Офіційний веб-портал
Чернігівської міської ради

Сайт працює у тестовому режимі. Попередня версія сайту
Знайти
24 червня 2019 р.

Підпрограма «Інклюзивна та спеціальна освіта»

Підпрограма «Інклюзивна та спеціальна освіта»

Незалежно від стану здоров'я, наявності фізичного чи інтелектуального порушення, кожна дитина має право на повноцінне життя, освіту з урахуванням їхніх індивідуальних потреб, можливостей, здібностей та інтересів.

З метою забезпечення рівного доступу до освіти дітей з особливими потребами, їх ранньої соціальної адаптації, найбільш повного розкриття потенціалу дітей та створення умов для здійснення індивідуального та диференційованого підходу у закладах дошкільної та загальної середньої освіти міста Чернігова функціонує мережа спеціальних закладів та спеціальних груп:

- Чернігівський дошкільний навчальний заклад № 23 для дітей з вадами зору;

- 5 спеціальних груп для дітей з вадами зору в закладах дошкільної освіти № 37, № 43, № 74;

- 42 спеціальні групи для дітей з вадами мовлення у закладах дошкільної освіти;

- 2 спеціальні групи для дітей з вадами опорно-рухового апарату в закладі дошкільної освіти № 60;

- 11 спеціальних груп для дітей з тимчасовою затримкою психічного розвитку;

- 1 спеціальна група для дітей з розладами аутичного спектру в закладі дошкільної освіти № 52;

- 4 інклюзивні групи в ДНЗ №32, №37, №52;

- 15 спеціальних класів для навчання дітей з особливими освітніми потребами на базі закладів загальної середньої освіти №5, 24, 30, 33;

- навчально-реабілітаційний центр №1 (для дітей з вадами слуху);

- навчально-реабілітаційний центр №2 (для дітей з вадами інтелектуального розвитку).

У місті організовано інклюзивне навчання у закладах загальної середньої освіти № 5, 10, 14, 18, 23, 24, 27, 30, 33 (24 інклюзивні класи).

З метою попередження та виправлення вад усного та писемного мовлення молодших школярів також у місті функціонує логопедичний пункт.

Для вчителів-дефектологів, вчителів класів з інклюзивною формою навчання, асистентів вчителів школи організовано школу інклюзивної освіти «Співтворчість», що сприяє забезпеченню ефективності організації інклюзивного навчання. Створено клуб для батьків дітей з особливими освітніми потребами «Крок в майбутнє».

Рішенням Чернігівської міської ради від 17.08.2017 року №22/VII-18 «Про створення комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр №1» Чернігівської міської ради» було створено комунальну установу «Інклюзивно-ресурсний центр №1» Чернігівської міської ради.

Інклюзивно-ресурсний центр є установою, яка створена з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами від 2 до 18 років на здобуття дошкільної та загальної середньої освіти, у тому числі у професійно-технічних навчальних закладах, шляхом проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини з особливими освітніми потребами, надання їм психолого-педагогічної допомоги та забезпечення системного кваліфікованого супроводження.

Створення та діяльність таких Центрів у м. Чернігові сприятиме забезпеченню дітей з особливими освітніми потребами необхідної психолого-педагогічної підтримки,з урахуванням їх індивідуальних потреб, а також має стати ефективним засобом забезпечення прав таких осіб на освіту, сприяння розвитку їх особистості, поліпшення стану їх здоров'я та якості життя, підвищення рівня участі у житті громади.

Завдання:

1. Створення умов для забезпечення прав і можливостей дітей з особливими освітніми потребами для здобуття ними освіти на всіх рівнях освіти з урахуванням їхніх індивідуальних потреб, можливостей, здібностей та інтересів.

2. Удосконалення мережі спеціальних та інклюзивних класів (груп) в закладах дошкільної та загальної середньої освіти відповідно до потреб мешканців міста Чернігова, з урахуванням реєстру осіб з особливими освітніми потребами.

3. Забезпечення психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами, шляхом створення інклюзивно-ресурсних центрів.

4. Розширення мережі логопедичних пунктів міста.

5. Реалізація ідей універсального дизайну та розумного пристосування у сфері освіти, шляхом обладнання у закладах освіти пандусів, сходів та спеціальних  туалетних кімнат.

6. Систематизація діагностико-корекційної та консультативної допомоги дітям з особливими освітніми потребами.

7. Забезпечення підвищення кваліфікації вчителів, вихователів, асистентів вчителів та вихователів, які працюють в інклюзивних та спеціальних класах (групах).

Очікувані результати:

Реалізація та поширення моделі інклюзивного та спеціального навчання дітей у закладах дошкільної, загальної середньої і позашкільної освіти міста Чернігова.

Анонси та оголошення

Онлайн трансляції
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Чернігів, купуй рідне!