Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
18 лютого 2023 р.

В.о. міського голови Олександр Ломако провів зустріч з єпископом Чернігівським і Ніжинським ПЦУ Антонієм Фірлеєм

+6
+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9

В.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако 17 лютого у стінах муніципалітету провів  зустріч з новопризначеним керуючим Чернігівською єпархією Православної церкви України Антонієм Фірлеєм та секретарем Чернігівської єпархії Романом Кіником.

Нагадаємо, що 2 лютого на засіданні Синоду ПЦУ було прийняте рішення про призначення Преосвященного Антонія (Фірлея) єпископом Чернігівським і Ніжинським, якого було звільнено від обов’язків вікарія Київської єпархії. Преосвященний Євстратій, який до цього очолював Чернігівську єпархію, обраний керуючим єпархією архієпископом Білоцерківським.

Під час спілкування у міській раді мова йшла про актуальні питання із життя міста та стан справ у релігійній сфері. Обговорили учасники зустрічі і напрямки співпраці задля добробуту міста Чернігова. В.о. міського голови запевнив, що ПЦУ завжди може розраховувати на підтримку органів місцевого самоврядування. 

Для всіх нас, для міської влади та мене особисто, Чернігівська єпархія рідна. Ми завжди співпрацювали по всім питанням, де були до нас звернення. Ми з повагою ставилися і до вірян, і до питань церкви. 

Очевидно для всіх, що зараз питання церкви — не тільки питання віри, але й питання національної безпеки. Тому, неправильно й не може бути такого, коли церква держави-агресорки має вплив на людей через цей інститут, просуває наративи «руського міра».

Питання віри й віруючих  без питань. Люди мають право ходити в храми, які їм ближчі. У нас всі конфесії рівні і всі віросповідання рівні. Але, якщо тут включається питання націбезпеки, питання наративів, якогось впливу на суспільну думку і не тільки на суспільну, а ми знаємо багато публічних прикладів, то ми, як влада, тільки одну лінію маємо займати. 

У Чернігові ми приймали звернення до Верховної Ради України з цього питання декілька місяців тому. Для нас головне, щоб цей процес відбувався максимально коректно, з повагою до громадян міста, щоб не було у місті протистоянь на фоні релігії, бо це завжди дуже складні протистояння, як показує історія. Тому, люди мають зрозуміти все.

Я думаю, що ваша основна задача, і наша, як цивільної влади  провести таку політику грамотну, щоб люди все розуміли і не було у нас у цьому протистоянь. Але, в результаті церква має бути українською. І ніяка інша стороння держава, особливо та, яка на нас нападає і вбиває наших людей, знищує храми, в тому числі, і хоче знищити нашу духовність та ідентичність – не має мати жодного впливу на нассказав під час зустрічі Олександр Ломако

 

Пресслужба Чернігівської міської ради  

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!