсацію різниці в тарифах, —  говорить в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако. 

Ситуація в Чернігові наступна. Станом на 1 січня 2023 року непогашена заборгованність з різниці в тарифах становить 631,8 млн грн і до кінця опалювального сезону вона ще збільшиться. З них:

  • 353,8 млн грн АТ «Облтеплокомуненерго»,
  • 241,7 млн грн ТОВ ФІРМА «Технова»,
  • 7,1 млн грн ПП «Спеціальна енергетична компанія»,
  • 285,4 тис. грн КП «Теплокомуненерго».

Також маємо 28,9 млн грн непогашеної різниці в тарифах перед КП «Чернігівводоканал». Це обігові кошти підприємства, яке, в зв‘язку з цим, не сплачує кошти по кредиту «Світового банку», що впливає на кредитний рейтинг міста. 

Олександр Ломако повідомив, що в засіданні Правління Асоції міст взяв участь голова Правління «НАК Нафтогаз України» Олексій Чернишов. За словами якого, уряд в 30-денний період розробить законопроєкт, щоб передбачити кошти для компенсації різниці в тарифах та внесе до Верховної Ради. 

—  Сподіваємося, що його ухвалять до початку опалювального сезону. Зараз же Олексій Чернишов пообіцяв, що НАК не буде нараховувати пеню на заборгованість, що виникла внаслідок не погашення різниці в тарифах, —  повідомив в.о. міського голови Чернігова. 

Також від імені АМУ було ухвалено звернення до Прем‘єр-міністра щодо сталого проходження опалювального сезону 2022/23 та підготовки до наступного опалювального сезону.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!