Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
1 липня 2019 р.

ПРОГРАМА сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2020 роки

ПРОГРАМА сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2020 роки

Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма 

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» на місцеві органи влади покладаються обов’язки здійснювати від імені громади та в її інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України та законами України. Так, до відання сільських, селищних, міських рад належить, зокрема, питання щодо затвердження програм соціально-економічного та культурного розвитку відповідних адміністративно-територіальних одиниць, цільових програм з інших питань місцевого самоврядування.

Однією з найбільш гострих соціально-економічних проблем міста Чернігова є житлова. Досить актуально стоїть питання технічного стану житлового фонду та забезпечення якісних житлово-комунальних послуг. Стратегічним напрямком розвитку житлового фонду міста є модернізація інфраструктури та модернізація самої системи надання комунальних послуг, запровадження нових вимог до якості та термінів виконання робіт, а також дієвої системи контролю за їх дотриманням.

Загалом, реформа, яка була проведена в Україні у житловій сфері, виявила ряд проблем, однією з яких стало проведення приватизації державного та комунального житла без створення відповідного інституту управління приватизованим житлом та вироблення стратегії фінансування капітального ремонту житла тощо. Як наслідок, власниками житла здебільшого стали особи, які не усвідомлюють обов’язку утримання житла, що є необхідною умовою будь-якої власності; натомість, знаходяться в очікуванні фінансової допомоги з боку держави або міської влади, у тому числі на проведення капітального ремонту свого будинку.

На разі, нормативно-правова база взаємовідносин між виконавцями житлово-комунальних послуг та їх споживачами – мешканцями будинків передбачає обов’язкову участь власників житлових та нежитлових приміщень цих будинків в управлінні своїми житловими комплексами.

Одним із пріоритетних напрямків проведення реформи у цій галузі є удосконалення системи управління сферою утримання житлового фонду шляхом утворення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (надалі – ОСББ), оскільки ОСББ є ефективним представником власників будинку, який може управляти і приймати рішення щодо ремонту будинку, його енергоефективної модернізації, розпоряджатися прибудинковою територією, замовляти необхідні для утримання комунальні послуги. Такий вид господарювання працює в більшості держав світу.

ОСББ – юридична особа, яка створюється власниками для управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку.

Одним з основних завдань розвитку житлового сектору у місті Чернігові є створення та розвиток об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Станом на сьогодні, житловий фонд міста Чернігова налічує близько 2213 багатоквартирних будинків загальною площею понад 5,5 млн м2, в яких розташовано понад 97 тис. квартир. З них приватна форма власності житла становить біля 90 % від загальної площі. Однак, лише у 90 будинках створені ОСББ. Інші будинки обслуговуються житлово-експлуатаційними конторами комунальної та приватної форм власності.

Програма сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ та ЖБК на 2016-2020 роки розроблена на підставі норм чинного законодавства України, зокрема, Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Житлового Кодексу Української РСР, Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» та інших нормативно-правових актів.

 

Мета Програми 

Головною метою Програми є формування у свідомості мешканців багатоквартирних будинків господарчого ставлення до спільного майна, стимулювання їх активності у напрямку колективного управління будинком шляхом створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, а також вдосконалення відносин, що виникають у сфері обслуговування житлового фонду об’єднань співвласників багатоквартирних будинків і житлово-будівельних кооперативів, та покращення житлового фонду міста. 


Завдання Програми

Досягнення мети Програми здійснюється шляхом виконання основних завдань:

– сприяння створенню ОСББ, підтримка на всіх етапах їх функціонування;

– проведення необхідної інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо механізму створення ОСББ;

– надання власникам квартир в багатоквартирних житлових будинках практичної допомоги в процесі створення та діяльності ОСББ;

– створення механізму співфінансування робіт по капітальному ремонту багатоквартирних будинків, внутрішньо-будинкових проїздів та малих архітектурних форм на прибудинковій території, для ОСББ та ЖБК;

– забезпечення принципів прозорості і відкритості при наданні фінансової допомоги з міського бюджету;

– залучення коштів мешканців багатоквартирних будинків для підвищення комфорту їх проживання;

– стимулювання активності мешканців багатоквартирних будинків у напрямку покращання стану житлового фонду у місті, господарчого ставлення до спільного майна, його збереження і покращання.

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!