Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
4 січня 2021 р.

Бюджетна сесія


Фото № 1

До початку засідань комісій третьої сесії депутат Ірина Соломаха, голова міської партійної організації «ЄС» подала на розгляд міському голові пропозиції для закупівель медичного обладнання в Міську лікарню №2, а саме апаратів КТ та цифрових рентгенів. Необхідно відзначити, що дві з позицій були включені до проекту бюджету міста.

24 грудня на пленарному засіданні основні баталії точилися навколо питання про бюджет, проте у голови фракції «ЄС» були зауваження і по програмі соціально-економічного розвитку міста:

- Це питання тісно пов’язане з принципами розподілу бюджету міста, тому я приділила багато часу аналізу цієї програми. Зокрема, мені здалося, що в аналізі соціально-економічного розвитку міста на даний час не враховані певні показники. Тому я вирішила порівняти нашу програму з аналогічною в місті Хмельницький. І вийшло, що там аналізують набагато більше показників. А саме: обсяг реалізованої промислової продукції у діючих цінах; обсяг обороту роздрібної торгівлі; обсяг експорту товарів; обсяг імпорту; заборгованість з виплат заробітної плати на кінець року; кількість комунальних підприємств, у тому числі збиткові, прибуткові за основним видом діяльності та такі, які спрацювали з нульовим результатом; середньооблікова чисельність штатних працівників комунальних підприємств; капітальні інвестиції. Аналіз цих даних може повніше відобразити реальний стан соціально-економічного розвітку міста, може відкрити реальні прогалини та вплинути на розподіл бюджету.

Пропозіція відправити програму на доопрацювання була поставлена на голосування, проте більшість не підтримала.

Перед голосуванням за бюджет фракція «ЄС» виступила з заявою, в якій наголошувала на необхідності збільшити коронавірусний фонд та створити муніципальну програму доплат медперсоналу, який працює з ковід-хворими, аналогічну тій, яка вже є в інших містах. 

 

                                                                                                                         Чернігівському міському голові

                                                                                                                         Атрошенку В.А.

                                                                                                                         Політичної партії «Європейська Солідарність»

 

ЗАЯВА

Шановний Владиславе Анатолійовичу!

Сьогодні на розгляді порядку денного ЧМР буде найголовніше питання - «Про бюджет Чернігова на 2021 рік». Політічна партія «ЄС» пропонує ще раз переглянути пропорції витратної частини бюджету розвитку та збільшити фінансування медичної галузі. ЧМР вже збільшила витрати на охорону здоров"я в цьому році і це не може не радувати. Проте, наступний рік стане безпрецендентним з точки зору викликів перед медициною. Розраховувати на поліпшення ситуації з ковід у 2021 році не виходить.

На нашу думку, при розподілі коштів не були враховані такі фактори:

  1. Кількість вакцин, які планує закупити держава в 2021 році. За попередніми даними, озвученими Міністром охороні здоровя М. Степановим, цих доз не вистачить навіть для пільгових категорій населення. Через недостатний процент вакцинованого населення Чернігівські бізнесмени знов і знов переживатимуть локдауни і навряд чи усі витримають таке навантаження. Це призведе до закриття підприємств та зменшення надходжень до бюджету.
  2. Не враховано, що уже весь світ стоїть на порозі нової загрози - мутації Ковід 19, яка за даними ВООЗ на 80% заразніша.
  3. Не враховано, що зараз незважаючи на підвищення заробітної плати медперсоналу, вона все одно є неконкурентною в порівнянні з польською. Сусідня краіна очікує до 7000 медиків з України у наступному році. Це значить, що близько 300 медпрацівників може втратити і наш регіон.
  4. Не враховано, що всередині країни почнеться боротьба за медиків. Так у Вінниці з жовтня діє программа муніципальних доплат для медпрацівників. 8000, 10000 та 15000 в місяц в залежності від категоріі тих, хто працює з ковід-хворими. Це велика спокуса для українських медпрацівників, адже для того, щоб працювати там не потрібно вчити іноземну мову.

До того ж, хотілося б додати, що бюджет охорони здоров"я Чернігова у наступному році не є надто великим у порівнянні з іншими містами. Наприклад, Вінниця витрачає щомісяця 7,5 млн грн на доплату медперсоналу. У наступному році вони планують витратити 74,6 млн грн лише на забезпечення готовності закладів охорони здоров"я для надання медичної допомоги хворим на ковід-19 (з урахуванням того, що кількість мешканців Вінниці на 90000 більша ніж в Чернігові, то цей бюджет суттєво більшій нашого). Загалом бюджет охороні здоровя у Вінниці зріс у три рази у порівнянні з 2020 роком. А перед сесією міської ради бюджет та принципи його розподілу обговорювали на громадських слуханнях. 

Ураховуючи усе вищевказане ПРОПОНУЄМО:

  1. Переглянути принципи розподілу бюджету. Збільшити коронавірусний фонд з 15 млн до 54 млн грн. 
  2. Створити програму муніципальних доплат для медиків, аналогічний вінницькому.
  3. Провести аудит медичного діагностичного обладнання. Докупити сучасні апарати. 

 

З повагою,

Голова фракції ПП «Європейська Солідарність»

Депутат  Чернігівської міської ради М.М.Рейко

 

 

 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!