Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
13 лютого 2023 р.

Продовжуємо виконувати свої обов‘язки та працювати. Як буде далі — побачимо, — Олександр Ломако

+8
+5

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9
Фото № 10
Фото № 11

Понеділок, 13 лютого. У сесійній залі муніципалітету нарада в.о. Чернігівського міського голови Олександра Ломако із керівниками структурних підрозділів та комунальних підприємств ЧМР. На порядку денному — функціонування міста, виходячи із оприлюдненого 11 лютого Указу Президента №69/2023 про створення Чернігівської міської військової адміністрації. 

Нараду Олександр Ломако розпочав із слів вдячності на адресу всіх, хто працював в інтересах міста протягом останніх семи років. 

— Я хочу почати зі слів про те, що в цьому залі зібралася найбільш фахова, професійна та досвідчена команда управлінців. Команда, яку сформував міський голова Владислав Атрошенка, і яка гідно виконувала поставлені ним та нашими виборцями задачі протягом 7,5 років і готова робити це надалі.

Стосовно створення міської військової адміністрації, Олександр Ломако  говорить наступне. 

 — У всіх запитання, як далі. Сам факт підписання указу не означає автоматично створення військової адміністрації. Цей процес займе певний час, має бути керівник, структура, реєстрація юридичної особи. Цей процес може зайняти кілька днів, умовно. В цей час ми продовжуємо виконувати свої обов‘язки та працювати на робочих місцях. Як буде далі побачимо. Буде призначений президентом керівник, будемо спілкуватися та бачити подальші кроки. В будь-якому разі, ні про які демарші не йдеться. Все буде відбуватися в максимально конструктивний та робочий спосіб з нашого боку, повідомив в. о. Чернігівського міського голови. 

Головне, аби всі ці процеси не вплинули на мешканців і надання їм всіх базових послуг, зазначив Олександр Ломако. 

— Для мене головне розуміти, що після запровадження військової адміністрації продовжила стабільно працювати критична інфраструктура міста і далі тривало його відновлення, продовжили діяти всі соціальні програми, які приймав виконавчий комітет та міська рада. Дуже важливо, щоб це все було забезпечено, бо мова йде не про нас особисто або про якусь кількість працівників мерії, а про життєдіяльність цілого міста. І головне, щоб чернігівці не постраждали від цього рішення.

Висловив власні міркування Олександр Ломако і стосовно необхідності введення у місті військової адміністрації.

— Звичайно, під час війни керівник держави має право на таке рішення, яке, очевидно, передбачає обмеження прав громади і обранної нею влади на управління містом. З іншого боку, дуже багато чернігівців задають логічне питання — «А навіщо»?

Є факт рішення суду по міському голові. Абсолютно несправедливе, на мою точку зору. Але після цього рішення місто не спинилося. Всі органи влади продовжили працювати. Є виконуючий обов‘язки, починаючи з 1 лютого це секретар міської ради, як і говорить Закон про місцеве самоврядування. Є робочий виконавчий комітет, який збирався на засідання, відбулася сесія на якій були присутні 33 із 42 депутатів. Більше того, є ухвалений бюджет, всі міські програми та інші необхідні для життя міста документи. А найголовніше є абсолютно робоча команда. Люди з досвідом, які чудово знають місто, його проблеми, людей, з налагодженою взаємодією…

Якщо в березні, коли над нашими головами літали бомби, а ворог розстрілював Чернігів протягом 38 днів, ми вистояли без необхідності створення міської військової адміністрації, то який сенс в цьому зараз? 

До речі, влітку чернігівці досить оперативно зібрали 25 тисяч підписів під петицією до президента проти створення військової адміністрації, а в грудні соціологічна група «Рейтинг» провела в місті соціологічне опитування. Одне з питань стосувалося ставлення мешканців до запровадження військової адміністрації. Так ось, за таку ідею висловилися 18%, а 63% сказали, що не підтримують запровадження військової адміністрації. Тому, жодних сумнівів в тому, що підстав для введення в місті військової адміністрації зараз немає, аргументував власну думку Олександр Ломако. 

Навів приклади, Олександр Ломако і щодо міст, де попри іншу, дійсно непросту ситуацію, військові адміністрації не введені.

— Тому, я вважаю, що запитання навіщо, якщо обрана місцева влада виконує абсолютно всі функції, абсолютно справедливим. Але Президент ухвалив саме таке рішення, наша задача його виконувати.

Крім  того, під час робочої наради було обговорено поточні питання. Представники сфери освіти, медицини, об'єктів критичної інфраструктури прозвітували про поточний стан справ. 

Натомість Олександр Ломако повідомив, що у місті знаходиться зараз делегація з французького міста Реймс міста-побратима Чернігова. Ранок понеділка розпочався саме з офіційної зустрічі з ними. Вони перебуватимуть у нас протягом кількох днів, аби познайомитися з містом і на власні очі побачити його стан та якої допомоги воно потребує.

— Також хочу проінформувати про те, що в я підписав розпорядження про план заходів з відзначення 400-ї річниці отримання Черніговом Магдебурзького права. Це важлива дата для нашого міста. І місцеве самоврядування в Чернігові має сталі багаторічні традиції. Важливо показати це мешканцям міста, провести заходи в сфері культури та освіти, ми запланували наукову конференцію, розміщення соціальної реклами та інші заходи.

Тут ще варто сказати про символізм. Рішення Яворівського суду було винесено в День місцевого самоврядування. Створення військової адміністрації — напередодні 400-ї річниці надання Чернігову Магдебурзького права…

Попри все, головне  наша перемога та розвиток України як сильної демократичної держави. І місцеве самоврядування, як інститут, має відігравати в цьому свою важливу роль. Продовжуємо працювати для чернігівців, — сказав Олександр Ломако

Пресслужба Чернігівської міської ради 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!