Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
1 липня 2019 р.

Міська Програма розвитку фізичної культури та спорту у м. Чернігові на 2019-2023 роки

Міська Програма розвитку фізичної культури та спорту у м. Чернігові  на 2019-2023 роки

Паспорт визначає суму коштів, необхідних для виконання  Програми, законодавчі підстави її реалізації, мету, завдання, напрямки діяльності, а також результативні показники, на підставі яких здійснюється контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів і аналіз бюджетної програми.

Паспорт  програми  затверджується  в  термін,  визначений  Бюджетним    кодексом України, після затвердження бюджету міста на відповідний бюджетний період.

2. Ініціатор розроблення Програми  - Чернігівська міська рада.

3. Головний розробник Програми - Управління у справах сім"ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради.

4. Співрозробники Програми - управління освіти міської ради, управління охорони здоров’я міської ради, фінансове управління міської ради, управління капітального будівництва міської ради.     

5. Виконавець  Програми –  управління у справах сім’ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради.

6. Учасники Програми - управління у справах  сім'ї, молоді та спорту,  управління освіти, управління капітального будівництва Чернігівської міської ради, Чернігівські обласні організації  фізкультурно-спортивних товариств "Колос", "Україна", "Спартак", "Динамо", комунальні позашкільні навчальні заклади - ДЮСШ, Чернігівський регіональний центр з фізичної культури і спорту "Інваспорт", Чернігівський міський центр фізичного здоров’я населення "Спорт для всіх".

7. Джерела фінансування - кошти міського та державного бюджетів, інші джерела фінансування, не заборонені діючим законодавством України.

8. Загальний обсяг фінансових ресурсів,необхідних для реалізації Програми за кошти міського бюджету складає  209450,00 тис. грн.

 

ПРОБЛЕМИ, НА РОЗВ'ЯЗАННЯ ЯКИХ СПРЯМОВАНА ПРОГРАМА

Розробка  міської програми розвитку фізичної культури та спорту м. Чернігова  на 2019-2023 роки  (далі  –  Програма)  зумовлена   необхідністю вирішення       проблемних  питань галузі «Фізична культура та спорт» в місті та розроблена  відповідно до Законів України «Про фізичну культуру і спорт»,  «Про місцеве самоврядування в Україні», Постанови Верховної ради України «Про                забезпечення сталого розвитку сфери фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади» від 19.10.2016 № 1695-VIII, Указу Президента України від 9 лютого 2016 року № 42/2016 «Про Національну стратегію з оздоровчої рухової активності в Україні на період до 2025 року «Рухова активність – здоровий спосіб життя – здорова нація»,  Закону України  та інших нормативно-правових актів України з питань фізичної культури і спорту.

Чіткі кроки міської влади протягом останніх років сприяють певному       позитивному розвитку сфери фізичної культури та спорту в місті. Закладено прогресивні тенденції по зміцненню матеріально-технічної бази дитячо-юнацьких спортивних шкіл та спортивних споруд міської комунальної власності.

Проте  низький рівень рухової активності населення стримує формування здорового способу життя, різко зростає захворюваність, особливо серед дітей та молоді. Постійно зростає кількість учнівської, віднесеної за станом здоров’я до спеціальної медичної групи.

Дуже гостро відчувається проблема залучення різних верств населення 
до занять фізичною культурою та спортом, порівняно з європейськими країнами в Україні залучено лише близько 15 % населення, що безпосередньо впливає 
на здоров’я та довголіття нації.

Спостерігається низький рівень залучення до занять фізкультурно-оздоровчою та спортивно-масовою роботою за місцем   навчання, роботи,   проживання громадян, відсутність системи пропаганди масового спорту, як     невід’ємної і головної складової здорового способу життя, недостатній рівень залучення  дітей  та учнівської  молоді  до початкових занять спортом у  загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах.

Існує  проблема  щодо  ефективної  кадрової політики, як  важливого       інструменту функціонування галузі фізична культура і спорт, оскільки від рівня забезпеченості спортивних закладів фахівцями професійного рівня залежить якість підготовки спортсменів. Питання кадрового забезпечення набули          особливої ваги з огляду на кадрову кризу у спортивній галузі всієї країни, в тому числі і в м. Чернігові. Низька заробітна плата, втрата престижу тренерсько-викладацької роботи, скорочення інструкторів фізкультурно-оздоровчої            діяльності у виробничій сфері призвели до відчутних кадрових проблем у галузі.

Для підвищення якості та впровадження нових сучасних підходів до       навчально-тренувального процесу необхідно залучення молодих спеціалістів до роботи у ДЮСШ. Їх фінансова підтримка на початковому етапі роботи             дозволить збільшити контингент дітей, які займаються у ДЮСШ Чернігівської     міської ради.

Внаслідок цього основними невирішеними проблемами на теперішній час залишаються:

- низька  рухова  активність  та  здоров’я  населення, особливо дітей, підлітків та молоді;

- недостатній  рівень  фінансового  та матеріально-технічного забезпечення дитячо-юнацького спорту;

-  застаріла матеріально-технічна база спортивних споруд;

- відсутність власної спортивної бази у більшості дитячо-юнацьких спортивних школах міста;

-  недостатній рівень забезпеченості  спортивним  інвентарем  та обладнанням ДЮСШ, навчальних закладів  та установ;

-  низький рівень заробітної плати в установах фізкультурно-спортивної спрямованості;

-  відсутність фахівців з фізичної культури та  спорту у виробничих  колективах, за місцем проживання та в місцях масового відпочинку населення.

Незважаючи на проблеми, які виникли в державі та суспільстві, питання розвитку фізичної культури і спорту залишається одним із пріоритетних напрямків державної політики.

Станом на 01.08.2018 року в місті функціонує: 

Чернігівський міський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх»; 

8 спортивних шкіл, засновником яких є Чернігівська міська рада, де займається 3744 дітей та підлітків, розвиваються 40 видів спорту. Навчально-тренувальну роботу проводять 173 тренери-викладачі.

Комплексний підхід до розв'язання існуючих проблем на основі використання програмно-цільового методу потребує розроблення, затвердження та виконання  міської програми розвитку фізичної культури та спорту в м. Чернігові на 2019-2023 роки (далі - Програма). 

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!