Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
20 лютого 2023 р.

Забезпечуємо поточну життєдіяльність міста і думаємо про стратегічний розвиток. Щотижнева нарада в муніципалітеті

+14
+11

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15
Фото № 16
Фото № 17

Понеділок, 20 лютого. Щотижнева нарада в муніципалітеті. На порядку денному робочі питання від яких залежить функціонування міста. Минулої п’ятниці відбулося представлення начальника міської військової адміністрації. Разом з тим Чернігівська міська рада продовжує працювати і виконувати всі зобов’язання перед громадою, яка її на це уповноважила. 

— Будемо звикати жити в нових реаліях. Добре, що через рік повномасштабного вторгнення у Чернігові з’явилася міська військова адміністрація. Я думаю, що це посилить обороноздатність нашого міста і нашу захищеність.

Апарат, всі комунальні структури, перебувають у підпорядкуванні місцевої влади, як перебували раніше. Для нас нічого не змінюється. Ми як працювали, так і працюємо. Виконком не розпущений. Вищим органом є міська рада, яка цього тижня збереться. Повноваження міського голови, згідно із законом, виконує секретар міської ради. Тому ми працюємо, як і планували,  — сказав Олександр Ломако. 

Олександр Ломако вкотре зазначив, що органи місцевого самоврядування сприятимуть міській військовій адміністрації у всіх питаннях, що стосуватимуться національної безпеки та оборони міста. Ця співпраця буде базуватися виключно на взаємоповазі і відповідно до чинного законодавства.

Виконуючий обов'язки міського голови звернувся до підлеглих начальників структурних підрозділів та комунальних підприємств ЧМР, аби вони, попри те, що не підпорядковуються міській військовій адміністрації, йшли на контакт. 

Прошу всіх йти на контакт, вести себе, як казав міський голова, по дорослому, без демаршів. Піднімайте проблематику у сфері оборони міста, якщо такі питання є. А ми завжди сприяли і виконували завдання, які були з цього приводу.

Ну, і просіть гроші, у нас дуже багато проєктів, які потребують фінансування, у міського бюджету коштів недостатньо. У військової адміністрації по лінії державної влади з Кабміном, Урядом і Офісом Президента є достатня комунікація, тому, якщо вдасться залучити якісь державні кошти на відновлення міста це буде для всіх нас плюс, — сказав Ломако. 

Також Олександр Ломако дав доручення заступнику міського голови - керуючому справами виконкому Сергію Фесенку виділити для роботи військової адміністрації вільні кабінети в будівлі муніципалітету. Наразі є чотири незайнятих приміщення. 

Після чого відбувся розгляд інших робочих питань. Зокрема, вже цього тижня начальники комунальних підприємств почнуть звітувати про діяльність у 2022-му році, йшлося на нараді. 

Чернігів продовжує налагоджувати міжнародні контакти 

Зміцнення партнерських стосунків з європейськими містами та налагодження контактів з міжнародними організаціями  один із пріоритетних напрямків роботи органів місцевого самоврядування. Головний акцент у цій співпраці — залучення фінансів, фахових спеціалістів та технологій для відновлення розбитого російською армією Чернігова. 

Начальниця відділу міжнародних відносин та інвестиції ЧМР у складі делегації від нашого міста з цією метою взяла участь у міжнародному форумі-виставці “ReBuild Ukraine”, що відбулася 15-16 лютого у Варшаві, і була присвячена відбудові України.

— За інформацією організаторів у заході взяли участь близько 23 делегацій з різних країн світу, 22 громади України, серед яких була громада нашого міста, а також близько 500 представників різноманітних компаній, організацій, партнерів з різних країн світу, які представляли свою продукцію та послуги для того, щоб взяти участь у відновленні нашої країни.

В рамках цього форуму проходив марафон громад на якому ми мали змогу представити наші проєкти відбудови, а нашим головним проєктом була реконструкція насосної станції №2 “Подусівка” КП “Чернігівводоканал”, — повідомила Наталія Хольченкова. 

Під час цього форуму також були проведені зустрічі з міністром економіки Латвії, представниками урядів Польщі та Чехії, делегаціями Бельгії та Австрії,  представниками посольства Франції у Польщі. Серед важливих діалогів — перемовини з  Beten Ingеnierie International.

— Ми знаємо, що міський голова зустрічався в минулому місяці з представниками цієї компанії в міськраді. Тоді було розпочато діалог і наразі представники підтвердили свою зацікавленість в розвитку проєкту щодо очистки Стрижня та облаштування набережної зони.  Наступний крок підготовка листа від міської ради до посольства Франції з метою продовження такого партнерства.   

Цей форум проілюстрував і важливість укладання партнерських відносин між містами. Так, присутня на заході делегація з французького Реймса, яка на початку минулого тижня працювала у Чернігові, сприяла під час форуму встановленню контактів між Черніговом та французькими компаніями, говорить Хольченкова. Нагадаємо, що наразі готується підписання фінальної угоди про партнерство між Черніговом та Реймсом. 

 

Доступ до дитсадків та шкіл мають жителі всіх мікрорайонів міста 

У всіх мікрорайонах Чернігова на сьогодні працюють дитсадки, загальна кількість 35. Щодня їх відвідує, в середньому, 2 500 малюків. Всього ж до них записано близько 6 000 дітей, а до війни цей показник був 10 300. Про це доповідав під час наради начальник управління освіти Василь Білогура. 

Наразі залишаються вільними 633 місць. 

Робота над відновлення закладів освіти триває, як дитячих садків, так і шкіл, в тому числі, і з облаштування укриттів.

Станом на зараз у змішаному форматі працює 25 із 31 школи. 

Триває ремонт у таких закладах: №6 (за кошти міського бюджету), № 13 (за кошти фінської неурядової організіції), № 20 (за кошти міського бюджету та донорів), № 19 (за кошти кошти міського бюджету та неурядової організації).  

 

Епідеміологічна ситуація у місті контрольована

Зокрема, у міських лікарнях перебуває зараз десять осіб з діагнозом "коронавірус", п'ять — на кисневій підтримці, повідомив під час наради гендиректор міської лікарні №2 Владислав Кухар.

2023-й рік всі міські лікарні мають пройти у плановому режимі і зі стабільним фінансуванням.  

— Майже закінчили підписання пакетів надання медичних послуг з Національною службою охорони здоров'я України. Це наше фінансування, левова його частка.  Тому дуже важливо було і для нас, і для містян, щоб ми увійшли в новий рік, повідомив Владислав Кухар. 

Прозвітував Кухар і про готовність відремонтованих бомбосховищ у міській лікарні №2 приймати пацієнтів та медперсонал, та відновлення ренгенологічного блоку у міській лікарні №3 (перша черга робіт буде завершена вже у березні). 

Парк електричного автотранспорту збільшиться

Під час наради було повідомлено, що проведено тендер на закупівлю шести тролейбусів. 10 лютого підписаний відповідний договір, згідно якого нові машини КП "ЧТУ" має отримати протягом 90 наступних діб. 

Олександр Ломако дав доручення не затягувати з цим і в максимально можливі короткі терміни розпочати тестування машин та випуск їх на маршрути. 

Крім того, також дав доручення звернутися до ради оборони Чернігівської області з питаннями увімкнення у місті вуличного освітлення та скасування обмежень на роботу електричного громадського транспорту, у зв'язку з чим раніше було скасовано роботу тролейбусного маршруту № 1. Пов'язано це з тим, що за інформацією від керівника "Чернігівобленерго" зараз ситуація з лімітами на споживання електроенергії значно покращилася. 

 

Комунальники просять містян вчасно сплачувати за послуги ЖКГ

Обговорили під час наради і поточні та аварійні ремонтні роботи, зокрема, в кварталі вул. 1-го Травня-просп. Левка Лук'яненка.Там сталася аварія через розкарбування чавунного водопроводу діаметром 250 мм.

— Відбулося розшарування водогону, на превеликий жаль, там застарілі труби, там водогін чавунний і відбувається тенденція руху грунтів, яку ми можемо спостерігати кожного року. Ми в суботу розпочали ремонтні роботи, які того ж дня були завершені. Залишилося зробити благоустрій проїзної частини, ми сьогодні-завтра підсипку зробимо адже асфальтування поки не можемо, повідомив заступник директора КП "Чернігівводоканал" Павло Вовк. 

Обговорили і сплату містянами комунальних послуг, зокрема, спостерігається тенденція до збільшення заборгованості.  56 із загальних 60 млн грн — це заборгованість населення перед "Водоканалом". Принагідно, комунальники звернулися до чернігівців, аби вони вчасно сплачували за надані послуги, так як від цього залежить робота їх підприємств. 

Забезпечуємо поточну життєдіяльність міста і думаємо про стратегічний розвиток

Йшлося під час наради і про те, що Владислав Атрошенко лише протягом одного року не виконуватиме обов'язки міського голови.  Протягом цього періоду місто має працювати в уже налаштованому режимі, крім того, необхідно дбати про стратегічний розвиток та реалізацію довготермінових багаторічних проєктів.  

— Військова адміністрація це тимчасове утворення, яке створюється тільки на час дії військового стану і керівник цієї військової адміністрації, в принципі, не наділений повноваженнями від громади працювати над стратегічним розвитком. У нього чіткий перелік функцій, визначений законом. Тому наша робота нікуди не зникає. Ми маємо над цим працювати, бо у нас, в першу чергу, відповідальність перед нашими людьми, — звернувся до присутніх в.о. міського голови. 

Інвестори, які були зацікавлені реалізувати масштабні проєкти у нашому місті, сьогодні не поспішають цього робити.  

За словами представника КП "Чернігівбудінвест" Олександра Сердюка, мова йде про організацію, яка планувала побудувати у місті 410 квартир та дитячий садок на 200 місць. Вони готові вкласти в цей проєкт близько 23 млн євро. 

— Ще в січні міський голова підписав протокол про наміри, описані були всі процедури це була основа для укладання Меморандуму. Але, вони — люди обережні, ризикують немалими сумами і всі ці наші неочікувані зміни при владі їх насторожують. Зокрема, ми беремо на себе 10% витрат на розвиток інфраструктури і вони задають мені питання,  хто виділить ці кошти,  повідомив Олександр Сердюк.  

Під питанням і ще один великий проєкт від MIA MOTO, який передбачав виділення ними коштів, більше 20 млн доларів, на відновлення 1000 осель та об'єктів критичної інфраструктури (відбудова мереж водоканалу, а також реконструкція теплових мереж та модернізація ТЕЦ і об'єднання з ОТКЕ). 

— Зрозуміло, що це проєкти не на один рік. А довготермінові. Зрозуміло, що військова адміністрація — тимчасове явище, яке завершить свою роботу з постановою чи без Верховної Ради. А ці проєкти більш довготривалі. Тому я розумію, коли донори працюють з муніципалітетами, тому що влада змінюється, але ключові виконавці залишаються і рішення, які вже проголосовані або прийняті, вони не зупиняються. А коли тимчасовий орган працює і, зрозуміло, що він не буде працювати після закінчення військового стану, у донорів абсолютно логічне питання чи гарантовано це буде продовжено.

Треба попрацювати над цим, аби місто від цього не втратило і ми, попри всі події, рішення судів, адміністрації, не зупинилися в стратегічному розвитку,  підсумував в.о. очільника міста. 

Олександр Ломако наголосив, що міська рада не припинила функціонувати, все як працювало в штатному режимі, так і продовжує. Органи місцевого самоврядування готові й наділі підставляти плече Збройним Силам України і міській військовій адміністрації. 

Пресслужба Чернігівської міської ради 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пресслужба Чернігівської міської ради 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!