Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
1 липня 2019 р.

Міська цільова програма з охорони та збереження пам’яток культурної спадщини м. Чернігова на 2019-2021 роки

Міська цільова програма з охорони та збереження  пам’яток культурної спадщини м. Чернігова на 2019-2021 роки

Культурна спадщина міста Чернігова є невід’ємною частиною культурного надбання України, а відтак світового культурного надбання. Постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.2001 № 878 місто Чернігів занесене до Переліку історичних населених місць України, тому питання дотримання пам’яткоохоронного законодавства особливо актуальне.

До переліку пам’яток культурної спадщинизанесені 445 пам’яток, з них:

- пам’яток археології – 272, з них 233 – національного значення;

- пам’яток історії – 96, з них 3 – національного значення;

-  пам’яток архітектури – 67, з них 28 – національного значення;

- пам’яток монументального мистецтва – 9;

- пам’яток садово-паркового мистецтва – 1.

Крім того, на обліку знаходиться 32 щойно виявлені пам’ятки археології, 73 щойно виявлені пам’ятки історії і 3 щойно виявлені пам’ятки монументального мистецтва.

Станом на 01.09.2018 року на балансі управління культури та туризму міської ради перебуває 20 пам’яток культурної спадщини.

Актуальною залишається проблема збереження пам’яток культурної спадщини та попередження відносно їх актів вандалізму. Тільки за останній рік стосовно пам’яток культурної спадщини здійснено більше п’яти пошкоджень окремих об’єктів.

Під час моніторингу проведеного фахівцями управління культури і туризму міської ради, управління капітального будівництва міської ради, КП «Спеціалізований комбінат комунально-побутового обслуговування» виявлено, що більшість пам’яток потребують термінових ремонтних робіт різного ступеня та облаштування. Майже вся науково-облікова документація на пам’ятки не відповідає сучасним зразкам і містить інформацію, яка роками не оновлювалась та потребує уточнення.

Значна частина пам’яток немає власників і балансоутримувачів, не визначена їх грошова вартість.

Через недотримання вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіальні дошки встановлювались без відповідних погоджень, тому на сьогодні, на більшість відсутня документація, що ускладнює їх реєстрацію, визначення балансоутримувача.

Власники і користувачі пам’яток культурної спадщини, жителі міста, суб’єкти господарювання недостатньо інформовані про вимоги чинного законодавства, державні стандарти, норми і правила у сфері охорони культурної спадщини, про наукове, естетичне і патріотичне значення пам’яток. Розв’язання проблем охорони культурної спадщини у місті має ґрунтуватись на системному програмному підході.

Не зайвим буде констатувати той факт, що відповідно до Закону України «Про охорону культурної спадщини», де визначаються основні положення національної політики в цій сфері, насправді збереження культурної спадщини не тільки не гарантовано державою, але знаходиться в ризику постійного руйнування.

Наразі в Україні не існує єдиного центрального незалежного органу охорони культурної спадщини, у підпорядкуванні якого знаходилися б усі види пам’яток. Така розпорошеність функцій інститутів пам’яткоохоронної сфери негативно впливає на процес управління охороною культурної спадщини.

Однак розв’язання вказаних проблем можливе за умови прийняття міської цільової програми, достатньому фінансуванні й активній співпраці органів місцевого самоврядування з членами територіальної громади надасть змогу здійснити справді плідні, активні й помітні усій громаді заходи практичного спрямування щодо охорони й збереження пам’яток та об’єктів культурної спадщини міста, запровадженнясоціальних програм збереження, обліку й популяризації культурної спадщини із залученням широких верств населення: профільних громадських організацій, меценатів, краєзнавців, реставраторів, волонтерів тощо.

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!