Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
24 лютого 2023 р.

Олександр Ломако виступив на засіданні комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, де розглядався проєкт постанови щодо розширення повноважень начальника Чернігівської МВА


Фото № 1
Фото № 2

В.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако сьогодні зранку, 24 лютого, виступив на засіданні комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, де розглядався проєкт постанови щодо розширення повноважень начальника Чернігівської міської військової адміністрації на період дії воєнного стану та 30 днів після його припинення чи скасування. Мова, зокрема, про повноваження міської ради, виконавчого комітету та міського голови Чернігова.

— Підстав для припинення міської ради, виконавчого комітету, взагалі місцевого самоврядування в Чернігові немає.  Всі розуміють, що цей закон (Закон про правовий режим воєнного стану ред.) приймався, щоб населені пункти, які були в окупації, або в зоні бойових дій, тобто там, де немає місцевої влади, або у місцевій владі люди, які втекли чи були взяті в полон, можна було швидко створити військову адміністрацію, яка б виконувала повноваження міської ради. 

В Чернігові ситуація зовсім інша, усі про це знають. Місто, завдяки ЗСУ і чернігівцям, жодного дня не було в окупації і за рік після початку повномасштабної війни дуже багато зроблено для його відновлення.

Але, через рік після 24 лютого 2022 року, було прийнято рішення створити тут міську військову адміністрацію. Хоча, об'єктивно, під час блокади міста всі служби працювали в досить специфічних умовах, але якось справилися без військової адміністрації. Позбавляти місцеве самоврядування всіх повноважень і передавати їх в одні руки, очевидно, що підстав для цього немає, адже відбудовою міста, розвитком, стратегічним плануванням має займатися обрана людьми влада, цивільні. А військові мають займатися захистом та обороною, — сказав Олександр Ломако. 

Олександр Ломако про свою участь у засіданні комісії повідомив і членів виконавчого комітету, які збиралися сьогодні для розгляду чергового переліку робочих питань. Що вкотре підтверджує факт, що органи місцевого самоврядування працюють і забезпечують функціонування майже 300-тисячного міста. 

— Я скористався цією можливістю, щоб пояснити, що це одна із ланок ланцюга одних подій, які почалися ще з рішень судів і продовжуються зараз. Це точно не питання безпеки і оборони. А це питання дріб'язкової політичної боротьби проти нашого міста і, на жаль, чернігівців, які не заслужили такого ставлення до себе.

Сподіваюсь, що в сесійній залі з цього приводу все ж буде дискусія і депутати не проголосують за це рішення. Все, що ми мали зробити — ми зробили.  Депутати уже знають більш-менш об'єктивну ситуацію в Чернігові, але рішення приймати їм,  так в.о. міського голови пояснив мету свого виступу під час засідання профільного комітету у Верховній Раді. 

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки більшістю голосів, 11, підтримав проєкт постанови

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!