Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
27 лютого 2023 р.

Щотижнева нарада: компенсація за зруйноване житло, демонтаж будинків та залучення міжнародної допомоги

+12
+9

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15

Робочий тиждень у муніципалітеті розпочався із загальноміської наради за участю в.о. міського голови, начальників структурних підрозділів та комунальних підприємств. 

Олександр Ломако розпочав нараду зі слів вдячності на адресу ОК “Північ”, яке цієї ночі під час повітряної тривоги  знищило на території Чернігівщини три російських безпілотники. 

— Ні місто, ні люди не постраждали. Дякую ОК "Північ" за спокійний ранок і можливість працювати!, — сказав в.о. міського голови Чернігова. 

Після чого присутні перейшли до розгляду робочих питань. 

Верховна Рада підтримала законопроєкт, який запроваджує можливість компенсації за знищене та пошкоджене житло

Законопроєкт затвердили минулого тижня. Олександр Ломако дав доручення відповідальним структурним підрозділам міської ради вивчити його та слідкувати за всіма подальшими змінами та оперативно інформувати чернігівців для яких це питання є важливим. Адже у місті внаслідок активних бойових дій було пошкоджено/знищено близько 3 тис. приватних будинків та більше 850 багатоквартирних.

— Коли ми приймали наші міські програми про компенсацію за відновлення вікон у квартирах, про допомогу власникам приватних будинків та квартир, і я, і міський голова, завжди наголошували, що це не компенсація, а матеріальна допомога. Питання компенсації це питання до держави, до держави-агресорки, міжнародних структур. Ми, як міська влада, не маємо стільки коштів і юридичних можливостей. Те, що ми можемо в рамках нашого бюджету  це допомога людям, які, отримавши ці кошти, зможуть вирішити певні свої питання, — пояснив Олександр Ломако. 

 

За словами начальниці управління державного архітектурно-будівельного контролю ЧМР Людмили Шкуріної органи місцевого самоврядування готові до реалізації цього законопроєкту і виконання своїх функцій, які будуть передбачені процедурою.

Також виконувалися і всі попередні постанови Кабміну, які стосувалися фіксації пошкодженого майна та їх внесення в електронні реєстри. 

— Робота з обліку і фіксування руйнувань проводиться з минулого року. Згідно з постановою кабміну №473 від 19 квітня 2022 року та відповідно до розпорядження Чернігівського міського голови була створена комісія з обстеження пошкоджених зруйнованих об'єктів. Тобто, складалися відповідні акти щодо пошкодженого зруйнованого майна. В серпні минулого року офісом президента було створено державну електронну систему руйнувань, яка включає в себе об'єкти державної, комунальної і приватної власності. В цю систему було внесено 5 626 об'єктів Чернігова (4 656 житло, з них багатоквартирні будинки  876, приватні 2 839, культура та туризм 53, освіта — 156, охорона здоров’я 42, промисловість 29, соцзахист 6, торгівля та послуги 45, транспорт 4), — повідомила Людмила Шкуріна. 

Демонтаж будинків, які не підлягають відновленню та ремонт висоток 

Управління ЖКГ розпочало процес, який передує фізичному демонтажу зруйнованих під час активних бойових дій будинків. Мова про дві адреси  два під'їзди (1-й та 2-й) на вул. Чорновола, 15 та просп. Миру, 249. 

Ми підготуємо лист до прокуратури, адже по цих будинках відкриті кримінальні провадження стосовно злочинів, скоєних армією рф (будинки є речовими доказами у цих справах ред.).  Після письмової відповіді прокуратури або поліції, ми виносимо рішення на виконком, готуємо проєкт і демонтуємо ці будівлі, пояснив процедуру начальник управління ЖКГ Ярослав Куц. 

Також на фінішній прямій ремонт останніх дев'яти багатоповерхівок, пошкоджених внаслідок прямого влучання. Це найскладніші об'єкти і їх планували завершити у березні 2023-го, але терміни змістилися до травня. Пов'язано це з вимкненням електроенергії, які і затримали вчасне завершення аварійно-відновлюваних робіт. 

 

Міжнародні кошти для відновлення розбитих об'єктів КП "Чернігівводоканал"

Директор КП "Чернігівводоканал" повідомив під час наради про результати залучення міжнародної допомоги для відновлення його підприємства, яке у лютому-березні минулого року безперервно обстрілювалося російської армією і є одним із найбільших зруйнованих у нашому місті. Зокрема, Сергій Малявко розповів про співпрацю з німецьким товариством GIZ.

— Дуже велику зацікавленість до "Чернігівводоканалу" проявляє одна з німецьких водних асоціацій, яка співпрацює з німецькою урядовою організацію GIZ. Наприклад, минулого року вони виділили нам грантовані кошти в розмірі 100 тис. євро. За ці кошти вони самостійно придбали обладнання і вже у березні ми маємо його отримати. Щодо співпраці на цей рік, то ми домовилися на 500 тис. євро  з них 330 тис. на обладнання, яке вони придбають і передуть нам, решта коштів піде на навчання наших працівників, а також це витратна частина цієї організації.

А також зараз є велика перспектива отримати грантове фінансування на ремонт одного із великих об'єктів водоканалу. З цією метою нас та представника міської влади запросили у травні в Берлін, де відбудеться зустріч із членами уряду Німеччини, — розповів Сергій Малявко. 

— Це важлива буде зустріч, якщо дійсно вдасться залучити кошти. Дякую за серйозну роботу підприємства в цьому напрямку. Дійсно, у вас є успіхи із залучення коштів, — констатував результати роботи із відбудови водоканалу Олександр Ломако. 

Також Сергій Малявко доповів про ситуацію з кількістю аварійних ситуацій на їх мережах та асфальтуванням ділянок, де відбувалися розкопки. 

— Цього тижня аномально менша кількість поривів. Якщо в середньому в день шість-сім поривів, то зараз маємо один. Є деякі питання стосовно асфальтування розкопок на проїжджих частинах, адже асфальтні заводи в Україні наразі не працюють. Маємо 46 незаасфальтованих ділянок і чекаємо коли почнуть працювати асфальтні заводи. Поки ж підсипаємо щотижня сколом, все це виглядає акуратно. 

Ситуація з укриттями 

Звернувся в.о. міського голови до підлеглих і з питанням, яке стосується найпростіших укриттів у будинках. 

— А як у нас із бомбосховищами та найпростішими укриттями. Ми забезпечили людей всім необхідним, вони отримали ключі.  Чи є якісь скарги та нарікання на це безпосередньо від самих мешканців. Бо це питання знову намагаються політизувати. А мене, в першу чергу, цікавлять скарги від мешканців  чи були такі, — спитав Олександр Ломако. 

— До відділу з питань НС таких звернень не було, запевнив начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Григорій Годун. 

Німецьке місто-побратим передасть Чернігову сонячні панелі

Німецьке місто-побратим Меммінген передасть Чернігову сонячні панелі. Їх мають транспортувати до нашого міста у березні цього року. Після чого буде вирішено, де саме їх встановлять. 

— Ми дякуємо всім міста-побратимам, які нас підтримують у такий важкий час, і місто Меммінген, в тому числі, — подякував Ломако. 

Також в.о. міського голови після спілкування під час наради з представником АТ "Чернігівобленерго" та інформації від нього про те, що зараз є достатня кількість електроенергії для роботи вуличного освітлення,  дав доручення звернутися до ради оборони області, аби там розглянули можливість його увімкнення. Це, в першу чергу, потрібно для безпеки та комфорту мешканців обласного центру. 

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!