Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
13 лютого 2023 р.

До Чернігові приїхала делегація з нового міста-побратима — французького Реймса

+6
+3

Фото № 1
Фото № 2
Фото № 3
Фото № 4
Фото № 5
Фото № 6
Фото № 7
Фото № 8
Фото № 9

Візит французької делегації з Реймса до Чернігова, аби познайомитися зі своїм новим містом-побратимом, вивчити його та далі вже більш змістовно будувати майбутню співпрацю.

Сьогодні, 13 лютого, у Чернігівській міській раді відбулася офіційна зустріч в. о. міського голови Чернігова Олександра Ломако, заступників Олександра Атрощенка, Сергія Фесенка, Вікторії Пекур, начальника управління культури та туризму Олександра Шевчука із заступником мера Реймса з міжнароних та партнерських відносин Дімітрієм Уденом, заступником керівника апарату мерії міста Реймс Ремі Грандмандже та художником Арно Шулером. 

— Ваш візит у Чернігів саме зараз, під час війни, і є демонстрацією підтримки нашого народу і нашого міста. Ми дуже цінуємо цю підтримку. 

Впевнений, що в результаті вашого візиту і нашого спілкування, ми розширимо та конкретизуємо напрямки співпраці наших міст там, де ми можемо бути взаємокорисними та взаємовигідними один одному, а, головне, ви відчуєте атмосферу міста, чудових людей. 

Місцеві влади змінюються, керівники змінюються, а співпраця і дружба між нашими містами триватиме, я сподіваюсь, багато-багато десятиліть. І від наших сьогоднішніх заходів, від підписання угоди виграють, в першу чергу, мешканці Чернігова та Реймса, сказав під час офіційного спілкування Олександр Ломако.  

Нагадаємо, що це зустрічний візит французької сторони до нашого міста. У листопаді 2022-го року Олександр Ломако був у відрядженні у Реймсі, під час якого було офіційно закріплено наміри про співпрацю, обговорені напрямки за якими обидва міста можуть бути корисними один одному. 

Заступник мера Реймса з питань міжнародних та партнерських відносин Дімітрій Уден зі свого боку запевнив, що це партнерство є стратегічним і довгостроковим. 

— Партнерство між Черніговом та Реймсом буде підписано і буде продовжуватися в майбутньому. Попри ті стражданнями, яких ви зараз зазнаєте, — запевнив Дімітрій Уден. 

 

Реймс, який зазнав суттєвих руйнувань під час Першої світової війни, вже проходив шлях післявоєнної відбудови. Як повідомили сьогодні його представники, то тепер вони вважають своїм обов'язком зробити свій внесок у відновлення Чернігова, як  це свого часу для них зробила європейська спільнота. Про готовність допомогати йшлося і у відеозверненнях мера Реймса та президентки Великого Реймса, які були переглянуті під час офіційного спілкування. 

Звернення мера французького міста Реймс Арно Робіне 

Звернення президентки Великого Реймса Катрін Вотрен 

Обговорені заздалегідь обома сторонами напрямки співпраці, це сміттєпереробка та водоочищення, а також сфери освіти та культури.

Олександр Ломако висловив сподівання, що після особистого контакту ці напрямки будуть розширені. З визначених раніше питань вже ведеться робота, зокрема, готується група із 25 дітей із постраждалих під час війни чернігівських сімей, які поїдуть влітку на відпочинок до Реймса. Також триває налагодження стосунків на рівні університетів, французька делегація привезла відповідний лист, підписаний мером Арно Робіне. 

— Головний пріоритет для нашої країни — перемога на полі битви. Але, українські міста та Україна в цілому вже думають про післявоєнний розвиток і відновлення. Це дуже важливо і це наш обов’язок перед мешканцями.

Відповідно, співпраця з містами-партнерами, з Реймсом, для нас є дуже важливою з багатьох питань. В першу чергу, це досвід. І як сказала президентка Великого Реймса у своєму відеозверненні, ми вже спілкувалися про залучення інженерів і досвіду Реймса з очистки води і сміттєпереробки. Ми спілкувалися з мером Реймса про співпрацю у сфері громадського транспорту, я просив і проситиму якусь кількість, можливо не нових, але автобусів, які б могли використовуватися у Чернігові. Це співпраця у сфері культури і реабілітація наших дітей, які поїдуть влітку в Реймс. Це співпраця на рівні університетів.

Тобто, ми вже маємо певну співпрацю з обміну і розвитку спільних заходів між нашими містами. Головне — це комунікація, досвід і можливість брати участь у спільних проєктах, які будуть подаватися на фінансування до європейських комісій та інших структур.

Навіть під час війни місцеве самоврядування бачить одним із своїх пріоритетних напрямків роботу з міжнародними партнерами. І, як ви бачите сьогодні, вона з нашого боку робиться досить ефективно, — повідомив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако. 

Також Чернігів в рамках побратимства з французьким містом підтримав їх заявку на участь у конкурсі "Культурна столиця Європи" на 2028 рік. 

Візит французької делегації до Чернігова є досить насиченим. Протягом кількох днів вони знайомитимуться з містом, вивчатимуть масштаби наслідків активних бойових дій. Відвідаються також заклади освіти, серед яких ВИШі, та культури.

А художник, який приїхав у складі делегації, створить кілька настінних малюнків на різних об'єктах у місті як символ дружніх відносин між містами. 

Пресслужба Чернігівської міської ради 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!