Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
13 лютого 2023 р.

У Чернігові готуються до відзначення 400-річчя отримання містом Магдебурзького права


Фото № 1
Фото № 2

Чернігів розпочав підготовку до відзначення 400-річчя надання нашому місту Магдебурзького права. Відповідне розпорядження та план заходів підписав виконуючий обов'язки Чернігівського міського голови Олександр Ломако 10 лютого.

У програмі заходів заплановані різноманітні тематичні заходи, підготовка до яких триватиме протягом лютого-квітня.

Зокрема, передбачене проведення медійної кампанії «Чернігів Магдебурзьке право 400 років», на базі Навчально-наукового інституту історії та соціогуманітарних дисциплін ім. О. М. Лазаревського наукової конференції. У музеях, бібліотеках, інших закладах культури будуть організовані тематичні експозиції та заходи, у школах уроки на тему «400 років місцевому самоврядуванню» тощо.

Також у місті проводитимуться тематичні екскурсії «Від ратуші до ратуші», музичні концертні програми, погашення поштової марки «Чернігів Магдебурзьке право 400 років». А закладам гостинності буде запропоновано ввести в меню страви XVII-XVIII століть.

Урочиста частина з відзначення цієї історичної події запланована на березень під час засідання сесії Чернігівської міської ради. Крім цього, планується присвоїти скверу біля будівлі міськради назви «Магдебурзького права».

Довідково. Магдебурзьке право міське право, що виникло в XIII ст. у Німеччині, й передбачало створення міського самоврядування. В містах України почало запроваджуватися з ХІV століття. 

Чернігів отримав Магдебурзьке право 27 березня 1623 року привілеєм польського короля Сигізмунда ІІІ. Цей статус підкреслив вагоме значення нашого міста у суспільно-політичному та економічному житті країни в ті часи. Чернігів тоді отримав право організовувати самоврядну громаду з автономними судово-адміністративними інституціями, право на податковий і судовий імунітет, право власності на землю, пільги щодо ремесл і торгівлі. Місто з таким привілеєм володіло нерухомим майном, землею, запроваджувало податки тощо. Міста з Магдебурзьким правом також звільнялися від феодальних повинностей (окрім гужової). 

Отримання Магдебурзького права Черніговом це значна подія, яка відповідала загальним тенденціям розвитку європейської цивілізації та позитивно вплинула на подальший розвиток міста. Також це стало основою становлення сучасного місцевого самоврядування.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!