Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
14 лютого 2023 р.

Бюджет Чернігова в 2022 році: наповнення в умовах війни та діри від обстрілів

+13
+10

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11
Фото № 12
Фото № 13
Фото № 14
Фото № 15
Фото № 16

Широкомасштабна російсько-українська війна, яка розпочалася фактично на початку 2022-го року, негативно вплинула на виконання бюджету Чернігівської міської територіальної громади.  Про це йшлося у звіті начальниці фінансового управління Олени Лисенко під час засідання виконавчого комітету сьогодні, 14 лютого. 

— Наслідки російської військової агресії негативно позначилися на виконанні бюджету у минулому році. В цілому, дохідна частина за минулий рік склала 3,4 млрд грн. Недовиконання бюджету, в принципі, по всіх напрямках, але, порівнюючи з попереднім роком, є незначне зростання на 4,7% по дохідній частині і, зокрема, по загальному фонду у нас власні надходження також збільшилися. Переважно це відбулося за рахунок податку на доходи фізичних осіб, зокрема, грошового забезпечення військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу. Трансферти з державного бюджету  значно зменшилися, ми недоотримали в минулому році ні субвенції на ремонти автомобільних доріг, ні, як було раніше, на інфраструткурні об'єкти, соціально-економічний розвиток, на придбання техніки, не було додаткової дотації на заклади охорони здоров'я та освіти, які були у попередні роки, — пояснила Олена Лисенко. 

Не дивлячись на це, протягом минулого року Чернігів продовжував функціонувати та динамічно, в межах своїх можливостей, відновлюватися після активних бойових дій. Пріоритетними напрямками по всім галузям були визначені, а, відповідно, і профінансовані, аварійно-відновлювальні роботи та зміцнення обороноздатності. Тільки на останній з місцевої казни було спрямовано 230 млн грн. 

Виділялися містом кошти і на діяльність тероборони та допомогу ЗСУ. 

Здійснювалася матеріальна підтримка чернігівців, яким війна завдала прямих збитків, зокрема, в частині пошкодження приватного нерухомого майна. Для цього у муніципалітеті були розроблені відповідні Програми і виплачено 34,6 млн грн. Саму ж дію цих Програм продовжили і на 2023-й.

Виконання дохідної частини загального фонду. Місцева казна загалом отримала 2,6 млрд грн, що на 4,3% менше, ніж було затверджено плановими показниками, говорить Олена Лисенко. Якщо ж порівнювати з цифрами 2021-го року, то відбулося збільшення на 294,7 млн грн, або 12,5%. 

— Як я вже зазначала, у нас офіційні трансферти зменшилися, але у минулому році, 2022-му, ми отримали підтримку від громади міста Київ — 100 млн грн іншої дотації на відновлення інфраструктурних об'єктів нашого міста, — зауважила начальниця фінуправління. 

Минулого року збільшилася тільки частка надходжень від податку на доходи фізичних осіб. В 3,6 рази більше, або 600 млн грн.

Всі інші надходження навпаки зменшилися. 

— Ми не виконали планові показники і вони значно зменшилися в порівнянні з 2021 роком. Наприклад, по акцизному податку ми отримали лише 145 млн грн, недоотримано було майже 86 млн грн. А от у порівнянні з минулим роком зменшення 65 млн грн, тому що було застосовано нульову ставку як по акцизному податку на пальне, також були введені обмеження  спочатку взагалі заборона, а потім обмежувальні заходи з продажу алкогольних напоїв на території Чернігова, — пояснює Олена Лисенко. 

Така ж ситуація і з недоотриманням надходжень місцевих податків у зв'язку з тим, що 15 березня 2022 року Верховною Радою було прийнято зміни до Податкового кодексу.

— По-перше, по Єдиному податку було надано право першій, другій групі сплачувати за бажанням. Також було зменшено  відсоток сплати до 2% платникам Єдиного податку на третій групі. Що стосується плати за землю та  за нерухоме майно, то також були надані можливості не сплачувати без штрафних санкцій. В результаті, це позначилося на надходженнях до бюджету. 

Наприклад, від надходжень за сплату за землю чернігівська казна недоотримала майже 150 млн грн. 

Минулоріч міська казна наповнювалася також і завдяки благодійній допомозі, як від приватних та юридичних осіб, так і міст-побратимів. Всі вони хотіли долучитися до відновлення Чернігова після активних бойових дій. 

 До цільовогу фонду у нас надійшло 11,9 млн грн, з них 11,4 млн грн  після 24 лютого. Це благодійна допомога для вирішення першочергових завдань з відновлення міста, зокрема, з цих коштів 7 млн грн було спрямовано на відновлення тролейбусної контактної мережі, 1,3 млн на аварійно-відновлювальні роботи для відновлення пошкоджених житлових будинків. 

Благодійної допомоги надійшло 29,5 млн грн, — такі цифри озвучила Олена Лисенко. 

Зокрема, нашому місту спрямована матеріальна допомога від: 

  • 500 тис дол від народу Тайвань: 7,9 млн грн — на ремонт школи №24, 2,6 млн грн — дитсадок №58 "Лісова казка", 150 тис дол — на ремонт частково зруйнованої будівлі міської лікарні №3. 
  • 151 950 євро від міста-побратима Меммінген: на придбання кабелів для ремонту та відновлення електричної інфраструктури, а також створення пунктів обігріву.

Уже використано майже 140 тис євро  на ремонт мереж зовншінього освтілення. Решта коштів передбачалася на заходи з ліквідації надзвичайних ситуацій, зокрема, придбання, буржуйок та дров. Буржуйок було придбано  сім одиниць на 48 тис. грн, а решта коштів залишилася на цей рік і буде використана, прокоментувала використання цих коштів начальниця фінувправління. 

  • 11 976 євро від міста-побратима Градець-Кралове: на відновлення пошкоджених вікон дошкільного закладу №14 «Малятко».

Якщо аналізувати видаткову частину головного кошторису міста, то вона склала маже 3 млрд грн,  половина цих коштів була спрямована на сферу освіти. 

— Також по всім практично галузям спрямовувалися необхідні кошти для ліквідації як наслідків бойових дій, так і облаштування укриттів, — констатувала Лисенко. 

Видатки на сферу освіти склали 1,4 млрд грн, з них  більше 1 млрд грн на заробітні плати. Також значні кошти були спрямовані на відновлення пошкоджених закладів, зокрема, на капітальні ремонти —  98 млн грн, поточні  81 млн грн.

 

Видатки на  культуру та мистецтво

Видатки на фізичну культуру

Видатки на сферу ЖКГ 

Загалом склали 582 млн грн. З них, 151 млн грн спрямовано на ліквідацію наслідків бойових дій, відшкодування за комунальні послуги, які були скасовані на кілька місяців для чернігівців, а також на відновлення Чернігівської ТЕЦ та придбання знищеного внаслідок обстрілів трансформатора. 

Ще 87 млн грн склали внески в статутні капітали комунальних підприємств для відновлення пошкодженої інфраструктури та техніки, облаштування найпростіших укриттів.

308 млн грн було спрямовано на заходи із благоустрою. 

Соціальна підтримка населення 

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!