Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
27 лютого 2023 р.

В.о. міського голови Олександр Ломако зустрівся з депутатом Європарламенту Андрюсом Кубілюсом. Говорили про відбудову України

+4

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7

Спілкувалися про відбудову України та демократичні цінності. До Чернігова завітав депутат Європарламенту, колишній прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс.  У неділю, 26 лютого, в.о. міського голови Олександр Ломако провів з ним робочу зустріч у стінах муніципалітету. 

— Ще в перші дні війни ми створили неформальну коаліцію парламентарів з різних країн світу. Ви боретеся тут на воєнному фронті, а ми — на західному. Боремося за Україну в західних столицях. Звичайно ж, ми намагаємося лобіювати різні питання і стосовно озброєння, і санкцій, і вашого членства в НАТО та, звичайно ж, відновлення України, — розповів Андрюс Кубілюс. 

Саме темі відбудови України і була присвячена більша частина цієї зустрічі. Олександр Ломако розповів про те, що переживав Чернігів у цей час рік тому: як російська армія намагалася зруйнувати місто та створити гуманітарну кризу.  І чого вдалося досягнути за відносно короткий проміжок часу, виконуючи термінові аварійно-відновлювальні роботи, аби повернути 200 тис. чернігівців, які виїхали під час активних бойових дій, додому. Для цього виділялися кошти з міського бюджету та залучалися зовнішні. Наприклад, допомага від міст-побратимів та благодійних організацій. 

У свою чергу пан Андрюс повідомив, що зараз триває підготовка до розробки так званого "плану Маршалла", потрібного для відбудови України.

— Мова йде про великі кошти, до трильйона євро. Звичайно, частина буде покриватися російськими коштами, орієнтовно це 300 млрд. Відновлення України має відбуватися з використанням цих великих коштів, а також відновлення має відбуватися в напрямку модернізації інфраструктури та економіки, — висловив власну думку депутат Європарламенту. 

На цьому має зосередитися і Чернігів, йшлося під час зустрічі. За швидким відновленням будуть наступні етапи, які вже передбачатимуть осучаснення міста та використання інноваційних технологій у найрізноманітніших сферах.

Олександр Ломако повідомив, що на сьогодні ми маємо конкретні напрацювання з написання довгострокової стратегії розвитку міста, яка є важливим документом для міжнародних партнерів та сигналізує їм про бачення міської влади як розбудовувати Чернігів у довгостроковій перспективі.  

— Активно працюємо над тим, щоб знайти нову філософію бачення міста в майбутньому IT-сектор, туризм, сфера послуг. Ми, спільно з українською студією “Yakusha”  із залученням французьких архітекторів, регіон Іль-де-Франс взяв опіку над Чернігівською областю, працюємо над стратегією розвитку міста для того, щоб знайти нові якорі, які потрібні для того, аби люди тут залишалися, працювали, заробляли і розвивалися. Це наша головна стратегія як міської влади, — пояснив в.о. Чернігівського міського голови. 

Андрюс Кубілюс під час свого візиту, окрім особистих зустрічей з представниками органів місцевого самоврядування, мав можливість на власні очі побачити наслідки війни та якими темпами відбувається відновлення в області. Це наштовхнуло його на роздуми стосовно, наприклад, можливості взяття Литвою шефства над 57 громадами Чернігівщини. Під час спілкування було домовлено про обмін контактами та опрацювання цього питання вже більш детально. 

Обговорили і питання свобод, демократії та інституту місцевого самоврядування. Головне, щоб не було втрачено ті напрацювання, яких вже вдалося досягнути Чернігову із налагодження зовнішніх зв’язків із європейськими муніципалітетами та урядами, йшлося під час зустрічі. Адже для міжнародних партнерів є зрозумілою традиція співпраці з місцевим самоврядуванням, а не тимчасовим утворенням, яке зникне, фактично одночасно, із завершенням воєнного стану.  

Аби зберегти це, а також безперебійне функціонування міста і планування його стратегічного розвитку, для цього потрібно, аби народні депутати забезпечили можливість займатися життям та розвитком Чернігова  обраній людьми владі, а  забезпечувати його оборону призначеній військовій адміністрації. 

— Україна воює зараз не тільки за державність і території. Ми захищаємо наші спільні з Європою цінності: демократія, особисті, політичні та економічні свободи, верховенство права, місцеве самоврядування. Європейські політики уважно слідкують за тим, як розвивається ситуація навколо Чернігова, — сказав Олександр Ломако.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!