Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
14 лютого 2023 р.

До відома суб’єктів господарювання міста Чернігова, які зазнали збитків та пошкодження майна внаслідок збройної агресії російської федерації


Фото № 1

До відома суб’єктів господарювання міста Чернігова, які зазнали збитків та пошкодження майна внаслідок збройної агресії російської федерації

Повідомляємо, що відповідно до Порядку подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.03.2022 №380 (далі – Порядок) для забезпечення збору, накопичення, обліку, обробки, зберігання та захисту інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно створюється Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації (далі – Реєстр пошкодженого та знищеного майна).

Держателем Реєстру пошкодженого та знищеного майна є Міністерство інфраструктури України. Адміністратором – державне підприємство «ДІЯ», що належить до сфери управління Міністерства цифрової трансформації України.

До Реєстру пошкодженого та знищеного майна інформаційне повідомлення щодо майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації може бути подане:

самостійно юридичною особою засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія) у порядку, визначеному п. 8 цього Порядку;

через адміністратора центру надання адміністративних послуг або нотаріуса у порядку, визначеному пунктом 9 цього Порядку.

Для подання інформаційного повідомлення юридичною особою необхідно:

представнику юридичної особи створити особистий електронний кабінет користувача на Порталі Дія, пройти електронну ідентифікацію й авторизацію та заповнити інформаційне повідомлення, яке формується засобами Порталу Дія. З орієнтовним переліком даних, які зазначаються в такому інформаційному повідомленні можна ознайомитись в інформаційному листі Нотаріальної палати України за посиланням: https://npu.ua/wp-content/uploads/2022/05/inf505.pdf

Разом з тим, суб’єкти господарювання та/або власники виробничих об’єктів можуть звернутися до Чернігівської міської ради (14000, м. Чернігів, вул. Магістратська, 7) з письмовою заявою щодо проведення комісійного обстеження будівель та споруд, пошкоджених внаслідок збройної агресії російської федерації із зазначенням контактної інформації власника та адреси пошкодженої будівлі/споруди, підготувавши для роботи комісії підтвердні правовстановлюючі та технічні документи.

Комісійне обстеження будівель та споруд, пошкоджених внаслідок збройної агресії Російської Федерації проводиться комісією, створеною розпорядженням міського голови від 09.03.2023 № 42-р «Про створення комісії з обстеження», з наступним внесенням інформації до Реєстру пошкодженого та знищеного майна.

Додатково повідомляємо, що 16.12.2022 набрав чинності спільний наказ Міністерства економіки України та Фонду державного майна України від 18.10.2022 №3904/1223 «Про затвердження Методики визначення шкоди та обсягу збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності внаслідок знищення та пошкодження їх майна у зв’язку із збройною агресією Російської Федерації, а також упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності» (далі – Методика).

Ця Методика затверджена на виконання п.п. 18 і 19 п. 2 Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2022 № 326 та  застосовується під час оцінки (визначення розміру) реальних збитків, завданих підприємствам, установам та організаціям, іншим суб’єктам господарювання всіх форм власності внаслідок втрати, руйнування або пошкодження їх майна у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації (далі – збройна агресія), оцінки (визначення розміру) упущеної вигоди від неможливості чи перешкод у провадженні господарської діяльності зазначеними суб’єктами господарювання, а також оцінки потреб у відновленні майна суб’єктів господарювання.

Оцінка шкоди та збитків, що проводиться відповідно до цієї Методики, здійснюється у межах кримінальних проваджень, для подання заяв на компенсацію і судових позовів та для інших цілей, визначених законодавством.

Оцінка збитків, завданих постраждалим внаслідок збройної агресії, здійснюється шляхом проведення незалежної оцінки збитків або є результатом проведення судової експертизи (експертного дослідження).

Незалежна оцінка збитків проводиться на підставі договору між суб’єктом оціночної діяльності та замовником такої оцінки, у якому встановлюється дата оцінки.

Судова експертиза, що пов’язана з оцінкою збитків (визначенням розміру збитків у вартісному виразі), призначається (доручається) відповідно до вимог Закону України «Про судову експертизу» та відповідного процесуального законодавства.

Оплата робіт з проведення незалежної оцінки збитків, судової експертизи (експертного дослідження) та рецензування звітів про оцінку збитків у разі їх рецензування експертними радами саморегулівних організацій оцінювачів здійснюється за кошти підприємств, установ, організацій, фізичних осіб або інших джерел, що не заборонені законодавством.

З повним текстом Методики можна ознайомитись за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1522-22#Text

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!