Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
7 лютого 2023 р.

30 чернігівських родин захисників та захисниць України, які загинули (померли) внаслідок російсько-української війни, отримають матеріальну допомогу


Фото № 1

30 чернігівських родин захисників та захисниць України, які загинули (померли) внаслідок російсько-української війни, отримають матеріальну допомогу з міського бюджету Чернігова. Загальна сума цих виплат - майже 2 млн грн. Рішення вже погоджено членами виконкому 6 лютого.

Виплати передбачені відповідною Програмою, яка була розроблена і затверджена наприкінці 2022-го. Погоджені виконкомом виплати є першими, робота в цьому напрямку здійснюватиметься надалі - будуть опрацьовуватися заяви від сімей і виплачуватися кошти. Родина загиблого одноразово може отримати з бюджету міста виплату у розмірі десять мінімальних заробітних плат.

Також під час виконкому, в межах цієї ж Програми, і погоджено надання разової компенсації за виготовлення та встановлення надмогильного пам'ятника родинам загиблих воїнів – двом особам на загальну суму 40 000 гривень.

Крім того, Програму надання одноразової матеріальної допомоги членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України на 2023 рік, в ході розгляду перших заяв на отримання компенсації і вивчення різних сімейних ситуації, прийнято рішення доопрацювати.

Зокрема, якщо початково Програмою було передбачено виплати родинам тих захисників та захисниць, які були зареєстровані у Чернігові, то під час засідання виконкому 6 лютого було погоджено, що така матеріальна допомога може бути надана також членам сім'ї загиблого (померлого) Захисника і Захисниці України, які є внутрішньо переміщеними особами за умови, що вони на момент звернення за допомогою та компенсацією перебували не менш як один рік на обліку в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб за місцем фактичного проживання в межах Чернігова.

Вносяться зміни і в порядок виплати коштів. Отримати їх зможе як уповноважений член родини за згодою інших, так і гроші можуть бути розподілені пропорційно між всіма членами сім'ї загиблого, які мають на це право.

Наприклад, людина була зареєстрована в селі, а проживала в Чернігові, її діти тут ходили до школи. Взагалі ми вважаємо, що це чернігівський житель, але початково Програма не передбачала виплати для його родини. І є інші особи, які приїхали в Чернігів, документи залишилися, наприклад, в Донецьку, вони тут не прописалися, але жили кілька років. Маємо декілька таких випадків.

І друге, в родині не завжди є нормальні стосунки між всіма членами і вони не можуть визначити уповноважену особу для отримання коштів, тому вносяться зміни і надається можливість отримати ці кошти пропорційно всім членам сім'ї, які можуть претендувати на них, - пояснив внесені до Програми зміни секретар міськради Олександр Ломако.

Остаточне рішення про внесення змін мають затвердити депутати під час найближчого засідання сесії.

 

Пресслужба Чернігівської міської ради

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!