Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
1 липня 2019 р.

Програма розвитку електричного транспорту м. Чернігова на 2018-2022 роки

Програма розвитку  електричного транспорту м. Чернігова  на 2018-2022 роки

Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

Транспортний комплекс міста Чернігова представлений міським електричним та автомобільним транспортом.

Мережа маршрутів міського пасажирського транспорту на даний час досить розгалужена та налічує 37 автобусних і 10 тролейбусних маршрутів.

Транспортне обслуговування населення здійснюється як комунальним, так і приватними підприємствами.

Одним з найбільших транспортних підприємств у місті є комунальне підприємство «Чернігівське тролейбусне управління» Чернігівської міської ради (КП «ЧТУ»), яке розпочало свою діяльність у 1964 році та сьогодні забезпечує 62% внутрішньоміських пасажироперевезень.

Міський електричний транспорт має високі показники екологічності, провізної спроможності та безпеки руху. В економічних умовах сьогодення тролейбус є соціальним видом транспорту, оскільки забезпечує перевезення пасажирів усіх пільгових категорій, які складають найбільшу питому вагу в обсягах перевезень міськелектротранспортом.

Надання безоплатних транспортних послуг пільговим категоріям громадян компенсувалося державою не в повному обсязі. Окрім того, в рамках децентралізації видатки на відшкодування коштів за перевезення пільгових категорій громадян на міському пасажирському транспорті загального користування з 2016 року в державному бюджеті не передбачаються.

Чернігівська міська рада з 2016 року щорічно затверджує Програму компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян в міському електро- та автомобільному транспорті загального користування на відповідний рік. Програми містять перелік найбільш соціально незахищених окремих категорій пасажирів, за проїзд яких в міському пасажирському транспорті здійснюються компенсаційні відшкодування з міського бюджету.

В м. Чернігові збережена інфраструктура міського транспорту та існують умови для його розвитку. В той же час десятий рік поспіль спостерігається падіння обсягів перевезень електротранспортом за рахунок, в першу чергу, зменшення кількості рухомого складу та зниження якості надання послуг. Обсяг пасажирських перевезень, виконаний тролейбусами, скоротився на 37,2 % у порівнянні з 2006 роком.

З метою підтримки електричного транспорту України була прийнята Державна цільова програма розвитку міського електротранспорту на період до 2017 року, затверджена постановою Кабінету Міністрів Українивід 29 грудня 2006 р. № 1855.

Державна програма спочатку дії до 01.01.2018  передбачала оновлення рухомого складу електротранспорту м. Чернігівна 70одиниць. Також на цей період передбачена реконструкція тролейбусних ліній протяжністю 60 км.

На виконання постанови Кабінету Міністрів Українивід 29 грудня 2006 р. № 1855 «Про затвердження Державної цільової програми розвитку міського електротранспорту на період до 2017 року», рішенням Чернігівської міської ради від 25 квітня 2007 року було затверджено Програму стабілізації і розвитку міського електричного транспорту м. Чернігова на період до 2017 року.

До 2016 року за Програмою було профінансовано  лише 10% від запланованого оновлення рухомого складу, переважно за рахунок міського бюджету м. Чернігова, а також реконструкцію ліній в обсязі 5,2 % від запланованого, виключно за рахунок міського бюджету м. Чернігова.

Окрім цього, у 2016 та 2017 роках КП «ЧТУ» придбало за кошти міського бюджету м. Чернігова 10 та 5 нових односекційних низькопідлогових тролейбусів, пристосованих для перевезення пасажирів з обмеженими фізичними можливостями, виконало ремонти контактної мережі протяжністю 5,6 км та 2,5 км відповідно. Також у 2017 році було здійснено ремонт 3-х тягових підстанцій, розпочато капітальні ремонти старих тролейбусів.

Наразі на балансі  КП «ЧТУ» знаходиться 105 одиниць  рухомого  складу  тролейбусів, з них  пасажирських - 100 одиниць, спеціальних - 5 одиниць.

Але кількість  пасажирських  тролейбусів,  що  відпрацювали  нормативний строк експлуатації (більше 10 років), становить 82 одиниці, або 82 % загальної кількості пасажирського рухомого складу.

Обслуговування 10 тролейбусних маршрутів міста щоденно здійснює у середньому 65 одиниць транспорту – у робочі дні та 53 одиниці – у вихідні та святкові.

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!